Чи потрібна Миколаївській громаді пожежна бригада у с.Більче?

Це питання обговорювали депутати в рамках засідання бюджетної комісії Миколаївської міської ради. На утримання особового складу бригади з 5 осіб у селі Більче рятувальники  просять виділити з бюджету 652 тис грн. Власне, у півмільйона гривень обходилось утримання пожежників Більченській сільській раді минулого року. Андрій П’ясецький, начальник Миколаївської рятувальної служби, аргументував необхідність збереження даного підрозділу віддаленістю окремих сіл від центру громади Миколаєва. Відтак пожежно-рятувальна машина не вкладається у нормативний розрахунок доїзду на виклик у 20 хвилин.

«Коли у Миколаєві виникає пожежа, то сума збитків може сягати мільйона. Коли у віддалених селах, то сума збитків становить 4 мільйони. Чому? Причина – час доїзду пожежно-рятувальної бригади. У такі населені пункти як Криниця, Гірське, Раделичі, Колодруби, Повергів, Липиці – машина з Миколаєва доїжджає за 30-35 хвилин при нормативному розрахунку до 20 хвилин.  Після 20 хвилин пожежа набирає значних обертів, що гасіння її ускладнюється, багато майна знищується і під загрозою опиняється життя людей», – пояснював А.П’ясецький.

За інформацією, озвученої під час бюджетної сесії, загалом за 5 років у зазначених населених пунктах виникло 55 пожеж. Нанесено збитків на суму майже 11 млн грн. На щастя, обійшлось без людських жертв.

Андрій П’ясецький, начальник Миколаївської РС

Депутати також дискутували над питанням як будуть співіснувати новоутворене комунальне підприємство «Муніципальна варта» та власне Більчинська пожежна бригада? Чи не будуть перші дублювати функції других? Чи доречно фінансувати дві структурні одиниці з місцевого бюджету чи краще їх об’єднати?

Як відомо, на одній з останніх сесій, депутати Миколаївської громади утворили нове комунальне підприємство «Муніципальна варта». Перед ухваленням даного рішення велось обговорення щодо необхідності утворення служби на яку покладатиметься контроль по дотриманню громадського порядку. Чітко функції даного підприємства ще не виписані, їх розробляють. Але очікується, що така структурна одиниця місцевої громади, надаватиме доволі широкий спектр послуг, а її працівники цілком можуть бути задіяні у сфері, зокрема, наведення благоустрою та контролю і оперативним реагуванням на позаштатні ситуації.

Андрій Щебель, міський голова озвучував позицію про необхідність об’єднання пожежної служби в селі Більче з КП «Муніципальна варта». Це вирішить питання і часткового дублювання функцій і раціонального використання бюджетних грошей.

«Я просив би мене почути. Більченська пожежна бригада – це наша структурна одиниця. Вона не створена державою, а коштом місцевої громади. Вбачаю за доцільне не лише їх зберегти, але і розвивати. Ми можемо розглянути можливість залучити працівників пожежної бригади у роботі комунального підприємства «Муніципальна варта».

Андрій П’ясецький, підтримав міркування голови, але наголосив, що у разі виникнення потреби гасіння пожеж, всі інші завдання втрачають свою актуальність.

«Я знаю про створення комунального підприємства «Муніципальна варта» і вважаю, що цілком можна задіяти хлопців у даній структурі для виконання першочергових господарських потреб місцевої громади. Тим паче, що вони не кожен день зайняті на ліквідації стихій. А взимку пожежі взагалі виникають рідко. Так, до прикладу, за минулий рік Більчинські рятувальники були задіяні упродовж року на 27 викликах. Тож ви можете задіяти дану бригаду в комунальних питаннях на ваш розсуд, але коли є пожежа – дана робота має бути пріоритетною».

Чи потрібно укомплектовувати пожежників з села Більче спецтехнікою та іншими засобами гасіння? Головний рятувальник Миколаївської громади каже, що вся спецтехніка надана їм в оренду. Проте, спецкостюми та рукави гасіння – потрібно оновлювати, бо під час гасіння пожеж суттєво знищуються.

Чому держава не бере на себе фінансування Більчинської пожежної бригади та чому миколаївські рятувальники не оббивають пороги свого керівництва для вирішення даної проблеми – ще один дискусійний момент в рамках засідання бюджетної сесії. Рятувальна служба – це виключно прерогатива держави, яка їх утримує, контролює. Андрій П’ясецький пояснив, що статтею 19 Кодексу про Цивільний захист населення визначено, що утворені локальні рятувальні служби – фінансуються органами місцевого самоврядування.

Крім того, рятувальники вже ведуть розмови про реорганізацію їхньої служби, яка має завершитись до 2025 року. До того часу, всі  громади з метою оперативного реагування на позаштатні ситуації, повинні утворити свої місцеві бригади рятувальників. Тому закликають місцевих депутатів не відкладати даний процес у довгу шухляду, а вже працювати над створенням своєї пожежно-рятувальної служби.

Центральна світлина – надана миколаївськими рятувальниками

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *