Борис Данилів: «Держава виплачує по 200 грн на кожну бджолосім’ю»

Про це заявив під час засідання виконавчого комітету керівник відділу АПК Миколаївської міської ради Борис Данилів. Існує державна програма, яка передбачає виплати бджолярам, в яких 10 і більше вуликів, щоб  у такий спосіб підтримати розвиток бджільництва.

«В селі Рудники, наприклад, є пасічники, котрі мають по 50 бджолосімей. Це означає, що такий власник може отримати 10 000 гривень для підтримування та розвитку своєї пасіки», – коментує посадовець.

Аби претендувати на таку допомогу не обов’язково бути  підприємцем або учасником якоїсь спілки, це можливо і для фізичних осіб. Щоправда, щоб отримати кошти, обов’язковим є наявність ветеринарного свідоцтва – зауважив пан Данилів.

Для отримання фінансової допомоги від держави спершу потрібно здійснити реєстрацію пасіки в Держпродспоживслужбі, а вже потім звернутись в місцевий центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) із відповідною заявою. Кошти на рахунок заявника надійдуть впродовж року.

Також на виконкомі обговорювалась попередження та недопущення випадків отруєння і загибелі бджіл. Виконавчий комітет вирішив за доцільне створити комісію з питань бджільництва, попередження та  встановлення факту отруєння.

Тепер, у разі встановлення комісією факту мору бджолосімей, власник пасіки має всі шанси отримати відповідну компенсацію. Але це лише, за умови, якщо пасіки є зареєстровані в Держпродспоживслужбі.

На Львівщині бджільництвом займаються більше  4 тисяч пасічників, 40 % з яких уже зареєструвались у загальному Реєстрі.

Варто зазначити, що Реєстрація пасіки гарантує її щорічне ветеринарне обстеження для забезпечення здоров’я бджіл, виробництво якісної продукції, захищає інтереси  пасічника у разі отруєння бджіл, а також дає можливість пасічнику залучити додаткові фінансові ресурси з бюджетів усіх рівнів для підтримки та розвитку власного бізнесу.

ПОРЯДОК реєстрації пасіки визначає процедуру реєстрації пасіки суб’єктами господарювання (юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичні особи – підприємці, зокрема сімейні фермерські господарства, що провадять діяльність у галузі бджільництва), а також фізичними особами, у яких наявні бджолині сім’ї (далі – власник пасіки або уповноважена ним особа) у місцевих державних адміністраціях або органах місцевого самоврядування.
Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом в органах місцевого самоврядування.
Реєстрація пасіки здійснюється після видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Реєстрація пасіки проводиться за заявою про реєстрацію пасіки (додаток) власника пасіки або уповноваженої ним особи в день звернення.
ПОРЯДОК видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки визначає процедуру видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки.
Ветеринарно-санітарний паспорт пасіки – документ, який ідентифікує пасіку та встановлює ветеринарно-санітарний стан бджолиних сімей;
Реєстр ветеринарно-санітарних паспортів пасік – єдиний перелік паспортів пасік, зареєстрованих на території України, який формується в електронній формі компетентним органом, та ведеться його територіальними органами з використанням їх матеріально-технічної бази.
Реєстрація та видача ветеринарно-санітарних паспортів пасіки здійснюється територіальним органом Держпродспоживслужби України.
Установлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин
Обстеження пасіки і фіксація випадків отруєння бджіл на вимогу та за заявою власника пасіки до органів місцевого самоврядування здійснюються постійно діючою Комісією із встановлення факту отруєння бджіл.
Комісія збирається невідкладно після надходження до органу місцевого самоврядування заяви про встановлення факту отруєння бджіл від власника пасіки, зареєстрованої на відповідній території, або уповноваженої ним особи, але не пізніше ніж через 24 години після надходження такої заяви.
Наявність та кількість бджолиних сімей у власника пасіки підтверджуються ветеринарно-санітарним паспортом пасіки. У разі відсутності ветеринарно-санітарного паспорта пасіки або записів у ньому про кількість бджолиних сімей (наявних та таких, що перевезені на кочівлю) інформація власника пасіки про наявну кількість бджолиних сімей не береться до уваги.
За більш детальною інформацією просимо звертатись у відділ АПК, екології, природних ресурсів та розвитку територій Миколаївської міської ради за адресою: м.Миколаїв, вул.В.Великого, 6, (каб.405,406), або надсилати свої запити на ел.пошту: apk@mykolaivmr.gov.ua, apk.mykolaiv@gmail.com .

Назарій Ольшанський

Центральна світлина з мережі Інтернет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *