Борис Данилів: Миколаївський район ще не сповна використовує свій потенціал вирощування зернових

Таку думку висловив Борис Данилів, кандидат економічних наук, заслужений працівник сільського господарства України за підсумками своїх робочих візитів селами Миколаївського району.

Про це громадський діяч Борис Данилів написав на своїй сторінці у соціальній мережі фейсбук.

«Під час своїх візитів селами Миколаївського району та сусідніх околиць звернув увагу на стан зернових. Маю відзначити, що не лише на Миколаївщині, але загалом по Україні, ми маємо таку ситуацію, коли врожайність зернових з гектара становить 40-45 центнерів. Водночас, середня урожайність у Європейському Союзі становить 70-75 центрів з гектара зернових. Це означає що ми до кінця не використовуємо свої резерви: збалансованого живлення застосування мінеральних добрив, якісного насіння, у дотриманні засобів захисту, обробітку зернових гербіцидами, фунгіцидами. Тут, держава загалом, та Миколаївщина зокрема,  має перспективу росту.

До слова, щоб у світі не було голоду та браку продовольства потрібно до 2050 року на 40-45% збільшити продуктивність сільського господарства, в тому числі і зернового виробництва. У той час як Європа та заокеанські держави світу вийшли на пік виробництва врожайності, в Україні, як ми бачимо є ще потенціал для росту. Тому Україна є стратегічною для Європи і для світу, оскільки ми можемо суттєво наростити обсяги виробництва та пом’якшити дефіцит вирощування сільськогосподарської продукції, зокрема зернових.

Також хотів би відзначити, що ті площі, які можуть бути задіяні як земельні паї на Миколаївщині – задіяні. І це позитивний момент. Але великий сум для мене викликає факт, коли дедалі частіше спостерігається занепад присадибних ділянок, що в околицях Миколаєва, що по селам району. Вони заростають чагарниками та бур’янами, засмічують суміжні земельні наділи, які обробляються. І це створює велику проблему для людей та фермерів.

Я вважаю, що керівництво майбутньої Миколаївської ОТГ має розбиратись по кожній ситуації окремо та з’ясовувати з яких причин та чи інша ділянка не використовується і наводити лад на цих територіях. У цьому громада виявить свою господарність та отримає ще додаткові надходження до місцевого бюджету».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *