Борис Ляхович: Великодній піст — подвиг душі й тіла

Святий Великий піст, який називають також Чотиридесятницею, це одна з найдавніших і найбільш священних установ християнської релігії. Історія Великого посту має довгу й багату традицію. Вона сягає апостольських часів. Передпасхальний піст називають Великим не тільки через його тривалість, але й через його важливість і значення в житті Церкви і кожного християнина.

Кореспондент редакції Вістей по­спілкувався з настоятелем храму Різд­ва Пресвятої Богородиці у Миколаєві – отцем Бори­сом Ляховичем, щоб дізнатися більше про те, на що варто звернути увагу в дні Великоднього посту.

Кор.: о.Борисе, яку духовну цін­ність несе Великий піст?

о. Борис: Найперше Великий піст несе цінність в тому, що ми намагає­мось змінити наші повсякденні уподо­бання і більше часу приділити духовним речам. Тілесно ми починаємо постити, не приймаючи якоїсь певної їжі, духов­но – усмиряємо себе, слідкуємо за тим, щоб не говорити пустих слів, не вчиняти поганих вчинків і тому подібне.

Потрібно брати приклад зі Спасите­ля, який постив 40 днів і стати наслідни­ками його, так як ми сотворені за обра­зом і подобою Божою.

Кор.: З якого віку варто починати постити?

о. Борис: Найголовніше – зі свідо­мих років. Тому що, коли батьки зму­шують дітей до духовних занять, це закарбується в їхній пам’яті як щось негативне. Краще бути прикладом для наших дітей: постять батьки, і тоді чадо теж буде прагнути цього, а коли рідні не дотримуються посту, тоді вони не отри­мують результату.

Кор.: Що порадите тим, хто вирішив поститись вперше?

о. Борис: Церква дає підготовчі тижні, в яких ти помаленьку відмовля­єшся від м’ясних, молочних продуктів. Адже, різка відмова від звичного набору продуктів, які ми споживаємо щодня, буде для організму стресом. Перш за все намагатись робити всі ці речі з духовним настроєм. Іван Злотоустий вчить: птах без крил не може злетіти. Так само і людина у своєму житті, щоб підняти себе до повного духовного стану має мати два крила – піст і мо­литву. Якщо ми не будемо розважати над духовністю у ці дні, то відмова від їжі буде марною. Коли людина в час посту ображає ближнього свого, то вона уподібню­ється дияволу. Входімо у піст поступово з духовним на­строєм.

Кор.: Від чого краще утриматись в період Великого посту?

о. Борис: Найголовніше – від пристрастей. Святі Отці називають нам 8 головних пристрастей і з-поміж них є переїдання. Під час посту ми повинні споживати стільки їжі, щоб після неї нам не хотілось спати, а вистачало сил на духовні справи.

Є ті, кому постити не обов’язково: це вагітні, діти, і ті, хто подорожує більше восьми годин.

Коли наша душа наповнена духовністю, то нам буде легко відмовитися від їжі, алкоголю і наших щоденних пристрастей.

Кор.: Що можна їсти під час Великого посту?

о. Борис: В принципі, є багато корисної їжі, яку ми мо­жемо сміливо споживати у ці дні. Окремо зауважу про літніх людей, які мають обмежений фінансовий ресурс. Вони можуть їсти відповідно ті продукти, які в стані при­дбати. Але якщо нам дозволяють можливості, то пере­вагу слід віддати пісним стравам.

Кор.: Як постити дітям?

о. Борис: В першу чергу щодо дітей мова піде не стіль­ки про обмеження їх в їжі, як про певні маленькі прави­ла, які будуть тренувати їхню волю та дух. Це відмова від Інтернету, комп’ютерних ігр і тому подібне. Звичайно, якщо дитина навчається, в неї може виникнути потреба користуватись ґаджетами. Але, спробуймо наших дітей обмежити, хоч ненадовго, в перегляді мультиків, серіа­лів.

У ці дні батькам важливо привчати своє чадо до молитви. Пояснювати їй закон Божий, роз’яснювати Бі­блію. Це все дорослі повинні показувати власним при­кладом.

Кор.: Часто чую від людей, що вони постять в пер­ший та останній тиждень посту, а як церква ставиться до такого?

о. Борис: Це неправильний піст. Перший та останній тиждень є суворішим постом, аніж весь період Великод­нього посту. Це полягає у тому, що людина повинна біль­ше часу приділяти молитві, бути смиренною, не вживати поганих та пустих слів, не робити поганих вчинків. У ці тижні потрібно докласти максимум зусиль, щоб викону­вати заповіді Божі, мати віру в серці тоді цей піст буде справжнім та щирим.

Коли людина постить, – вона очищає свою душу і тіло. Закликаю Вас усіх до щирого та справжнього Вели­коднього посту, який буде подвигом душі і тіла.

Кор.: Дякую за чудову розмову.

о. Борис: Навзаєм. Розпитував

Назар Ольшанський

Світлина з профілю о.Б.Ляховича у фейсбуці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *