Важливі зміни щодо мобілізації, які вступають в силу з 18 травня

Як відомо, Верховна Рада 11 квітня ухвалила закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, повинні стати на військовий облік.

У разі отримання повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначені у ній місце та строк. Якщо громадянин відмовляється від виконання мобілізаційних обов’язків передбачених частинами першою, третьою статті 22 цього закону, та вчиняє адміністративне правопорушення, передбаченого статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, керівник ТЦК та СП звертається до органів та підрозділів, що входять до системи поліції, щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення до ТЦК та СП.

Якщо громадянин протягом 10 календарних днів з дня вручення повістки не з’явився в ТЦК та СП працівник територіального центру звертається до суду в порядку встановленому законом, з приводу тимчасового обмеження громадянина у праві керуванням транспортним засобом під час мобілізації – на строк до виконання або відкликання такої вимоги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *