Все, що вміють робити окупанти – це красти

Окупанти вкрали української води приблизно на 620 млн грн. Вони захопили управління Північно-Кримським каналом, його гідротехнічні споруди, які регулювали водопостачання води з Каховського водосховища нижнього басейну Дніпра до Криму. Також ворог зруйнував тимчасову дамбу, автомобільний міст і головну перегороджувальну споруду каналу. А тепер росією здійснюється водозабір із Каховського водосховища через часткову розгерметизацію гідроспоруди Північно-Кримського каналу пропускною потужністю 50 м3/сек.
Сума збитків через такі дії окупантів для України сягає 32,6 млн грн на добу (майже 912 млн грн станом на 23 березня).
Як відомо, ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, у різних політичних середовищах точилась дискусіях щодо необхідності відновлення водопостачання до Криму інакше відсутність води спровокує гуманітарну кризу на півострові. Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, запевняє, що такі заяви окремих політиків слід розцінювати як маніпуляції. Насправді росіяни прагнуть повернути водопостачання, щоб посилити свою військову присутність в Криму.
«Потрібно розуміти, що для перетворення Криму в такий форпост російської окупації, звичайно, кримської води недостатньо. Тому, на відповідь тим, хто пропонував, що то мовляв гуманітарна проблема, і треба дати воду, і вони полюблять Україну буде означати надати можливість для укріплення російської військової окупації в Криму надалі».
Водночас лідер кримських татар Рефат Чубаров запвеняє, що природніх опадів для забезпечення потреб мешканців півострову, є цілком достатньо.
«За останні півроку запаси води в Криму природнім шляхом поповнились. Кримської води буде достатньо для потреб населення, соціальної сфери тощо при економному її використанні та вмілому зберіганні. Але при збільшенні кількості населення та для розбудови військової інфраструктури – потрібно додаткове джерело водопостачання».
Власне, з цією метою російські військові підірвали один з технічних каналів, які живлять тепер водою півострів.
Ще 25 лютого підконтрольний Росії голова окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив, що для відновлення подачі води Північнокримським каналом на територію Кримського півострова необхідно два тижні. До цього Аксьонов заявляв, що Крим готується приймати воду Північнокримським каналом.
12 березня голова української військової розвідки Кирило Буданов в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії заявив, що «вода Північнокримським каналом у Крим просто так не піде».
«Вони підірвали одну з дамб, частково вода пішла, скажімо так, Північнокримським каналом. Але вода просто не може сама йти – це треба розуміти. Це складна система гідротехнічних споруд, що потребує перекачування насосними станціями. Просто так вода туди не піде», – наголосив Буданов.
Каховське водосховище – одне з шести великих водосховищ на Дніпрі, його площа 2 155 квадратних кілометрів.
Ірина Телька

Матеріал підготовлено у рамках спільного проєкту Українського кризового медіацентру та Естонського центру східного партнерства

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *