З цього року власники паїв будуть сплачувати податкове зобов’язання

Власники земельних паїв, зобов’язані будуть сплачувати мінімальний податок з кожного гектара.
Відповідна норма міститься в так званому «ресурсному» законі, який вступив у дію з 1 січня цього року. Прокоментував редакції Борис Данилів, громадський діяч, заслужений працівник сільського господарства.
«З 1 січня закон впроваджує нову систему оподаткування сільгоспвиробників та вводить поняття «мінімальне податкове зобов’язання» (МПЗ). Це сума податків, яку кожен власник сільгоспземлі має сплачувати до бюджету. Ця сума становить близько 5% від нормативно-грошової оцінки на землю. Якщо сума всіх податків (податку на землю, прибуток, єдиного податку), які сплачують сільгоспвиробник буде меншою за МПЗ, то йому доведеться доплатити різницю», – зауважив експерт.
Відповідно до нових змін МПЗ з 2022 року — 4%, а з 2023-го — 5% від НГО землі.
«Вираховується МПЗ формулою: нормативно-грошова оцінка (НГО) помножена на коефіцієнт 0,05 та помножена на кількість місяців володіння землею, і поділено на 12. До прикладу: 20000 грн (середньо-зважена нормативно-грошова оцінка землі у Миколаївській громаді)× 0,05 × 12 : 12 = 1 тис грн / рік», – продовжує пан Б.Данилів.
Фермер, що обробляє пай, або власник землі, якщо користується нею самостійно, має скласти разом всі податки, які він уже заплатив: податок на землю; податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці; податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із зарплати найманих працівників. У разі, якщо загальна сума всіх цих сплачених податків з паю буде меншою за МПЗ, то різницю власник або користувач с/г ділянки повинен буде доплатити.
Якщо земля в оренді, то на її власника дана норма не розповсюджується. Він, як і раніше, сплачує тільки земельний податок, а МПЗ – це відповідальність орендаря.
У разі, якщо земля не в оренді, а, наприклад, простоює або власник її обробляє, тоді він повинен сплатити МПЗ.
Це, на думку авторів даних змін, має вивести з «тіні» землю, яка обробляється.

У мінімальне податкове зобов’язання входять наступні податки:

  • податок на землю
  • податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці
  • податок на доходи фізичних осіб
  • військовий збір із зарплати найманих працівників

Орієнтовно додаткові доходи в бюджет місцевих громад та загального бюджету в рік від мінімального податкового зобов’язання становитимуть 10-12  млрд грн.  

Зібрані гроші від МПЗ будуть розподілені наступним чином:

  • до місцевих бюджетів — 60 %;
  • державний бюджет — 25 %;
  • обласний — 15 %.

Варто зауважити, що МПЗ не визначається для городів, земельних ділянок дачно – будівельних та садівничих (городницьких) кооперативів, а також для сільгоспземель у межах населених пунктів. Також фізичні особи звільняються від МПЗ, якщо контролюючий орган не вручив податкове повідомлення-рішення у відповідні строки.

І ще нові податкові зміни для власників паїв

«В разі продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення – паю, що перебуває у власності протягом трьох років, податок з доходу фізичних осіб та військовий збір сплачувати не потрібно», – про це зазначила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Тетяна Гетьман.
З 1 січня 2022 року набули чинності окремі положення Закону України № 1914 від 30.11.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».
Зокрема, внесено зміни в пункт 172.1 статті 172 Податкового кодексу, яка передбачає, що не оподатковується один раз протягом звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.
Проте слід зазначити, що у випадку коли земельну ділянку продає спадкоємець, то вимога про три роки не застосовується.

Ірина Телька

На центральній світлині Борис Данилів, заслужений працівник сільського господарства

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *