Куди дівають у громаді ялинку після свят?

Ось і підійшли до завершення новорічно-різдвяні свята. І тепер постає запитання: як правильно утилізувати зелену красуню? Звичайно власникам штучних ялинок перейматись такими речами не потрібно, а от поціновувачам живих зелених красунь цей матеріал може стати у нагоді.

Ми поцікавились у фахівців, що обслуговують комунальний сектор, як утилізовують ялинку у Миколаївській та сусідній Новороздільській громаді, а також у Львові. Крім того, підкинемо декілька ідей застосування післяноворічної ялинки вдома, у господарстві.

Вже у багатьох містах України є спеціально відведені місця, куди більшість українців приносять своїх зелених красунь і можуть бути впевнені, що дерево буде використане у вигляді вторинної сировини, а не просто залишиться перегнивати на смітнику.

Наразі, як інформує Андрій Бачик, очільник комунального напрямку Миколаївської міської ради у місцевій громаді цей процес не налагоджений.

«Використані ялинки  утилізуються разом з твердими побутовими відходами».

Його колега з Новороздільської громади, керівник КП Розділжитлосервіс Богдан Жук запевняє, що в громаді технологію утилізації ялинок як вторсировини, теж не застосовують.

«Живі ялинки, які люди викидають після свят, ми утилізовуємо як великогабаритне сміття».

В обласному центрі до цього питання підходять більш раціонально. Поінформував редакцію Тарас Колодій, представник компанії Грінера Україна, яка займається вивезенням ТПВ.

 «Вже третій рік поспіль ми проводимо збір різдвяних ялинок львів’ян. Процес утилізації відбувається наступним чином: ми збираємо ялинки з майданчиків жителів ОСББ ЖПК управляючих компаній. Львів’яни можуть залишати свої живі ялинки біля контейнерних майданчиків і їх буде завантажено в окрему вантажівку» – розповідає про процес утилізації Т.Колодій. Окрім цього представник компанії Грінера Україна повідомляє, що таке вивезення ялинок здійснюється уночі з 22 січня на 23, або з 29 на 30 число.

«Після збору всіх ялинок їх буде транспортовано на станцію компостування відходів, що знаходиться у м. Львові за адресою вул. Пластова 13, де з них буде утворене міндобриво шляхом переробки» – доводить до відома пан Тарас.

В подальшому ці продукти переробки можна використати у господарстві при вирощуванні зелених насаджень. Більше того, після такої переробки, яка триває близько місяця, абсолютно кожен житель міста Львів може набрати собі компост, для подальшого використання.

Багато хто задається питанням чи можна вкоренити ялинку, щоб дати дереву другий шанс на життя? Однозначно ні, інформують екологи. Зрубану новорічну красуню посадити ще раз не вийде.  Втім, можна розмножити гілочки живцюванням. Для цього знадобиться ґрунтосуміш, що складається з рівних частин річкового піску, хвойної землі та садового ґрунту.

Живці відривайте з бічних гілок ялинки, при цьому вибирайте дворічні прирости завдовжки 10–15 см.

Процес укорінення:

  1. Видаліть із нижньої частини гілочки хвої і поставте живець на 2–3 год у воду. Це забере зайву смолу.
  2. Обробіть зріз кореневіном чи іншим стимулятором росту.
  3. Полийте субстрат теплою водою та акуратно заглибте пагін на третину довжини під кутом 45–60 градусів.
  4. Злегка утрамбуйте ґрунт і накрийте поліетиленом.
  5. Поставте горщики в тепле місце з розсіяним світлом.

Щоб пагони прижилися, необхідно підтримувати в теплиці високу вологість. Для цього періодично обприскуйте ґрунт із пульверизатора, а також вносіть добрива для хвойних культур. Не забувайте провітрювати теплицю, інакше коріння пагонів загниє.

Вирощувати молоді рослини перед посадкою у відкритий ґрунт доведеться кілька років. Але прибирати їх з теплиці можна, як тільки гілочки укоріняться. Цей метод не дає 100 відсотків гарантії. Але навіть якщо вдасться виростити бодай одну ялинку, то вважайте це перемогою.

Яна Романович

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *