Миколаївська фортеця отримає фінансування з державного бюджету?

9 лютого Уряд затвердив порядок передачі коштів у регіони на відновлення пам’яток культурної спадщини комунальної форми власності. Рішення також фіксує, як саме відбиратимуть проєкти у регіонах.

Як відомо, на теренах Миколаївської громади об’єктом, що потребує відновлення та збереження є фортифікаційний комплекс часів І Світової війни, який більш відомий за назвою Миколаївська фортеця.

З плином часу, та з огляду на інтенсивну промислову діяльність довкола, військові укріплення зазнали чималої руйнації. Як зауважує науковець та дослідник Максим Ющенко «пам’ятка перебуває у такому стані, що потребує консервації».

Однієї з умов отримання коштів громадами об’єкти-претенденти мають перебувати у комунальній власності. Як зауважує юрист Миколаївської міської ради Оксана Войтович, триває процедура щодо взяття у комунальну власність Миколаївської фортеці.

«Є рішення сесії про взяття на баланс цих історичних пам’яток. Далі має відбутись експертна оцінка, яка має визначити балансову вартість даних об’єктів, отриманий звіт з оцінки має надійти на міську раду, сесія має затвердити цей звіт і тоді об’єкти перейдуть у комунальну власність».

І ще одна умова – об’єкти повинні бути визначені як пам’ятки історичної спадщини.  Як відомо, наразі, документи щодо Миколаївської фортеці із наданням відповідного статусу історичної цінності та культурної спадщини, перебувають на розгляді профільного Міністерства.

«Минулого тижня мало відбутись засідання експертної комісії, що діє при Міністерстві культури, але засідання перенесли. Має відбутись найближчими днями. Ми очікуємо, що пам’ятки будуть визнані на рівні міністерства такими, що мають історичну цінність», – прокоментував редакції Микола Гнатів, місцевий краєзнавець.

Цьогоріч у держбюджеті на передбачено 1,8 млрд грн на запуск проєкту зі збереження історичних пам’яток. Розпорядник коштів – Міністерство культури та інформаційної політики. На думку посадовців це дасть можливість зберегти унікальні об’єкти культурної спадщини по всій країні та перетворити їх на туристичні магніти.

За цим посиланням подано алгоритм отримання грошей.

Умовами надання коштів регіонам є:

  • наявність затвердженої документації та позитивного експертного звіту щодо її розгляду;
  • вартість ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт однієї пам’ятки, що перебуває у комунальній власності, у 2022 році – від 1 млн гривень;
  • календарний план реалізації проєкту – не більше трьох років.

Перевагу надаватимуть проєктам:

  • які реалізовувалися у 2021 році за рахунок субвенції та потребують виділення коштів з Державного бюджету України на 2022 рік для продовження чи завершення їх реалізації;
  • об’єктам культурної спадщини, які перебувають в аварійному стані;
  • об’єктам, включеним до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО;
  • об’єктам культурної спадщини національного значення;
  • проєктам, на реалізацію яких запропоноване співфінансування з місцевого бюджету.

Для розгляду документів з регіонів та розподілу коштів буде створена комісія з представників МКІП. Розподіл субвенції затверджуватиметься Урядом за поданням МКІП та погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *