Миколаївські аграрії досягли європейського показника урожайності ячменю

«80,5 центнера з гектара – це Європа!», – так висловився заслужений працівник сільського господарства Борис Данилів, коментуючи високий показник врожайності ячменю, якого вдалось досягнути фермерському господарству “Максимович”, що у Миколаївській громаді.

За словами експерта це означає, що виробники сільгосппродукції переходять на інтенсивний спосіб обробітку земель та ведення сільського господарства, який є більш продуктивним. До слова, середній показник врожайності по Європі це 70-80 центнерів з гектара.

Загалом Львівщина, цьогоріч, демонструє надзвичайно хороший показник врожайності по культурі ячменю. Як поінформували в департаменті АПК Львівської ОВА станом на 27 липня на площі 19,7 тис га вже намолочено 126,6 тис тонн ячменю. Урожайність 64,1 центнера з га. Це в усіх категоріях господарств.

Борис Данилів, заслужений працівник сільського господарства

«Такий показник по області свідчить, що Україна, за останні роки, виходить на інтенсивний розвиток галузі рослинництва, зокрема зернового напрямку. Це також свідчить про те, що поводження з ґрунтами є належним, використовується якісний посадковий матеріал, вносяться вчасно добрива та низка інших важливих заходів. Тобто цей результат – це про комплексний підхід, які застосували аграрії», – зауважує експерт Борис Данилів.

Редакція поцікавилась у миколаївського аграрія Івана Гуцулюка, фермерське господарство “Максимович”, за рахунок чого їм вдалось досягнути такої врожайності ячменю.

 «Досягнути такого показника нам дозволили кілька факторів. Посприяла погода. Крім того, ми підживлюємо вчасно ґрунти, використовуємо якісний посівний матеріал. І, зауважу, що у своїй виробничій діяльності я перебираю досвід наших європейських колег, зокрема німецьких аграріїв, які мають високі показники врожайності. Крім того, у мене заведено так, щоб всі необхідні компоненти у процесі вирощування врожаю були застосовані. Деякі господарства не можуть собі дозволити це, інші – зволікають. Приміром, ґрунти в Рудниках є доволі бідними. Показник родючості 20, у той час як по області вже 32, а в сусідньому Тернополі взагалі 40! Тому потрібно їх збагачувати, щоб мати чорнозем».

На Львівщині збір урожаю сільськогосподарських культур у розпалі. Цьогоріч площі збільшено на 4%, у порівнянні з минулим роком. Тож цікавою буде статистика за підсумками жнив.

Україна завжди була аграрною державою. Сільське господарство генерує левову частину валютної виручки, що надходить до державного бюджету. Проте, цьогорічний збір та експорт зернових культур – став своєрідним другим фронтом у боротьбі з Росією.

Лише за вчорашню добу на Херсонщині росіяни знищили понад 200 гектарів врожаю озимого ячменю неподалік Чорнобаївки. Збитки становлять понад 2 мільйони 600 тисяч гривень, повідомила пресслужба поліції Херсонської області. Крім цього, через ворожі артобстріли загорілися посіви ячменю поблизу Преображенки. Збитки становлять понад 600 тисяч гривень.

Як відомо, Росія блокує морські транспортні шляхи України, якими очікувано українське збіжжя мало б потрапити на зовнішні ринки. Така ситуація спричинила критично низькі ціни на внутрішньому ринку на агропродукцію, фактично нижче собівартості. Водночас спровокувала зростання вартості збіжжя на зовнішніх ринках через потенційну загрозу дефіциту хліба.

Ця ж ситуація також засвідчує наскільки важливим для світу є експорт вітчизняних зернових культур. Щоправда, після анонсування можливості виходу українських експортерів збіжжя на міжнародний ринок цінова ситуація дещо покращилась і для місцевих аграріїв. Про це днями, в рамках одного з ефірів, заявила очільниця департаменту АПК Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

Надзвичайно приємним є той факт, що збіжжя миколаївських аграріїв в Європі дуже високо ціниться. Про це під час розмови повідомив фермер Іван Гуцулюк.

«Ми вже відправили до Європи дві машини. Готуємо наступні. Як тільки ми подали свої пропозиції на європейські сайти, то відразу отримали запити від таких країн як Польща, Австрія, Німеччина, Франція, Болгарія, Румунія. Навіть турки нам телефонували, але це трішки нам далеко, бо ми експортуємо сухопутним коридором. Так, вартість перевезення висока, отримання фітосанітарних дозволів у Європі теж недешево, але ми маємо результат».

Така ситуація демонструє яку важливу роль у забезпеченні харчової безпеки не лише третіх країн, але і Європи, відіграє українське збіжжя. І в цьому є заслуга місцевих аграріїв.

Ірина Телька

Центральна світлина з мережі Інтернет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *