Олег Старовецький: у Повергові та Липицях планують облаштування компактного проживання літніх людей

У Миколаївській громаді мають намір облаштувати компактні місця проживання для стареньких, маломобільних людей та ВПО, які залишились самотніми, але потребують сторонньої опіки. Як повідомив редакцію очільник місцевого управління соцзахисту Олег Старовецький під реалізацію даного проєкту розглядають два об’єкти: колишні ФАПи у Липицях та Повергові. Як бачить реалізацію даного проєкту місцева влада у Миколаївській громаді про це редакція детальніше розпитала п. О. Старовецького.

Олеже Степановичу, що це за проєкт, яка його актуальність і на кого він скерований?

– Це проєкт скерований на людей, яким потрібний догляд і про яких не може турбуватись родина. На практиці це виглядатиме так: на базі двох ФАПів ми облаштовуємо простір для компактного проживання таких осіб. Приміщення у Повергові готове, у Липицях є потреба в ремонті, але стан будівлі не критичний. У цих просторах буде мешкати до 12 осіб за якими буде доглядати 3-4 особи. Фактично війна внесла корективи у реалізацію даного проєкту, який готовий був стартувати ще два роки тому. І водночас, ми маємо сьогодні в Миколаївській лікарні ВПО літнього віку, яким нікуди повертатись і за якими ніхто не приїде. Таким особам треба забезпечити гідні умови старості. Крім цього, у нашій громаді є аналогічний запит на реалізацію такого проєкту. До мене звертались особисто з проханням посприяти вирішити питання догляду.

Наша нація старіє і це факт.

Ви зауважили, що плануєте під реалізацію цього проєкту задіяти два колишні ФАПи, один в Повергові, інший в Липицях, і вони мають різний ступінь готовності. Про що йде мова?

– Повергів – приміщення готове, але не готовий благоустрій. Є потреба впорядкувати дану територію та загородити її. З тих приміщень, які пропонувались під даний проєкт, на мою особисту думку,  найкраще підходить по стану готовності ФАП у Повергові. В Липицях у нас є старий ФАП. Там є потреба внутрішнього ремонту, також, мабуть,  потреба покрівлю поміняти і теж впорядкувати територію та загородити її. Але, перевага цього об’єкту – в локації. Адже будівля знаходиться у мальовничому місці на березі Дністра. Для літніх людей – ідеальне місце.

Цей проєкт, судячи з усього, буде вельми затратним по коштам, навіть незважаючи на те, що мова йде про створення притулків для нечисельної групи осіб. Хто буде донором чи вистачить громаді внутрішнього ресурсу для фінансування такого задуму?

– Нещодавно, область збирала учасників проєкту і задекларувала, що на момент війни фінансування буде здійснюватися  виключно за рахунок коштів донорів. У подальшому має бути співфінансування 80 на 20, де громада покриває лише 20% витрат, решту, за умови дотримання всіх вимог, бере на себе держава. Як я зауважував вище така програма мала б стартувати ще до початку повномасштабної війни, але зараз ми маємо таку ситуацію. Крім того, наскільки я поінформований, на рівні НСЗУ розглядається можливість запровадження аналогічного принципу виплат на утримання літніх людей, як ми маємо у схемі «кошти йдуть за пацієнтом». Ми також прорахували, що 20% з бюджету громади – це ми витягуємо.

Хочу зауважити, такими прихистками зможуть скористатись і мешканці інших громад, але тоді тамтешні громади платитимуть субвенцію на їхнє утримання. Є ситуації, коли, приміром, діти не мають можливості доглядати за батьками, ми теж зможемо тут посприяти. Буде прорахована калькуляція, бажаючі можуть скористатись даною послугою. Отримані кошти підуть на покриття витрат та утримання таких прихистків.

Як швидко від задекларованих намірів ви очікуєте перейти безпосередньо до реалізації?

– Гадаю, що вже цього року.

Додамо, що наразі уже 12 громад задекларували свою готовність створювати центри стаціонарного догляду для людей старшого віку та з інвалідністю. Крім Миколаївської громади зголосилась долучитись до проєкту і Ходорівська ТГ. Найближча сусідка Новороздільська – такої заявки наразі не подавала.

Інформація редакції

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *