Оля Марків: «На даний момент ми передали близько 13 тон відходів вторсировини, яка придатна для переробки, на спеціалізовані підприємства»

Від редактора: Пригадую той день, коли Оля впер­ше переступила поріг редакції Миколаївських ВІСТЕЙ. Тоді ще Миколаїв і не здогадувався, що матуся двох маленьких діток стане драйвером громадських змін у місцевій громаді. Певна, вона і сама цього передбачи­ти не могла, і навіть гадки не мала, яку потугу має в середині себе.

Сьогодні Оля Марків – це відома громадська діяч­ка, яка зростила себе сама, плекаючи ідею про чисте довкілля. Її, майже дворічна, волонтерська співпраця з редакцією Вістей, вилилась у шалений професійний ріст. І сьогодні на плечах русявої панночки лежить від­повідальність за комунікацію Миколаївської міської ради з місцевою громадою. Дуже приємно та цікаво спостерігати за масштабними змінами у професійно­му житті Олі. Не менш цікавим та масштабним є еко­логічний рух, який зініціювала Оля та її партнерки по «Еко-платформі», організації, яка поставила амбіційну мету: зробити Миколаївську громаду зразковою у куль­турі поводження з твердими побутовими відходами. Тож знайомтесь ближче! Героїня нашого сьогоднішньо­го редакційного інтерв’ю – Оля Марків.

Кор: Зазвичай, коли ми говоримо про тверді побу­тові відходи, то в нас виникають стійкі асоціації про непотріб, бруд до якого не хочеться торкатись. Олю, разом із своїми колегами, ти взялась за таку невдяч­ну, як на перший погляд, справу – вирішити питання належного поводження зі сміттям у Миколаївській громаді. Що тебе до цього вмотивувало? І чи бачиш ти результат від діяльності вашої громадської організації «Еко Платформи» у вирішенні цієї проблеми?

О. Марків: В жовтні, цьогоріч, «Еко Платформі» ви­повниться два роки. Ми з дівчатами активно впро­ваджуємо культуру сортування відходів. Мріємо про створення мобільного пункту збору відходів не тільки в Миколаєві, але й по всій громаді. На даний момент ми передали, близько, 13 тон відходів вторсировини яка придатна для переробки. На жовтень місяць 2020 року ми назбирали 8 тон , це становить за рік часу всіх відходів, які потрапляють на сміттєзвалище з міста Миколаєва – 0,2 %. Я прогнозую на 2023 рік передати на переробку від «Еко Платформи» – 2%. Ми працює­мо, є проект якого дотримуємося і рухаємося вперед.

Також займаємось просвітницькою робою: вчимо дітей сортувати відходи.

Щодо мотивації відповім так. На одному з навчанні доволі таки гарно пояснили: мотивація вона є у нас всередині і є певні умови, які тобі дозволяють, згідно своїх цінностей, розвиватися і робити щось класне. Для мене, як пересічної людини, сміття – це було про­сто сміття. Втім за своєю внутрішньою природою я така людина, що коли є речі, які мене дратують чи не влаштовують – тоді я змінюю таку ситуаціюю.

Кор: З твого власного досвіду роботи в «Еко Плат­формі» чи вистачає волі нашим людям сортувати від­ходи?

О. Марків: З самих перших днів роботи нашої гро­мадської організації ми побачили активний запит як від мешканців Миколаєва, так і з сільських населених пунктів – сортувати відходи. До нас приїжджають за­раз вже і з сусідніх громад. Люди самі везуть до нас, на сортувальну станцію ТВП, самі розсортовують. Ба­гатьох людей цікавлять контейнери для роздільного збору ТПВ. Навіть в селах і в тих мікрорайонах міста, де є приватний сектор люди готові, аби в них на ву­лицях були контейнери для роздільного збору. Тому що, вони вважають, що замало сміттєвих баків у мі­сті, наприклад, у Миколаєві. Людям потрібно створи­ти умови, але паралельно з тим потрібно нормально, ефективно та просто пояснювати як вони це мають робити.

Кор: Ти на початку зауважила про 13 тонн відходів вторсировини придатної для переробки. Це не мало. Куди ви її діваєте? Чи є покупці на таку сировину?

О. Марків: В Україні немає сміттєпереробних заво­дів, але є підприємства, які роблять нову продукцію з вторинної сировини. Ми говоримо про скло, папір, тетрапак з якого роблять папір, з пластику роблять нитки та тканини, з поліетиленових пакетів роблять пакети для сміття. Це йде на переробку.

Кор: Чи є прибуткова ваша організація?

О. Марків: Насправді, це не прибутково. З 14 фрак­цій, які ми здаємо на переробку, лише за 3 оплачують якісь кошти, які ми використовуємо на свій розвиток. Люди рахують доходи, але не рахують витрати. За ті кошти які заробляємо ми купуємо: мішки, біг-беги, мішки для шкіл, а коли коштів немає, то закладаємо свої. Заробляємо тоді, коли здаємо вторсировину. Це не бізнес – це громадська діяльність. Ми з дівчатами усвідомлюємо ту річ, що якщо ми перестанемо це ро­бити, це не продовжить в Миколаєві ніхто.

Зараз я навчаюсь в Українській Соціальній Ака­демії, де прораховую бізнес-модель такої діяльності, адже як і кожній громадській організації нам потрібні обігові кошти. Зробити «Еко Платформу» прибутковою – це одне із завдань. Та хочу наголосити: прибутковою не тільки від здачі вторинної сировини, але щоб мати ресурс для розвитку інших соціально-важливих для громади проєктів. Я захоплююсь такими проєктами як Urban Space в Івано-Франківську. Прагну перенести їхню модель до нас, у Миколаїв. Та наразі це волон­терство, але я маю далекоглядні плани і сподіваюсь вони втіляться в життя, тому що я розумію, що це по­трібно людям.

Кор: Як «Еко Платформі» вдається співпрацювати з дітьми? Бачила у вас на сторінці в соцмережі фейсбук, що ви активно проводите шкільні заняття з дітками. І це завжди захоплює, передивляючись світлини, вид­но, що діти зацікавленні в тому, що їм розповідають.

О. Марків: З власного досвіду скажу: з дітьми най­легше працювати у плані просвітництва. Проблеми починаються з людьми поважного віку, тим кому за 60.

Кор: Світ дуже динамічний. Він шалено змінюється, постійно виникають якісь нові методи, підходи, нав­чання. Напевно і у сфері захисту довкілля виникають якісь новації. Знаю, що ти береш участь в навчанні від ZERO WASTE Academy. Про це ти активно розповіда­ла у своїх соціальних мережах. Наскільки корисним є таке навчання для твоєї діяльності?

О. Марків: ZERO WASTE Academy – це взагалі пер­ший Всеукраїнський курс, який готує фахівців по управлінню відходами згідно нового законодавства.

Ми отримуємо максимум інформації про біоплас­тик, про раціональне споживання, про небезпечні тик, про раціональне споживання, про небезпечні відходи, про забруднення повітря, води і так далі. Ми мали великий курс від жовтня місяця до лютого. Я сама «в шоці від себе», адже я була на всіх лекціях, ро­била всі домашні завдання, і паралельно я навчалась ще на одному курсі. ZERO WASTE Academy це фунда­мент моїх знань, який підкріпився на курсі «Молодь змінить Україну» від фонду Богдана Гаврилишина. Це в цілому сформувало мою роботу як керівника, щоб я могла далі з колегами рухатися вперед у нашій гро­маді. Так прописався проект «Я сортую, а ти?» з про­гнозами, відсотками, з написаним планом дій. Звідти пішли певні вітки на просвітницьку роботу, певні вітки на практичну роботу. І, власне, один з етапів просвіт­ницької роботи підтримав фонд Б.Гаврилишина на­давши нам грант.

Кор: Чи планує «Еко Платформа» поширювати свій досвід в інших громадах?

О. Марків: У найближчий час ми не розглядаємо запуск таких же сортувальних станцій в інших грома­дах. Ми плануємо запустити автомобіль, який буде збирати вторсировину та ще одним кроком буде ін­формаційна кампанія для дорослого населення.

Кор: Дякую, Олю за цікаву розмову! Бажаю успіхів у реалізації всіх твоїх проєктів.

Розпитувала Ірина

Центральна світлина з профілю О.Марків у соцмережі фейсбук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *