Перші гастролі театру «Госпітальєри»

 

Театр «Госпітальєри» – це реабілітаційний театр мініатюр на базі психіатричної лікарні «Заклад», який діє вже 10 років під керівництвом Тетяни Микитки.
Актори театру «Госпітальєри» вже давно тішить своєю творчістю місцевих мешканців, але нещодавно вони отримали нагоду заявити про себе на фестивалі кращих інклюзивних практик «Україна без кордонів» у місті Скадовськ, де були представники з різних куточків України.
Потрапити їм туди вдалося завдяки керівниці ГО «Центр підтримки осіб з психічними розладами «Дестигма» Наталі Мисулі: «Я у своїх знайомих побачила інформацію про фестиваль. Точніше там не йшлося про сам фестиваль, а про конкурс інклюзивних практик і мені захотілося написати саме про театр «Госпітальєри». Я вважаю, що цей театр – це яскравий приклад як включати людей з інвалідністю та психічними розладами до суспільної дійсності».
Тетяна Микитка зазначила «За правилами конкурсу ми мали відправити відеозапис будь-якої нашої вистави і ми обрали «Дари Артабана», бо саме цю виставу ми мали презентувати у Білорусії, але через карантин нашу поїздку скасували. Саме ця вистава допомогла нам стати фіналістами і нас запросили на урочисте нагородження та фестиваль «Україна без кордонів», який відбувся 4-6 вересня» на базі дитячого оздоровчого табору ім. Гагаріна у Скадовську..
«Україна без кордонів»
Актори разом з медичними працівниками приїхали у Скадовськ на день раніше, щоб адаптуватися і відпочити. А вже 4 вересня повні сил та енергії вони відправилися на нагородження та святковий концерт. Варто зазначити, що завдяки виставі «Дари Артабана» театр отримав диплом III ступеня.
5 вересня усі охочі взяли участь у різноманітних майстер-класах: миловаріння, карате, танці і так далі. Під вечір другого дня фестивалю учасники презентували вистави і на цей раз театр «Госпітальєри» подарував глядачам «Пригоди кота Мартина».
«У цій виставі участь взяли не лише пацієнти психіатричної лікарні, а й її працівники та маленька донька Наталі Мисули. У такий спосіб ми намагаємося руйнувати стереотипи і показати, що у нас немає дискримінації. Ми всі рівні люди» – зазначила Тетяна Микитка.
6 вересня це вже був вільний день і акторам вдалося і в морі покупатися, і погуляти, і сувенірів накупити.
Окрім, розважальної частини учасники змогли обмінятися досвідом і обговорити проблеми з якими стикаються люди з інвалідністю та психічними розладами. Наталя Мисула розповіла про ГО «Дестигма», а Тетяна Микитка про психіатричну лікарню «Заклад».
«Люди були приємно здивовані, коли почули про нашу організацію і про те чим ми займаємося. Їх цікавили всі деталі. Але це був приємний момент обмін досвідом. Тому варто їздити на такі заходи, розповідати про себе і долати стигму. Ми маємо говорити про психічне здоров’я, про те, що це важливо і стосується кожної людини» – зазначила пані Наталя.
«Наші пацієнти до сьогодні згадують приємні моменти з поїздки і ми раді, що нам вдалося взяти участь у фестивалі й заявити про себе. Ми вдячні ГО «Дестигма» та Фонду Генрі Ноуена, який профінансував нашу поїздку» – додала пані Тетяна.
Заборонена тема
Останній рік для психіатричної лікарні «Заклад» був дуже складним: загроза реорганізації, медична реформа, яка тягне за собою не виплату заробітних плат. Але попри це все люди продовжують працювати, допомагають своїм пацієнтам, творять разом з ними культурні проєкти і долають стереотипи.
Психіатрична лікарня «Заклад» налагодила добру співпрацю з ГО «Дестигма» і разом намагаються змінити ставлення суспільства до осіб з психічними розладами та допомагають їм бути повноправними членами суспільства.
Вони говорять про психічне здоров’я, хоча ця тема досі в українському суспільстві викликає дискомфорт. Вони покращують життя осіб з психічними розладами і надають соціальний супровід їхнім родинам. Тішить, що такий прогрес відбувається у Миколаївському районі.
Мар’яна Карлицька

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *