Пільги для стоматологічної поліклініки у Миколаєві. За чи Проти?

Колишня Миколаївська районна рада та керівництво Миколаївської лікарні, у свій час, дійшли згоди щодо ухвалення безпрецедентного кроку: встановити ФОПам-стоматологам, які орендують комунальне майно та обладнання, символічну оплату – 1 гривню на місяць.

Якими законодавчими нормативами керувались тодішні очільники при надані такого дозволу – важко уявити. Діюче законодавство і справді передбачає пільгове надання оренди комунального майна за 1 гривню, але як виняток. Надається така пільга, зазвичай, бюджетним установам чи громадським організаціям, які не здійснюють комерційної діяльності.

Фізична особа підприємець (ФОП) – це фізична особа, яка реалізує свою здатність до праці шляхом самостійної, на власний ризик діяльності з метою отримання прибутку. Тобто займається чистою комерцією, а не благодійною діяльністю.

Тим не менше, на сесії Миколаївської міської ради з приводу даного питання розгорілась ціла дискусія після слів міського голови Андрія Щебеля, який зробив заяву про те, що так тривати надалі не буде.

«Заявляю публічно: це потрібно привести у відповідне законне русло. На сьогоднішній день вже є бачення лікарів-стоматологів і є думка міської ради як вирішити дане питання. Всім зрозуміло, що ФОПам надавати комунальне майно для здійснення комерційної діяльності на пільговій основі за 1 гривню – неприпустимо».

Депутат Роман Бліха виступив з претензіями, мовляв, ФОПи-стоматологи, зробили ремонти у приміщенні Миколаївської поліклініки, яке орендували і тепер міська рада хоче запровадити конкурсні засади оренди майна. Пропозиція міського обранця полягала у наступному – надати пільгову ставку оренди, щоб приватні стоматологи могли  розвиватись.

«Якщо середньостатистична вартість оренди комунального майна за 1 метр квадратний становить 100 гривень, то пропоную їм поставити 20-30 гривень. Це тимчасова вартість на певний період, щоб вони могли стати на ноги.  Надати пільгову оренду на один-два роки, щоб вони розкрутились і дальше перейти на інший варіант»,- зазначив пан Бліха.

Він також зауважив, що на сьогоднішній день в цій стоматологічній поліклініці надають найдешевші послуги для населення: «Де ви ще знайдете пломбу за 200 гривень?»,- додав депутат.

До слова, деякі з читачів, чиєю думкою щодо даного питання поцікавилась редакція, кажуть, що вартість стоматологічних послуг нічим не відрізняється від тарифів інших приватних лікарів за межами лікарні, що працюють у місті.  І переконались у цьому на власному досвіді.

На виступ Р.Бліхи відреагував інший депутат Микола Оприск, зазначивши, що він не розуміє чому міська рада повинна надавати пільги певним стоматологам приватникам, а щодо інших застосовувати загальні норми?

«Дайте якомусь іншому підприємцю такі ж пільги і в нього теж послуги будуть дешевшими. Якщо ми ухвалюємо таке рішення, то створюємо нездорову конкуренцію. Виходить так, що один ФОП-стоматолог сплачує податки, вартість оренди у повному обсязі, у той час як міська рада буде надавати іншим ФОПам пільги. Тож не дивно, що його послуги будуть дорожчі, аніж в тих хто має все задарма. Це неправильно!»,- висловився пан Оприск.

Голова громади А.Щебель заявив, що спільно з юристами, фінансистами, бухгалтерією  врегулюють це питання.

 «Якщо є можливість надати пільгу – надамо, не вийде – тоді за загальним принципом питання буде вирішене»,- зазначив пан Щебель.

Як буде розгортатись ситуація побачимо. Наразі, депутати зобов’язали КНП “Миколаївська міська лікарня” переглянути укладені договори оренди, розмір плати за користування майном комунальної власності у відповідності до вимог чинного законодавства з урахуванням економічної обґрунтованості.

Варто зауважити, така ж ситуація з пільговою орендою комунального приміщення для ФОПа-стоматолога мала місце і в амбулаторії смт. Розділ, яка при  розформуванні Миколаївського району перейшла у підпорядкування Новороздільської міської лікарні. Як тільки така ситуація була виявлена, ані адміністрація лікарні, ані Новороздільська міська рада не зволікали та не дискутували над даним питанням і в стислі терміни привели ситуацію у відповідність до діючого законодавства. На конкурсних засадах дане приміщення було віддано під комерційну діяльність.

Назарій Ольшанський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *