Рудниківські ставки – оголена проблема доступу до водойми та оренди

У Рудниках, що на Миколаївщині, налічується май­же 500 га дзеркала води. Це відомі рудниківські став­ки, де підприємці розводять рибу. Цю діяльність біз­несовці провадять доволі давно орендуючи дані землі та сплачуючи певні податки та орендну платню до міс­цевого бюджету.

Проте, вже тривалий час між орендарями та меш­канцями села тривають напружені відносини щодо ви­користання так званого 16 ставка. Як пояснює старо­ста села Роман Білий мешканці отримали попередню згоду від власника, що зможуть використовувати да­ний ставок для потреб місцевого населення, але орен­дар не поспішає реалізувати обіцяне.

«Село Рудники – велике. Тут проживає багато дітей. З новим власником було погоджено, що він віддає 16 став у користування рудниківчанам. Та ми бачимо, що тривалий час у цьому напрямку нічого не робиться. Найближчим часом будуть пускати воду та зариблюва­ти стави і тоді ми знову залишимось ні з чим. Я вважаю, що потрібно викликати власника на сесію і нехай він пояснить ситуацію», – коментує староста села Рудники Р.Білий

Богдан Ковтало, місцевий мешканець, за спеціаль­ністю агроном та який тривалий час очолював Руд­никівську сільську раду, на зборах місцевої громади зауважив, що варто крім даного питання порушувати питання і про оренду, яку сплачує власник за викори­стані землі. Оскільки, відповідно до документів, вба­чається невідповідність займаної площі риболовним підприємством та фактичним розміром орендної пла­ти.

«Я б хотів дещо прояснити щодо 16 ставу в Рудни­ках та, зокрема, звернути увагу міської ради на розмір орендної плати і займаної площі орендарем під ставки.

Я був агрономом коли облаштовували цей ставок. Це поле, де зараз розміщується 16-й став, межувало із колишнім рибгоспом. Коли води було багато довко­лишні землі завжди підтоплювало. Там навіть під час жнив завжди сідали комбайни. Тому колишній колгосп віддав ці гектари землі, щоб викопати там ставок. Це щодо питання яким чином цей ставок з’явився.

Тепер наступний цікавий момент. І я звертаю на це увагу місцевої влади. Якщо брати договір оренди, який був підписаний у 2009 році терміном на 45 років, тут чітко розписано яка земля бралась в оренду. Загаль­на площа задіяна під ставки орієнтовно 430 га. І за неї вони сплачують мінімальну орендну плату, яка тільки можлива – 3%. Проте, по факту орендар ставків вико­ристовує під свої потреби на 30 га більше. Тому вони зволікають з питанням впорядкування земельної до­кументації, бо виявиться факт заниженої орендної пла­ти, а це означає, що вони будуть змушені платити до бюджету більше.

І третій момент на якому я хочу наголосити. Відпо­відно до діючого законодавства місцеві мешканці ма­ють право навіть на орендованій водоймі займатись любительською риболовлею чи купатись. І це не може забороняти орендар», – коментує Б.Ковтало

Міський голова дав доручення першому заступни­ку Івану Бузі створити робочу групу та врегулювати дане питання.

Центральна світлина з мережі Інтернет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *