Скільки мешканці Миколаївської громади платитимуть за квартиру чи будинок?

Вже у липні мешканці громади почали отримувати інформаційне повідомлення про необхідність сплати податок на нерухоме майно за 2020 рік. Оплатити такі рахунки потрібно упродовж 60 днів з моменту їхнього отримання, інакше нараховуватиметься штраф.

Як розраховується податок?

податок розраховується, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року — 4 723,00 гривень;

у кожному регіоні ставку встановлює місцева влада, але за законом вона не повинна перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати;

податок сплачується за кожен квадратний метр для квартир площею понад 60 кв. метрів і будинків понад 120 кв. метрів.

Скільки платитимуть мешканці центру Миколаївської громади та сіл?

Оскільки, Миколаївська територіальна громада була утворена лише минулого року, то ставку податку ухвалювала кожна сільська рада окремо для себе, так само як і Миколаївська міська рада. В середньому по селам колишнього Миколаївського району сільські ради встановлювали коефіцієнт від 0,5 до 0,1. Тож розрахунок оплати буде наступним: 0,1 (або 0,5) * 4 723,00 гривень, отриману суму ділимо на 100 та множимо на різницю квадратних метрів житла понад 60 кв м (або для будинків понад 120 кв м).

Так, приміром, якщо у Миколаєві минулоріч коефіцієнт встановленого податку був ухвалений на рівні 0,5, то за квартиру площею 63 кв м прийдеться заплатити майже 71 гривню. А за будинок площею 200 кв м 1888 гривень.

За прострочення оплати податку передбачений штраф у розмірі 10% від суми боргу за прострочення до 30 днів, більше 30 днів — 20%.

Депутати вже новоутвореної Миколаївської громади на одній з нещодавніх сесій ухвалили новий коефіцієнт оподаткування 0,6 для всіх населених пунктів громади. Його застосовуватимуть вже наступного року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *