Тепломережі Миколаєва: модернізувати чи відмовитись від їхньої експлуатації?

На центральній світлині керівник КП Миколаївводоканал Володимир Гагуляк

Тепломережі Миколаєва закладались у 1956-1962 роках минулого сторіччя. Їхня зношеність – беззаперечний факт, який виливається у збитки для КП Миколаївводоканал, який з вересня минулого року надає послуги теплопостачання для низки об’єктів міста.

Для порівняння, до переходу міста на індивідуальне опалення у 2012 році, загальна площа обігріву всіх об’єктів міста та житлового фонду становила 137 562 тис кв.м. Станом на сьогодні це лише 7 тис кв.м, або близько 9% від колишньої кількості всіх споживачів.

«Теплові мережі раніше використовувались на повну потужність коли теплопостачання здійснювалось централізовано. У 2012 році місто від’єднано від централізованого опалення, весь приватний сектор на індивідуальному опаленні. Це потягло за собою значні втрати для виробництва, оскільки різко зменшились площі опалення зі 137 562 тис  кв.м до 7 тис. кв.м. Це впливає на фінансовий стан виробництва теплопостачання», – заявив Володимир Гагуляк, керівник «Миколаївводоканалу».

Як відомо наразі централізоване постачання отримує лише кілька бюджетних установ: міський палац культури, школа мистецтв, Миколаївський професійний ліцей, гімназія, дві дошкільні установи «Журавлик» і «Теремок».Також ще два об’єкти такі як гуртожиток БУ-62  та будівля Укртелекому також оплачують послуги централізованого опалення. Вочевидь, така кількість абонентів для обслуговування дороговартісного виробництва – постачання тепла є недостатньою, щоб вкладатись у модернізацію тепломереж, а відтак підприємство засвідчує розмір втрат на лінії на рівні 22%.

«Великі втрати ми несемо із-за діаметру існуючих мереж, які проганяють великі об’єми води. Маємо великі  втрати на лінії. Наші втрати складають 22-25%, інколи вони є більшими. Хочу також зауважити, що окремі споживачі, до прикладу як Укртелеком, розпочали опалювальний сезон лише з грудня, хоча котельні ми запустили вчасно. А це зрозуміло, що негативно впливає на фінансовий стан виробництва», – зауважує В.Гагуляк.

При виконавчому комітеті утворена спеціальна комісія, яку очолює перший заступник міського голови Іван Буга. Робота цієї комісії скерована на вивчення стану мереж та розгляду доцільності переходу установ, що на централізованому опаленні у місті, на індивідуальний режим обігріву.

«22 % – це дуже великі втрати. Ми утворили робочу групу, щоб проаналізувати стан роботи тепломережі та вивчити доцільність  переходу бюджетних установ на індивідуальне опалення, залучаючи фахових консультантів з даного питання. Нам потрібно близько 3 тижнів», – коментує Іван Буга, перший заступник міського голови.

До прикладу, щоб встановити індивідуальне опалення для такої установи як міський палац культури, яка є великою будівлею за площею потрібно задіяти суттєвий ресурс з міського бюджету. Мова йде про мільйони. Водночас дошкільні установи, ліцей та гімназія – це теж великі площі, які потрібно обігрівати. Тож вочевидь, за один рік Миколаївська міська рада буде неспроможна зреалізувати такі масштабні проєкти. Наразі, міський голова закликав комісію вивчити питання модернізації котельнь, щоб у такий спосіб покращити фінансові показники  діяльності тепловиробництва у Миколаєві.

«Зрозуміло, що старі та немодернізовані мережі, зношене обладнання – автоматично означає великі втрати. Якщо говорити про котельню, що біля нашого ліцею, то в принципі тут все поміняно і питань не виникає. Якщо говорити про котельню на Грушевського – тут інша ситуація. Тому я б просив комісію, яку очолює Іван Буга, зосередити увагу на цій котельні: як модернізувати та покращити стан її роботи, а відтак покращити якість послуг для об’єктів, які вона обслуговує», – заявив Андрій Щебель, міський голова.

В кулуарах міської ради та в середовищі членів виконкому є спільне бачення щодо необхідності повної відмови від централізованого обігріву. Адже при такій кількості абонентів/споживачів ніяка економіка виробництва не працюватиме. Якщо ж комісія запропонує варіанти переходу на альтернативне опалення для низки інших об’єктів Миколаєва, то депутатам прийдеться прискіпливо підійти до програм наповнення бюджету громади з якого, у більшості своїй, і будуть профінансовані проєкти індивідуального опалення для шести бюджетних установ. І в даному контексті ми говоримо про десятки мільйонів гривень.

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *