Уряд дозволив не використовувати касові апарати в сільських місцевостях

Які послаблення застосував Кабмін?

Українським підприємцям, котрі здійснюють роздрібну торгівлю в селах, дозволили не застосовувати реєстратори розрахункових операцій(РРО).

У такий спосіб Кабінет Міністрів вирішив підтримати підприємців з огляду на те, що рівень доходів в сільській місцевості значно менший, аніж в містах, а в час карантинних обмежень, він ще більше знизився.

Як прокоментувала на офіційному сайті Міністерства економіки України міністерка економіки Юлія Свириденко, витрати на придбання РРО стануть для торговців додатковим фінансовим навантаженням, і це, в результаті, матиме негативні наслідки для бізнесу. Також додала, що не всі підприємства в сільській місцевості зможуть використовувати касові апарати.

«В той же час, використовувати програмні РРО, як альтернативу, не всі з них можуть через нерівномірне покриття швидкісним Інтернетом або його відсутністю в селах. Тож Уряд вирішив підтримати таких підприємців, щоб вони не закривали бізнес і не звільняли своїх працівників, та надати їм можливість не застосовувати у своїй діяльності РРО»

Відповідно до рішення Уряду, звільненим від використання РРО можуть бути підприємці, котрі здійснюють торгівлю товарами  у сільській місцевості, окрім підакцизними  товарами (алкогольні напої та тютюнові вироби). Щоправда, умовою є не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій  (167 розмірів мінімальної заробітної плати).

Що кажуть старости сіл Миколаївської громади?

Староста Більчинського старостинського округу Наталія Іванус зауважила, що в селі є такі магазини котрі ледве виживають, оскільки працюють декілька годин. Тому їхній дохід є не значним.

«Є магазин, який працює виключно пару годин. Інший магазин працює більше з обіду до вечора, є який зранку до обіду. Магазин, що знаходиться біля школи,  працює лише  коли школярі на заняттях».

Щодо крамниць, котрі торгують  акцизними товарами, то Н.Іванус запевняє, що такі власники в обов’язковому порядку сплачують підакцизний збір, отже обліковують торговельно-касові операції.

«Всі точки продажу акцизних товарів мають апарати на підакцизний товар і згідно вимог проводять розрахунки через облік підакцизних товарів».

Але чи полегшить відміна касових апаратів в сільській місцевості життя місцевому бізнесу? Староста Дроговизького старостинського округу Ігор Мельник переконаний у зворотному. 

«Якщо ФОП не використовує касового апарату, то  продавець повинен  вести книжку обліку розрахункових операцій в ручному форматі. Такий магазин повинен також видавати чек покупцю. А це надзвичайно затратно і по часу, і впливає на якість роботи магазину. Ви собі уявіть, які незручності є для продавця, котрий заповняє вручну покупцю чек».

Подейкує думка, що відміна обов’язкового РРО у селах спровокує перереєстрацію окремих ФОПів у сільську місцевість. Старости Миколаївської громади кажуть, що наразі таких ситуацій не фіксують у себе на окрузі і сумніваються, що буде «міграційний бум» підприємців з міст до села.

Зауважу, у Мінекономіки нагадали, що з 1 січня 2022 року платники єдиного податку другої-четвертої групи, котрі проводять готівкові розрахунки, повинні застосовувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій.

Назарій Ольшанський

Центральна світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *