Чи будуть в Миколаєві освячувати вербу і паску?

Із 6 квітня по всій території України почала діяти нова постанова уряду № 255, яка ще жорсткіше обмежила умови перебування на карантині. У пункті 7 йдеться про таке : «Заборонити до 24 квітня проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування».

 

Миколаївщина зараз на порозі великих християнських свят – Благовіщення, Вербної неділі та Великодня. На жаль, саме вони співпадають з очікуваним піком, спалахом епідемії в Україні.  То чи будуть в Миколаєві освячувати вербу і паску? Що на це кажуть священнослужителі міста?

Отець Андрій Павлів, настоятель храму св. Миколая УГКЦ каже, що всі греко-католицькі деканати району отримали документ, що має назву декрет Стрийської епархії, виданий владикою Тарасом Сеньківим.

 «У документі все чітко написано. Вербу і паску будемо святити в онлайн-режимі, а господарі окроплять вдома кошики. Заборонено будь-яке освячення і ми маємо підкорятися цій церковній настанові. У Страсний тиждень усі відправи будуть, буде Плащаниця, але без обходів біля церкви. З вівтаря Плащаницю одразу винесуть до гробу господнього та встановимо захисну стрічку, щоб парафіяни не цілували Плащаницю.

Що стосується похоронних процесій, то вони відправлятимуться без парастасу, всі відправи в день похорону і тільки на церковному подвір’ї».

Отець Андрій Павлів також поділився своїми спостереженнями з відвідин одного з будівельних гіпермаркетів: «В умовах карантину ціннішими стали ремонт, їжа, гігієна, замість молитви», – зауважив настоятель.

Отець Роман Сотник, настоятель святоуспенського храму ПЦУ, каже, що від вищого духовенства ще жодних документів не отримували, в четвер, 9 квітня, очікується зібрання священнослужителів ПЦУ, де отримають конкретні розпорядження, тож детальніше зможе повідомити згодом.

«Наразі всі богослужіння транслюються онлайн. Пильнуємо за дотриманням умов карантину. Правимо три богослужіння замість одного. Не буде гріхом, якщо цього року людина фізично не освятить паску», – зауважив Роман Сотник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *