Як утеплити свої домівки не за всі кошти світу

Застарілі інженерні комунікації, неефективне використання енергії, а також проблеми з управлінням тепловими системами призводять до зниження якості теплопостачання для мешканців, великих втрат енергії та підвищення витрат на опалення. Зрозуміло, що через складну енергетичну ситуацію в Україні тарифи на теплову енергію знижуватись не будуть, а тільки зростатимуть. Для подолання цих проблем необхідна модернізація будівель, впровадження енергоефективних технологій та покращення управління цим сектором.

Вочевидь такий масштабний комплекс робіт без суттєвих фінансових капіталовкладень не виконати. В умовах повномасштабного вторгнення, коли на рахунку родини кожна копійчина, а ОСББ вагаються чи доречно такі проєкти впроваджувати зараз чи слід почекати до кращих часів – все це аж ніяк не сприяє швидкому оновленню застарілого житлового фонду, що дістався нам у спадок від радянської системи.

Редакція запросила до розмови двох експертів, щоб обговорити з ними виклики, які сьогодні постали як для великих міст, так і у маленьких громадах в питанні енергомодернізації.

ОСББ має чудову нагоду отримати грант на впровадження комплексних технічних рішень з енергоефективності,
враховуючи кращі європейські практики, у співпраці з Фондом енергоефективності

Львівська область на другому місці після Волинської по кількості заявок, які подали ОСББ до  Фонду енергоефективності з метою енергомодернізації осель. Про це, у рамках програми «Актуальне інтерв’ю» на Розділля 93ФМ заявила Галина Когут, регіональний радник Програми «Підтримки Фонду енергоефективності у Львівській області».

Галина Когут, регіональний радник Програми «Підтримки Фонду енергоефективності у Львівській області»

Фонд енергоефективності надає гранти на реалізацію комплексних технічних рішень з урахуванням найкращих європейських практик з термомодернізації будівель. Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини.

За словами експертки станом на сьогодні є 652 активні заявки з України. З них 152 багатоквартирних будинки, які вже завершили проєкти, 34 з яких у Львівській області. 500 ОСББ, які ще виконують роботи і будуть отримувати гранти, 74 з Львівщини. Найбільше заявок зі Львова, другим за кількістю поданих заявок є місто Новояворівськ – 12 проєктів по комплексній модернізації і близько 12 зараз готують по частковій модернізації (система опалення і вікна в під’їздах). Також активними є міста Дрогобич, Новий Розділ та Стрий. Частина проєктів вже реалізовані і виплачені гранти, а частина проєктів перебуває в процесі реалізації, тому що комплексна модернізація будинків досить тривала у часі і може сягати до 24 місяців.

банери – клікабельні

На запитання, чи доречно у час повномасштабного вторгнення реалізовувати такі масштабні інфраструктурні проєкти, пані Когут зазначила: «Розпочинати варто з невеликих заходів, оскільки отримати грант і реалізувати комплексну модернізацію з утепленням фасаду через Фонд енергоефективності, з огляду на реалії сьогодення, немає можливості. Для цього потрібно знайти ліцензованого енергетичного аудитора, провести енергетичний аудит будинку і подати заявку про модернізацію системи опалення до Фонду енергоефективності. Для тих ОСББ, яким складно з розробкою документації Фонд надає можливість наймати за договором проектного менеджера, за послуги якого він буде виплачувати грант, тобто компенсувати частину коштів».

Пані Когут під час програми наголосила: якщо поспішити з ухваленням рішення і розпочати підготовку проектних документів просто зараз, то реалізувати проєкт по енергомодернізації житла  можливо до початку опалювального сезону. 

Люди розуміють, що комплексно модернізувавши свої будинки, вкладають гроші зараз,
але виграють на цьому, бо будуть менше платити за опалення та житимуть у кращих умовах», –
Галина Когут, регіональний радник Програми «Підтримки Фонду енергоефективності у Львівській області

Зменшення платіжних витрат після модернізації будинку є значним. І це працює як для великих ОСББ так і для маленьких. Яскравий приклад цьому п’ятиповерховий будинок на 6 під’їздів у Новому Роздолі з населенням 27 тисяч мешканців.

Минулоріч мешканці цього будинку, які об’єднались в ОСББ «Світанок, 19» встановили індивідуальний тепловий пункт з погодозалежним регулюванням, який дозволяє регулювати кількість поданого теплоносія, залежно від погодніх умов і від температури в будинку, та замінили вікна в місцях загального користування. І це вже їм дало економію у 20-25 %. Про це у коментарі розповів наш другий експерт Михайло Мельник, радник проєкту IFC з підтримки Фонду енергоефективності та реагування на кризу, а також по сумісництву голова правління ОСББ Світанок.

Михайло Мельник, радник проєкту IFC з підтримки Фонду енергоефективності та реагування на кризу, а також по сумісництву голова правління ОСББ Світанок

«Починаючи ще з 2020 року ми почали впроваджувати в будинку заходи з енергозбереження. Спочатку поміняли вікна та двері в місцях загального користування. Після того мешканці погодилися взяти участь у грантовій програмі «Енергодім», яка надає гранти на модернізацію будинку. І до початку війни нам вдалося модернізувати систему опалення – встановити індивідуальний тепловий пункт з погодо залежним регулюванням. ОСББ Світанок ще не завершив модернізацію. Попередньо планувалося встановити лічильник тепла, індивідуальний тепловий пункт, балансувальні клапани, ізолювати труби теплопостачання, утеплити технічний поверх, перекрити дах і утеплити фасад будинку. Всі роботи, крім утеплення фасаду, завершені».

Результатом опалювального сезону Михайло Мельник вважає платіжку, яку отримали мешканці. За весь період опалювального сезону 2023-2024 року вони заплатили за тепло 3500 грн., тобто по 700 грн. в місяць. У той час, як більшість жителів міста платила, в середньому, по 1500 грн.

Економія, яка досягається за рахунок енергомодернізації буде покривати витрати, навіть при зміні умов фінансування та кредитування в рамках проекту.

У випадку виконання комплексної термомодернізації, тобто модернізації системи  опалення, утеплення фасаду, заміни вікон в під’їздах та квартирах і встановлення приладів-розподілювачів на кожну батарею та зчитувачів, які дозволяють рахувати, скільки кожна батарея чи кімната спожили тепла, економія становитиме 50-60% коштів.

Цей приклад чудово ілюструє наскільки економічно доцільно впроваджувати проєкти з енергоефективності радянських хрущівок. І, головне, що це під силу не лише великим об’єднанням співвласників, але й маленьким ОСББ.

І на завершення. Фонд енергоефективності має сайт https://eefund.org.ua/, де можна знайти необхідну інформацію. В разі потреби також надаються консультації працівниками Фонду, контакти яких також розміщені на цьому ж сайті (+38 044 222-95-90+38, 044 344-28-18)

Ірина Лучинець

Матеріал підготовлено завдяки фінансовій підтримці Української Асоціації Медіа Бізнесу за гроші “Німецького Фонду Маршалла з США” та “Українського Медіа Фонду

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *