Іван БУГА: сподіваюсь, що за допомогою меценатів ми зможемо реалізувати проєкт будівництва модульних будинків для ВПО, як в Хоросно

Понад 420 тисяч громадян України внаслідок бойових дій втратили житло або воно потребує ремонту. Таку цифру нещодавно оприлюднила народний депутат Олена Шуляк.

За словами Шуляк через мобільний додаток «Дія» щодо пошкодження або руйнування житла звернулися 152 550 осіб, через державний портал – 2 566, через центри надання адміністративних послуг – 916.

«Якщо говорити про загальну кількість людей, які втратили житло або потребують сприяння в ремонті, це 424 тисячі. До того ж відомо, що вже понад 10 мільйонів квадратних метрів зруйновано. Очевидно, що це не повна інформація, бо не всі люди її внесли, зокрема через відсутність можливості перевірити, в якому стані житло. Зрозуміло, що ворог щодня завдає нових руйнувань, які також стосуються житлової інфраструктури», – зазначила політик.

Держава шукає механізми, фінансові ресурси, міжнародну допомогу, аби поступово вирішувати житлову проблематику цих людей у доступних форматах. Йдеться як про швидкі, але тимчасові рішення, так і проєкти, націлені на будівництво постійного житла  в тих регіонах, де не ведуться бойові дії. Львівщина в числі з-поміж інших.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький зазначив, що бюджет області надає 47 млн гривень для необхідного ремонту 13 місцевих гуртожитків, інтернатів, санаторіїв та готелів, які в найближчі місяці пристосують для проживання майже 1,6 тис. переселенців. Громади регіону сформували єдину базу із 92 ділянок площею понад 582 га, де можна почати будувати житло переселенцям.

Так, у нашій області розглядається можливість зведення модульних будинків масштабного типу. Тут мешкатимуть люди, які забажають лишитися у територіальних громадах Львівщини надовго. Важливо, що міжнародні партнери готові допомогти Львівщині із будівельними роботами та необхідним обладнанням.

Власне такою інформацією поділився з редакцією заступник міського голови Іван Буга.

– Одна з донорських організацій обрала Миколаївську громаду партнером у реалізації проєкту для будівництва житла вимушеним переселенцям. Кожен охочий може ознайоимтись детальніше з цим проєктом на сайті організації за посиланням www.leostates.com.

Що передбачає така співпраця і якого результату ви очікуєте?

– На Миколаївщині зареєстровано більше 3 тис внутрішньо-переміщених осіб. Зі свого боку наша громада надала першочерговий прихисток цим людям: у школах, ФАПах чи інших бюджетних установах. Вочевидь, таке житло рятує на перших порах, але для більш тривалого, нехай і тимчасового проживання, цього недостатньо. Така ситуація не унікальна для нас, вона є повсюдною. Тому уряд, через свою Постанову, розробив механізм надання субвенції органам місцевого самоврядування щодо придбання чи будівництва житла. Фонд оплати таких проєктів формує держава та донорські організації.

Наша громада є партнером одного з благодійних фондів, який залучає фінансування на будівництво модульних будиночків контейнерного типу для тимчасового розміщення. Для їх зведення закладається фундамент та підводяться інженерні комунікації до кожного будинку. Житлова площа кожного до 17 кв м. Також ці будинки придатні для використання їх взимку з відповідною системою електрообігріву.

З проєктантами ми погодили локацію – це ділянка у с.Дроговиж між вулицею І.Франка та Л.Українки.

–        Коли слід очікувати початок будівництва?

–        Спершу потрібно акумулювати всю необхідну суму грошей. Проєкт в Миколаєві оцінено у суму 2,5 млн євро. Збір коштів триває. Технологія зведення цих модульних будинків достатньо швидка – до двох місяців. До слова, поряд з Миколаївською громадою аналогічний проєкт реалізовується у сусідній громаді в с.Хоросно. Вартість цього проєкту оцінено в 1 млн євро.

–        Оскільки мова йде про тимчасове житло, що буде коли проєкт буде закритим, мешканці вернуться до своїх постійних осель?

–        Після демонтажу самих конструкцій у нас залишиться готовий фундамент та готові підведені інженерні комунікації. Громада у подальшому вирішить як ефективніше використати дану ділянку, але ї комерційна привабливість зросте, бо ми отримаємо впорядковану ділянку з комунікаціями.

Іван Буга, Олександр Чмерковський (меценат зі Штатів) та представник компанії Leo States Ukraine Тарас Миколаєнко обстежують ділянку в с.Дроговиж , де планують звести житло для ВПО.

Втім, це не єдиний проєкт над яким працюють у мерії. На одному із сесійних засідань депутати Миколаївської міської ради погодили Меморандум, який передбачає проєкт забудови житлового кварталу (навпроти Хенкеля), паралельно вул. Львівській, загальною площею до 7 га. Мова також іде про будівництво житла контейнерного типу, але не тимчасового, а постійного. Ця ділянка має необхідну документацію для початку реалізації проєкту будівництва і її подали на розгляд до Кабміну. Тривають перемовини з організаціями, які готові братись до виконання цього завдання.

«На цій ділянці має бути побудовано 15-ть будинків з готовою інфраструктурою: дитячі та спортивні майданчики, дитячий садочок. Пропонується на цій ділянці звести чотирьох поверхові будинки блочного типу. Фундамент тут має бути закладено відповідно до сучасних норм з наявним бомбосховищем», – коментує Іван Буга.

Плани на перспективу

 Гуртожиток Миколаївського професійного ліцею стоїть майже в центрі міста, біля стадіону. Ця руїна вже кілька десятиліть руйнується та занепадає. Міністерство освіти, на балансі якого і ще й досі перебуває гуртожиток, не завдає собі клопоту вирішувати його подальшу долю, а тим паче слідкувати за станом будинку.

Безгосподарність стала причиною руйнації будівлі

Зрушити дане питання з мертвої точки вирішили місцеві депутати та скерували відповідне звернення до міністерства про передачу на баланс Миколаївській громаді колишнього гуртожитка. Але навіщо міській раді купа цегли, яка наскрізь просочена грибком і відновленню не підлягає. Коментує заступник п.І.Буга

«За десятиліття безгосподарності будівля тепер перебуває в аварійному стані. Реконструювати її не можна. Це будуть надаремно викинуті кошти. Моє бачення таке: потрібно демонтувати все до фундаменту. Він добротний, а далі колегіально приймати рішення. Адже сама будівля розташовується у дуже привабливій зоні. Поряд сучасний стадіон, ліцей, добра дорога, майже центр міста. Можна розглядати різні варіанти. В тому числі і будівництво сучасного житла. Та спершу сам гуртожиток потрібно отримати на баланс».

Як виглядатиме модульне поселення у Дроговижі?

Днями відбулась презентація стартового проєкту ведення модульних будинків, яким опікується фонд Leo States Ukraine. Так, мова не йде про хороми, але про вельми пристойне і, головне, «під ключ» облаштоване модульне житло. Тож перший десяток ВПО (внутрішньо-переміщених осіб) уже перебувають у власному затишному просторі, де мають можливість і самостійно приготувати їжу, і відпочити, і загалом налагодити свій побут. До цього часу всі вони розташовувались у відпочинковому комплексі Garden у Хоросно (на відстані 15 км від Миколаєва), де були розгорнуті кілька десятків матраців і їхнє життя, як і побут, протікали «на підлозі».

Будинки повністю умебльовані, з сучасною технікою, кондиціонером, плазмою, якісною сантехнікою та навіть холодильники наповнені продуктами. Кожне житло має автономну каналізацію і витримує температурний режим до мінус 20. Так, простір невеликий, але внутрішнє наповнення вельми комфортне. Вартість одного будинку – 10 тис у.о. Зауважимо, що жодної копійки ані громада Хоросно, ані область не вклали. Це все благодійний внесок американських платників податків.

Вигляд житлової зони у модульному будинку
Вигляд санвузла у модульному будинку

Та напевно, найбільш виразною реакція була самих ВПО – це щасливі та радісні обличчя дітей та батьків, які втратили все, але отримали ключі для початку нового життя.

Звести перший десяток модульних будиночків у Хоросно стало можливим завдяки американцю українського походження Олександру Чмерковському, який 28 років тому емігрував у Штати. З перших днів війни він, спільно з однодумцями та друзями, створили фонд допомоги українцям та активно зайнялись волонтерською діяльністю. За перші 100 днів війни ними було доставлено допомоги обсягом 200 тонн. Але на цьому вони не зупинились і поставили собі амбітну мету – звести модульні будиночки для ВПО.

Олександр Чмерковський, керівник фонду “Баранова 27”

Тож перша інвестиція, яку пан Олександр запровадив на Львівщину у пілотний проєкт «Баранова 27» склала 111 тис дол (назва цього проєкту походить від назви вулиці в Одесі, де колись мешкав у свій час пан Олександр).
Очікується, що цей фонд також долучиться і до проєкту в Дроговижі.

На погодженій місцевою владою ділянці поблизу села Дроговиж буде можливість розмістити близько 250 модульних будинків. Про це інформує Станіслав Луцкович, керівник фонду Leo States Ukraine. Мета організації – пошук фінансування, зокрема, для Хоросно і Дроговижа. 

“Наразі вже проведено геодезію та розроблений попередній план поселення. Зараз ми завершуємо зведення будинків у Хоросно. Наступним якраз буде Дроговиж.Попередня вартість інвестиції у Миколаївську громаду 2,5 млн євро. Зауважу, що на проєкт у Хоросно зібрано понад 400 тис євро. Його профінансував фонд «Баранова 27». Наступні квартали будуть профінансовані з інших благодійних фондів. Кожен будинок 15 м.кв. з автономними інженерними комунікаціями. Коли потреба у будинках відпаде ми розглядаємо подальше їхнє використання у кількох напрямках. Перший – релокацію цих будинків у регіони де в них буде більша потреба, бо дані конструкції розбірні. Мова йде про ті області де війною зруйнована сильно інфраструктура. Другий варіант – як будинки для військових потреб. Втім, звісно, прокладені інженерні мережі залишаються і громада може використовувати цю територію для своїх потреб».

Будівництво – це показник підйому економіки. В деяких країнах саме по ній заміряють та визначають стан розвитку держави. Бо, напевно, це одна із галузей яка є базовою. Адже, зведення будинку тягне за собою все: комунікації, інфраструктуру, купівельну спроможність, наявність ринку праці, виготовлення матеріалів і так далі. У будь-якому разі, запуск бодай одного з цих трьох проєктів матиме поштовх для руху господарки громади, а отже  її добробуту.

Ірина Телька

світлини редакції та благодійного фонду  Leo States Ukraine

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *