12 фактів про вишиванку

Традиційно, у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Цьогоріч свято припадає на 19 травня. 

     1.Вишиванка – один з найдавніших українських атрибутів. Геродот стверджував, що вишивкою був прикрашений одяг скіфів, які довгий час проживали на території України.                    Археологи знайшли на Черкащині зображення чоловіків, одягнених у щось дуже схоже на український національний костюм. Знахідка датувалась 6 ст. нашої ери. Такі ж сорочки          приписувались трипільцям.

  1. У наш час дослідники вишивки налічують понад 200 старовинних швів на основі 20 технік вишивання, серед яких —  гладь, колосковий шов, низь, вузлики, шнурочок, кручений шов, вирізання, виколювання, козлик, плетінка, мережка.
  2. Надзвичайно тонка вишивка «білим на білому» була поширена серед європейської знаті та української шляхти, яка носила вишиту таким чином спідню білизну і натільні сорочки.
  3. Вдавнину вишиту сорочку не можна було купити. Кожна дівчина, навіть знатного роду, повинна була уміти вишивати. А в селах кожна дівчина-наречена перед весіллям зобов’язана була вишити особливу святкову сорочку своєму судженому.
  4. Вишиванку – вишиту сорочку з білого полотна (нехай латану, але обов’язково білу) і вишиту багатим традиційним візерунком українці носили тільки у свята. У будні носили так звані “буденки” – просто скроєні сорочки з небіленого полотна сірого кольору.

6. Одним з найоригінальніших видів вишиванок вважають борщівську. Її особливість полягає в тому, що вона рясно розшита чорними нитками. Розповідають, що колись турки і татари знищили практично всіх місцевих чоловіків, тому жінки впродовж кількох поколінь вдягали саме такі сорочки.

7. Було принципово важливим, щоб на зворотному боці вишитої сорочки не було вузликів. Вважалося, що ці вузлики можуть стати причиною нещасть в житті людини, яка носитиме таку сорочку.

8. Вишиті візерунки на сорочці наносили на самі уразливі частини тіла – горло, груди і сонячне сплетення.

9. Першим модником, який поєднав українську вишиванку з буденним одягом, став Іван Франко. Він стильно комбінував вишиту сорочку з піджаком. Саме в такому вигляді письменника можна побачити на 20-гривневій купюрі.

10. Популярні нині маки, як елемент візерунка, практично не використовувалися в традиційній українській вишивці, оскільки символізували печаль і смерть, а широкого поширення набули в кінці XX століття.

11. Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зареєстрована у 2011 році у місті Рівне. У День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.

12. Першим українським телеведучим, який з’явився в прямому ефірі у вишиванці став Андрій Шевченко. 21 листопада 2004 року чоловік відкрив телемарафон “Ніч виборів” на “5 каналі” у вишиванці з косівським орнаментом. Згодом його підтримали інші телеведучі, актори, співаки.

Світлини з публічного профілю Л.Демчук, майстрині народного промислу, відомої майстрині-вишивальниці.

За матеріалами інтернет-видань

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *