Успішні приклади енергомодернізації “хрущівок” у Новому Роздолі: який це дає ефект?

В Україні більшість будівель, збудованих в період з 1950-1990 років, зараз потребують енергетичної модернізації. Ці заходи є актуальними не тільки через небезпеку проживання в старому будинку, а й через необхідність доступного і ефективного енергопостачання житла. Для покращення енергоефективності будівель та зменшення споживання ресурсів потрібна саме комплексна модернізація: утеплення стін, даху, фундаменту, заміна вікон і старих систем опалення, встановлення терморегуляторів та індивідуального теплового пункту. З 2019 року ОСББ отримали від Фонду енергоефективності новий інструмент для комплексної енергомодернізації будинків – Програму “Енергодім”, якою вже  успішно скористалися жителі багатьох багатоповерхівок по всій Україні, зокрема в Новому Роздолі.

В середньому кожний мешканець Нового Роздолу сплачує до півтора тисячі гривень в місяць за теплоносій у своїй квартирі. В особливо морозяні дні його вартість може сягати і двох тисяч. Це доволі висока оплата послуг і не єдина, яку зобов’язані сплачувати місцеві родини.

Мешканці ОСББ Люкс Розділ та Світанок 19 задумались, чи можливо платити дешевше, але, при цьому не промерзати у своїх оселях і мати комфортні умови, і звернулись за допомогою до Фонду енергоефективності, який надає гранти для об’єднання співвласників багатоквартирних будинків на модернізацію, зокрема, і радянських хрущівок через програму «Енергодім» – розповідає експерт у сфері енергоефективності та по сумісництву голова ОСББ Світанок 19 Михайло Мельник. Його ОСББ співпрацює з фондом з 2021 року. Низка проведених заходів уже дозволила мешканцям отримати значний економічний ефект.

«Станом на сьогодні ми вже встановили індивідуальний тепловий пункт, який коштував 930 тисяч гривень – це з урахуванням балансувальних клапанів, утеплення всіх труб та всієї автоматики системи опалення. Тепер ми маємо можливість автоматично регулювати подачу теплоносія, щоб температура у квартирах була стабільна. Помітний економічний ефект – плата за теплоенергію набагато менша в порівнянні з іншими будинками. Ремонт даху і утеплення технічного поверху вирішили питання останніх поверхів, де завжди було холодно, оскільки були значні втрати тепла та протікання даху. В цьому році плануємо почати утеплювати фасад, оскільки ми зобов’язалися до середини наступного року виконати всі заходи по проєкту. Є велика ймовірність, що через місяць фасад нашого будинку почне змінюватися і платити за теплоенергію будемо ще менше, бо зменшаться втрати тепла через стіни», – повідомив Михайло Мельник. 

В рамках співпраці з Фондом Енергоефективності мешканці ОСББ “Світанок, 19” встановили індивідуальний тепловий пункт, з урахуванням балансувальних клапанів, утеплення всіх труб та всієї автоматики системи опалення

Самі ж мешканці ОСББ Світанок 19, коментуючи модернізацію своєї оселі, кажуть, що тепер платять майже удвічі дешевше, ніж їхні сусіди. Також зауважують, що утеплення покрівлі і цокольного поверху відчутно вплинуло на зменшення тепловтрат.

Також мешканці ОСББ “Світанок,19” відремонтували покрівлю, що суттєво вплинуло на зменшення тепловтрат, а відповідно до економії за оплату комунальних послуг

«За двокімнатну квартиру плачу 700-960 грн. в місяць. Це небагато, порівнюючи з будинками, в яких немає ітп. Там плата становить 1300-1500 грн. Економія помітна», – розповіла  Галина Козак.

«Завдяки утепленню технічного поверху немає сирості та промерзання. Позитивні зміни відчутні. Ми дуже задоволені», – додала Олександра Собчишин.

Скористались можливістю модернізувати свої оселі і мешканці ОСББ Люкс Розділ. Пенсіонерка пані Люба Марцинишин, яка мешкає у цьому будинку з 1986 року запевняє, що після встановлення індивідуального теплового пункту або ІТП, особисто її бюджет отримав економію до однієї тисячі гривень щомісячно.

«Встановила ІТП і тепер дуже задоволена. Температура у квартирі на першому поверсі 22-23°C., вона налаштовується автоматично і регулюється відносно зовнішньої температури. Звичайно, є велика економія у грошах. Для прикладу, племінниця, яка живе в іншому будинку в такій же квартирі, платить за тепло майже на 1000 гривень більше. Ті гроші, які ми вклали в модернізацію, повернулись практично за перший же рік», – поділилась враженнями пані Люба.

Керівники ОСББ завітали на зустріч з експертом Михайлом Мельником

На зустрічі з новороздільськими керівниками ОСББ Михайло Мельник поділився досвідом та знаннями, як платити удвічі дешевше за тепло і де шукати фінансування та гранти на реалізацію енергоефективних проектів.

Іванна Триндяк, керує кількома ОСББ у Новому Роздолі

Необхідність реалізації такого проєкту без сумніву важлива, адже це дає можливість вдвічі зекономити на оплаті за тепло та підтримувати комфортну температуру в оселі. Проте, аби модернізувати будинок потрібно не лише знайти кошти, але й переконати мешканців у доцільності таких дій, ділиться враженнями після зустрічі Іванна Триндяк, яка керує кількома ОСББ у Новому Роздолі:

«Вводити такі фонди та заходи потрібно, вони є дуже доцільні як економії мешканців. Але складно з мешканцями, значних зусиль потребує робота з самими людьми. Сама програма дуже класна. Знаю будинки, які вже це зробили та бачу колосальну різницю в платіжках».

Олег Бурда, голова правління ОСББ “Чеський”

Не зважаючи на повномасштабну війну в Україні, ОСББ у Новому Роздолі продовжують модернізувати радянські хрущівки в енергоефективні будинки. Зокрема, ОСББ «Чеський», що розташовується на проспекті Шевченка 29, зараз завершує документальне оформлення та очікує на кошти, щоб приступити до виконання робіт. Олег Бурда, голова правління розповідає:

«Було страшно. Але побачивши стан нашої системи теплозабезпечення в підвальному приміщенні, ми мусіли щось з цим робити. Будинкам вже більше п’ятдесяти років, їх потрібно модернізувати. Фонд повертає нам кошти, також допомагають з документацією. Головне – наважитись на це і зробити дану процедуру, щоб в подальшому мати модернізовану систему теплозабезпечення та зекономити»

5 школа у Новому Роздолі, одна з найбільших у місті. Опалювальна площа майже 8 тисяч м/кв

Суттєвий ефект для економії бюджету громади дають проєкти з енергомодернізації в бюджетних та комунальних установах. І про це яскраво свідчить приклад 5 школи, що функціонує у Новому Роздолі. Площа навчального закладу чимала – майже 8 тисяч метрів квадратних. Зазвичай з міського бюджету на оплату енергоносіїв, лише цієї школи, передбачались шестизначні суми. Її керівник Володимир Волчанський у коментарі зауважив, що до встановлення ІТП була ще й проблема з великою амплітудою коливання температур у різних класах школи. Подолати цю проблему дозволив проєкт модернізації системи теплопостачання.

«Різниця між цим опалювальним сезоном і попереднім дуже велика. Раніше не було чим регулювати подачу тепла. Тому в одному класному приміщенні могла бути температура 18°C, а в іншому – 28°C. Звичайно, така температура не сприяла сприйманню дітьми навчального матеріалу, доводилось відчиняти вікна. А в цьому навчальному році температура виставлялась автоматично – 23°C, але задавались різні режими опалення. На вихідні ставився економ режим, тобто в приміщенні підтримувалась температура 16-17 °C, а в понеділок о 5 год. зранку вмикалась система і коли діти приходили до школи, показник термометра вже становив 18-19°C і вище», – розповів про температурні зміни директор школи.

Система ІТП у 5 школі Нового Роздолу вартувала міському та обласному бюджету майже 2 млн грн. Лише за 3 міс опалювального сезону вона дала економію майже у 800 тис грн

Загалом проєкт встановлення системи індивідуального теплового пункту у 5 школі коштував обласному та місцевому бюджетам майже 2 мільйони гривень. Але лише за три місяці експлуатації нового обладнання, під час минулого опалювального сезону, 5 школа змогла досягнути значної економії коштів.

«Обласний бюджет становить 1168297 грн., місцевий – 645250 грн. Тим, хто стверджував, що система не окупиться, що це викидання грошей на вітер, пряма відповідь – економія чимала, за  перші 3 місяці опалювального сезону вона склала 754000 грн», – повідомив пан Володимир.

Тарифи на теплопостачання будуть зростати і аби зменшити витрати мешканців за сплату комунальних послуг – потрібні комплексні рішення. Їх пропонує фонд енергоефективності через грантову програму «Енергодім». Такий ресурс дозволить мешканцям громади зменшити суми  платіжок за тепло. Тож чи варто чекати більш слушної нагоди, щоб нарешті взятись за власні оселі або модернізовувати комунальні установи в енергоефективні будівлі? Як відомо, зволікання – це злодій часу. Але у випадку мешканців Нового Роздолу, як і інших міст це ще й марне витрачання коштів та позбавлення комфорту у холодний період року.

Ірина Лучинець

Матеріал підготовлено завдяки фінансовій підтримці Української Асоціації Медіа Бізнесу за гроші “Німецького Фонду Маршалла з США” та “Українського Медіа Фонду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *