Коментар Володимира Гагуляка, керівника Миколаївводоканалу: чому і на скільки зріс тариф на теплопостачання у Миколаєві?

Володимир Гагуляк:

«Є два  фактори, які впливають на зростання тарифу. Перший – це зростання вартості енергоносіїв. Сьогодні іде дуже різкий ціновий перекіс в ціновій політиці на енергоносії.

Ми починали опалювальний сезон минулоріч у жовтні з вартості газу 6,75 за куб.метр, а з 1 січня нового року – це вже було 7,45. Ми не встигаємо коригувати тариф через таке різке збільшення цінової політики.

Сьогодні ми маємо дві цінові пропозиції. Перша по газу 8,19 була надіслана 18 січня, а через два дні нам надіслали нову ціну – це вже 9 гривень. Якщо так і далі піде, то на кінець завершення опалювального сезону ми вийдемо в мінус.

Другий фактор зростання вартості –  газопостачальники дуже різко почали піднімати ціни невідомо з яких причин на транспортування та розподіл блакитного палива. 24 жовтня така послуга нам обходилась у 1188 гривень за 1 куб. м, станом на 1 січня це стало 2016 гривень. Водночас, газорозподільчі компанії вимагають попередньої оплати за газ.

Наразі ми пробуємо відрегулювати дану позицію в юридичній площині. Тому що неприпустимо щоб кожні 5-6 днів мінялась вартість газу. Самі газові організації посилаються на норму Кодексу газорозподільчих систем де вказано, що вони можуть піднімати вартість в межах не більше 10%, але не зазначено як часто вони це можуть робити: чи щодня, чи кожен другий день, чи раз на місяць.

Тому на виконкомі було погоджено новий тариф 3,096 грн за 1 Гкал з ПДВ. Попередній тариф становив 2460 грн за 1 Гкал з ПДВ», – прокоментував В. Гагалюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *