Тетяна Микитка: «У мене опухали ноги після кожної поїздки, але я не брала відпочинку, просто йшла відразу на роботу – такий був сильний викид адреналіну»

Ця розмова вийшла спонтанною. Щирою, без при­крас, без пафосних слів, без надуманого геройства. Гадаю, що цей матеріал вас шокує своєю відвертістю, бо він є правдивим. А правда, як відомо, ніколи не бу­ває однобокою, а має дві сторони: та, що подобається і якою хочеться пишатись, як і ту, про яку воліють мов­чати та опускати очі долілиць від сорому.

Тут не буде героїзму про який так часто пишуть коли згадують Майдан. Тут буде неприкрита та до со­рому відверта розмова про нас з вами, про наші вчин­ки, про наших сусідів, які живуть напроти…

У редакцію ВІСТЕЙ завітали пані Тетяна Микитка та Ігор Ємець, які були учасниками революції Гідності.

Розмова спершу якось не клеїлась. Загальні фрази, спогади про події, які вже неодноразово переосмис­лювались під різним кутом. Але слово за слово і я вже чітко бачила тих, хто мародерствував, і тих, хто вби­вав, і тих, які рятували.

Кілька хвилин вашої уваги, щоб вдихнути повітря спогадів тих часів. Маймо сміливість визнати, що наша історія є саме такою.

Поки одні крали пакетики чаю, інші віддавали останні гроші

Зі спогадів Ігоря Ємця: «Це якраз був той день коли вбили Нігояна та Жизневського (ред.: 22 січня 2014 року на Майдані вбили свинцевою картеччю, близько шостої ранку, мирних протестувальників Сергія Нігоя­на, а за три години – Михайла Жизневського). Є така версія, що один зі снайперів якраз сидів на даху Укра­їнського дому. І коли це сталось, всі ми були на стра­шенно сильних емоціях, які вирували в кожного з нас. Правий сектор почав штурмувати Український дім. О так, це був дуже емоційний день.

Влада розуміючи, що з протестами їй не справи­тись, вдалася до провокацій, щоб дискредитувати всі дії майданців. Що вони зробили? Влада завела в будівлю щойно призваних курсантів. Правий сектор увірвався в будівлю і звісно, що деякі з цих юнаків по­пали під гарячу руку. Ці діти навіть не чинили спроти­ву. Та всі швидко зрозуміли, що це було зроблено з метою провокації. Туди ж під’їхав Віталій Кличко, який якраз і вивів всіх цих призовників.

А коли Правий сектор пішов з будівлі, там почалось мародерство. На першому поверсі розташовувалось кафе, яке діє і по нині. Туди були звезені чимало припа­сів, консервацій та інших харчів. Втім наші ж люди, які стояли з нами на Майдані, діставшись до цього скла­ду, масово забирали все, що бачили. Знаєте як було болюче дивитись, коли кишені набивали пакетиками чаю чи кави у той час, як інші відстоювали позиції на барикадах?! Така злість брала… І ось такі вчинки пе­рекреслюють усі благородні справи. Адже інші люди, які просто спостерігали за цими подіями і бачили таке безчинство… Уявляєте, яка картинка закарбувалась у них в пам’яті про майданівців. Це дуже болить».

Зі спогадів Тетяни Микитки: «Ми дивуємся східним українцям, що вони не такі патріотичні. Не треба ди­вуватись. Погляньмо на нашу громаду. І з-поміж нас були ті, хто лише шукав можливості поживитись у часи Майдану. Так, у це важко повірити. Ми з дитинства ви­ховані в українській національній ідеї. Ми кожен день живемо в традиціях нашого народу, а результат такий ганебний. Врешті-решт не приховуймо правди про на­ших миколаївчан. Поки одна частина нашої громади жертвувала всім чим могла, щоб підтримати Майдан, знаходились і ті, хто повертався з великими сумками з Майдану та реалізовував це все на місцевому ринку.

Та були й інші люди, жертовність яких ти ніколи не забудеш. Якось в Штаб прийшов літній чоловік. Він ви­ходець зі Сходу. Дідусь дістав 100 гривневу купюру і віддав її на справи Майдану. Перед дверима зупинив­ся, дістав ще раз свій гаманець, перерахував кошти і віддав кількасот гривень знову. Ми не хотіли брати, адже це були практично останні його кошти, а він нам відповів: «Я порахував, цих пару десятків гривень мені до пенсії має вистачити, а решту забирайте. Вони вам потрібніші, ніж мені». Цей вичнок розчулив до глибини душі, без сліз згадувати неможливо той випадок».

«А у вас кушать еще не готово» і про «оладушки»

Зі спогадів Тетяни Микитки: «Пригадую, це був один з тих холодних днів. Ми робили канапки та чай, щоб люди могли підживитись та трішки зігрітись. До нашої палатки підійшов старенький чоловік і тремтя­чими руками протягає нам пакет і каже: «Дівчатка, вам тут моя жінка оладушки спекла». Ми взяли ці «оладушки», поділили їх по половині, поставили мед і люди підходили до підносу і кожен собі брав. А ще ми точно знали коли приходили люди з боку Маріїн­ського палацу (ред.: мова йде про частину людей, яка підтримувала режим Януковича та в часи протестів під час революції Гідності розташовувались біля Ма­ріїнського палацу). Ми їх впізнавали по руках. У май­данівців руки були чорні від диму та від щоденного перебування на вулиці, а в них – чисті. І ще такі «гос­ті» були дуже невпевнені в собі, з великим острахом підходили та запитували: «А у вас кушать еще не го­тово?». І коли ми їх запрошували до частування, вони так боялись, наче думали, що ми їх зараз будемо бити. Пригадую такий наглядний випадок. Ми роздаємо їм гарячу страву, сало з хлібом, а вони були шоковані і лише промовляи: «Ой спасибо, спасибо». А за ними стоїть височенний чолов’яга, руки в кишенях, обличчя у масці, а погляд колючий, як лезо. Ми зрозуміли, що він їх привів і спостерігав, як ми себе будемо вести. Було таке відчуття, що якби міг, то він би нас роздер, а ми просто їх годували гарячою стравою».

Зі спогадів Ігоря Ємця: «Ви знаєте по чому купяли хліб на Майдані? Від 35 до 40 з лишнім гривень за хлі­бину! Ні, це не спеціально підняли ціни. Просто весь дешевий хліб був розкуплений, залишились лише елітні сорти».

Про адреналін та запашні булочки

Зі спогадів Ігоря Ємця: «Цілий тиждень я був на ро­боті, у п’ятницю приходив до Миколаївського штабу, звідти – на Майдан. Після Майдану я одразу йшов на роботу. Здається: як таке можливо? Але тоді це був такий шалений викид адреналіну, що я міг не спати і по дві ночі. Хотілося поговорити та познайомитись з кожним. На Майдані було так багато цікавих людей. Це було щось неймовірне. Пам’ятаю, як на одному з нічних чергувань дві жіночки принесли нашим хлоп­цям тепле молоко в термосах зі спеченими булочка­ми. Боже, яка це була запашна випічка!»

Зі спогадів Тетяни Микитки: «Наші діти працювали у Миколаївському штабі щоденно. Хоча, точніше ска­зати, вони тут жили. Я приходила з роботи до Штабу і просила їх піти принаймні помитися, адже вони тут були майже цілодобово. Цілими тижнями я була на роботі, а в п’ятницю їхала на Майдан допомагати на нашій Миколаївській «Пекельній кухні». У мене опу­хали ноги після кожної поїздки, але, повертаючись з Майдану, не брала відпочинку, просто йшла відразу на роботу. Такий був сильний викид адреналіну».

Революцію роблять романтики

Зі спогадів Ігоря Ємця: «Пригадую якою була екіпі­ровка наших людей на Майдані. На голову ми одягали будівельні каски, щоб захиститися від снайперських куль. Вдумайтесь! Щити робили з підручних матеріа­лів. Тоді йшло в хід все, що може стати в нагоді. Сьо­годні, коли ми згадуємо, то це видається нереальним і смішним.

І справді, революції роблять романтики! У наших дітей було відсутнє почуття самозбереження у ці дні! Тоді ми всі горіли однією справою і зовсім ніхто не ду­мав про інстинкти самозбереження».

Святі речі не горять

Зі спогадів Тетяни Микитки: «Знаєте, який цікавий випадок трапився з нашою палаткою «Пекельна кух­ня»? Якось наша миколаївчанка Галина Оприск зали­шила у палатці Біблію. Під час одного зі штурмів па­латка згоріла вщент і всі припаси, які були в ній, але після гасіння пожежі виявилось – вціліла Біблія».

Миколаївчани привезли з собою переможну хвилю «УРА»

Тетяна Микиктка: «Був момент, коли нам здалось, що все ми програли і зараз нас просто всіх розпоро­шать чи знищать. Чоловіки забрали жінок в середину, ближче до сцени, яка була центром всіх інформацій­них повідомлень, а самі стали на оборонні позиції по колу. Майданівці відбивались з останніх сил. Наше коло ставало дедалі вужчим. Силовики диктатора Януковича відтісняли нас до сцени, з якої постійно лунали заклики триматись до останнього, бо підмога на під’їзді. І я не можу передати вам, що з нами усіма трапилось, коли зі сцени пролунало, що приїхала під­тримка. Цим першим автобусом, який прорвався до нас, став транспорт від миколаївчанина Тараса Коно­пельника. Тоді пронеслась Майданом переможна хви­ля радісного окрику «Ура!» і ми наче отримали друге дихання. Так, у цей момент відбувся переломний хід революції Гідності.

Розпитувала Ірина Телька

Світлини Т.Микитки та І.Ємця

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *