Проєкт Більченських очисних споруд – утопія на 27 млн грн?

Колишня Більченьска сільська рада, за керівництва екс-голови Степана Суховерського, замахнулась на амбіційний про­єкт вартістю 27 млн грн – будівництва очисних споруд для громади даного населеного пункту. У цих намірах сільрада просунулась лише до виготовлення відповідної проєктної документації вартістю 130 тис грн.

Пан Суховерський закидає новообраній владі Мико­лаївської територіальної громади, що проєкт більчен­ської каналізації – не в пріоритеті, і, ймовірніше за все, буде похоронений серед інших.

Коментуючи дану ситуацію Андрій Щебель, міський голова Миколаївської територіальної громади, зауважив:

«Всі тендери, які були оголошені Більченською сіль­ською радою та іншими, наприкінці їхньої каденції, Ми­колаївська міська рада не відмовилась від них, а взяла договірні зобов’язання на себе. По конкретному проєк­ту у мене є запитання до колишнього сільського голови: чому він, як посадова особа, при повноваженнях і той, хто зобов’язаний дбати про довкілля, не наполягав, щоб мешканці села Більче облаштовували антисептики та дозволяв зведення нових будинків без належних кому­нікацій?».

Перший заступник міського голови Іван Буга каже, що запуск проєкту більченських очисних споруд був непро­думаним і фактично сільрада викинула гроші на вітер за розробку проєкту.

«Я зустрічався з проєктантами, які робили проєкт. Детальний план дійсно розроблений, але немає проєкту відведення землі та містобудівних умов. Не розумію як можна було запроєктувати такий масивний об’єкт не ви­діливши під це земельну ділянку. Тому по факту цей про­єкт є макулатурою, за який сільська рада заплатила 130 тис грн».

Вартість Більченьського проєкту очисних споруд – 27 млн грн і це лише самі очисні споруди. Тут не врахо­вана величезна мережа прокладання труб, будівництво колодязів – зауважують експерти. Водночас для прокла­дання каналізаційних мереж потрібно буде знімати міс­цями асфальтне покриття чи вистелену, на окремих вули­цях, бруківку. Тож вартість проєкту зростає ще на кілька порядків і загальна цифра не обмежиться 27 млн грн.

Водночас, у більшості сіл тієї ж Європи, розповсюдже­на система прокладання локальних очисних споруд, до прикладу як біоталу. Попередні розрахунки засвідчують, що вартість локальної каналізації, приміром для громади с.Біль­че, в межах кількох мільйонів гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *