Стихійні сміттєзвалища та біобезпека довкілля Миколаївщини- питання, що потребують нагального вирішення

Відбулось перше засідання комісії з охорони на­вколишнього природного середовища. У цей день було розглянуто такі питання, як проблеми стихій­них сміттєзвалищ та скотомогильників у старостин­ських округах. А голова громадського об’єднання «Еко платформа» Ольга Марків поділилась досві­дом культури збору, сортування твердих побутових відходів та презентувала новий проєкт «Я сортую! А ти?»

«Як відомо, на території Миколаївської ТГ функ­ціонує одне легітимне сміттєзвалище для складу­вання твердих побутових відходів (ТПВ) та декілька несанкціонованих сміттєзвалищ. Саме вони є про­блемою, яку потрібно обговорити і узгодити майбут­ні дії щодо ліквідації стихійних смітників» – заявив на початку засідання Борис Данилів, начальник від­ділу АПК, екології, природних ресурсів та розвитку території.

Володимир Леськів, директор МКП ЖКУ, зазна­чив, що Миколаївське сміттєзвалище займає пло­щу близько 4 га, територія перебуває під цілодобо­вим відеоспостереженням та охороною. На балансі підприємства є лише дві машини під прес, які за­бирають сміття з контейнерів у місті. На жаль, цих не вистачає. Тому пан Володимир запропо­нував залучати сторонніх перевізників, які забирати­муть сміття.

Ольга Марків, голова ГО «Еко Платформа», висло­вила своє бачення щодо проблеми сміттєзвалищ. Оскільки сміттєві полігони займають багато місця і швидко заповнюються, активістка зазначила, що не­обхідно зменшити навантаження на сміттєзвалище, а не розширювати його територію.

У рамках нового проєкту «Я сортую! А ти?» у травні заплановано провести тренінг, на якому навчатимуть освітян та активних мешканців громади щодо важ­ливості сортування відходів. В подальшому учасники тренінгу зможуть координувати і проводити просвіт­ницьку роботу у своїх населених пунктах. Планується запуск мобільного пункту збору відходів «Платформа бус», який обслуговуватиме мешканців і забиратиме від них вторсировину.

«Збираємось облаштувати 3 контейнери влітку: для бляшанок, скла та пластику. Наразі такі контей­нери, об’ємом 1м* 1 м, встановлені в селі Устя (3- для скла і 3- для пластику), які 1 раз на 2 тижні ми заби­раємо. – повідомила пані Ольга. – Цього року хочемо встановити та облаштувати невеличкі контейнери для роздільного збору відходів у кожній школі У май­бутньому зможемо попередити потрапляння вторси­ровини на сміттєзвалище. До слова, спостереження екологів засвідчують: 90% вмісту сміття, що потра­пляє у побутове відро, можна відсортувтаи вдома, в школі чи на роботі. У будь-якому випадку ми повинні попередити нелегальні стихійні сміттєзвалища, вести активну просвітницьку роботу серед населення. Ін­ших варіантів, як зробити наше довкілля чистим ма­лими зусиллями – немає!»

Громадська активістка висловлює сподівання, що за п’ять років інтенсивної роботи у сфері правильно­го поводження з ТПВ, Миколаївська громада має всі шанси стати зразковою в плані культури збору та сор­тування відходів.

Як бути із захороненням тварин у громаді?

Оксана Добушовська, заступниця начальника Миколаївського управління ГУ Держпродспоживслуж­би у Львівській області, доповідала на тему ското­могильників: «На Миколаївщині, зокрема, діє чотири господарства, які займаються вирощуванням худо­би та птиці. Діючого скотомогильника немає. Тому подальша утилізація відбувається на Жовківському спеціалізованому підприємстві, також на «Д.П. Ін­вест» та на Костопільському».

За словами пані Оксани, у 2012 році разом з пред­ставниками Екологічної служби всі худобомогильни­ки, на території Миколаївщини, закрили. А такі під­приємства як «Джерельна Криниця», «Кришталева Криниця», «Улар» утилізують всю падіж чи непридат­не для інкубації яйце, згідно угоди, із «Д.П. Інвест» у Пустомитах.

Щодо проблемного скотомогильника в селі Дро­говиж, то на комісії було поінформовано, що він пе­ребуває у стані консервації. Спеціалісти брали про­би землі на наявність спорів інфекційного збудника сибірки – результат негативний. Заходити на дану територію заборонено, про це інформує відповідний інформаційний щит. Втім, залишається відкритою проблема, яку потрібно терміново вирішити – відсут­ність огорожі на скотомогильнику у селі Дроговиж.

Віта Захарова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *