Громада села Колодруби обурена діями депутатів Миколаївської міської ради щодо намірів будівництва міні-ГЕС

5 вересня в с.Колодруби відбулись громадські слухання щодо намірів будівництва міні-ГЕС у с.Липиці. На зустріч прийшла чисельна громада села, завітали підприємці, які презентували свій проєкт та представники громадських організацій.

Перед громадою виступив підприємець Андрій Авдєєнко, який запевняв, що будівництво міні-ГЕС здійснюється за новими технологіями та не спричинить суттєвого підняття рівня води у річці Дністер. Його партнер Валерій Крока запевняв, що такий об’єкт дозволить зменшити загрозу паводку для мешканців, зокрема, села Колодруби.

У свою чергу мешканці зауважили, що русло річки, що нижче від запланованого розміщення міні-ГЕС у Липицях, є дуже вузьким. І у випадку аварійного скиду води на ГЕС під час паводку, об’єм води не просто вийде на заплави, а потопить будинки, які розташовані неподалік. Мешканці села звернули увагу, що повінь прибуває у лічені хвилини (дехто говорив про 3 хвилини) так що працівники ГЕС не зможуть впоратись з аварійним скидом.

Представник ГО «Тур-клуб «Манівці» Тарас Білошицький зауважив, що департамент екології Львівської ОДА має зауваження до даного проєкту і не погоджує їм висновок ОВД (Оцінка впливу на довкілля). У свою чергу підприємці запевняли, що через судові спори з екологами вони змогли отримати відповідний документ.

Водночас, громада села висловила своє обурення щодо дій депутатів Миколаївської міської ради, які проігнорували думку більшості мешканців села Колодруби та погодили компанії Вотерпауер розробку даного проєкту. У 2019 році були зібрані підписи села Колодруби про незгоду щодо розміщення міні-ГЕС у Липицях.

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *