Іван Данилко: купівля-продаж авто в режимі онлайн не вплине на спектр послуг місцевого ЦНАПу

В Україні оформляти угоди купівлі-продажу автомобілів можна буде не виходячи з дому – в електронному кабінеті водія. Це передбачено нещодавно прийнятою постановою Кабміну.

Відповідна норма набере чинності через шість місяців після публікації цього рішення.

Згідно з пояснювальною запискою, українцям таким чином спростять перереєстрацію транспортних засобів за договором купівлі-продажу, яка зараз відбувається в сервісному центрі МВС і займає багато часу.

Не так давно у Миколаївській міській раді анонсували запровадження нових послуг у місцевому ЦНАПі. Мова, зокрема, йшла про можливість отримання документів, що стосуються реєстрації авто. Посадовці у такий спосіб намагались спростити процедуру оформлення придбаної автівки для мешканців місцевої громади: уникати зайвих поїздок до обласного центру чи у район та не вистоювати черги у сервісному центрі МВС. Крім того, надання таких послуг у Миколаївській громаді означає і надходження до місцевого бюджету.

Іван Данилко, очільник Управління надання адміністративних послуг та державної реєстрації Миколаївської міської ради запевняє, що запровадження електронної послуги на реєстрацію авто не знівелює задум міської ради.

«Ми завершили всі юридичні процедури, необхідні для запровадження послуг сервісного центру МВС у нас, в Миколаєві. Очікуємо, що можливість здійснити реєстрацію, зокрема, новопридбаних транспортних засобів, стане доступним в жовтні. Зауважу, ми будемо мати можливість реєструвати авто, що придбано на первинному ринку. Реєстрація купівлі-продажу авто на вторинному ринку, наразі, не входитиме до нашого спектру послуг. Втім, якщо є необхідність змінити анкетні дані, скажімо, особа змінила прізвище через те що одружилась/розійшлась, змінила адресу проживання, назву юридичної особи тощо – це робитиме реєстратор місцевого ЦНАПу.

Також ми плануємо надавати повний спектр послуг, що стосується водійських посвідчень», – пояснив у коментарі редакції пан Данилко.

Які процедури оформлення електронних документів на купівлю-продаж авто можна буде здійснити онлайн:

авторизацію продавця і покупця в Електронному кабінеті водія (реєстр єдиної інформаційної системи МВС або єдиний держпортал електронних послуг);

– заповнення договору в режимі онлайн;

– підписання документа за допомогою кваліфікованого електронного підпису сторонами договору.

Відомості про власника транспорту і сам автомобіль автоматично перевірять за реєстрами і базами даних на відсутність обмежень для продажу.

У разі, якщо за результатами такої перевірки будуть встановлені факти перебування транспортного засобу або фізособи в розшуку, наявності відповідних обмежень або зобов’язань, договір не укладається. Такий механізм передбачили на творці електронної послуги.

Варто зауважити, що зараз в Електронному кабінеті водія можна, серед іншого, обміняти і відновити права, зареєструвати належного користувача, відстежити і сплатити штрафи за порушення ПДР.

Ірина Телька

На центральній світлині Іван Данилко. Фото з соціальної мережі фейсбук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *