МініГЕС у Липицях – кінець дискусії чи початок боротьби?

Доцільність будівництва мініГЕС в селі Липиці компанією Вотерструм обговорюють в Миколаївській громаді вже декілька місяців. Зокрема мешканці сіл, поміж яких мала б бути мала ГЕС: а це території громади Колодруб, Повергова та Липиці – проти такого будівництва. Щодо громади села Липиці тут голоси розділились навпіл.  Принаймні такі публічні заяви лунали 22 вересня під час сесійного засідання Миколаївської міської ради.

Водночас десятки постів від громадських активістів та екологів були викладені в соціальних мережах за останній місяць, аби закликати миколаївських депутатів не допустити ухвалення рішення про виділення земельної ділянки під будівництво цього промислового об’єкту.

Тож підчас обговорення проєкту мініГЕС компанії Вотерструм, в рамках нещодавнього сесійного засідання, розгорілась справжня баталія. Представники громади трьох сіл Колодруби, Повергів, Липиці висловлювали перед депутатами своє обурення через намір реалізувати даний проєкт. 

Керівник громадської організації «Манівці» Тарас Білошицький, який зголосився до публічного виступу, зауважив перед присутніми депутатами, що він ще не бачив гідроелектростанцій збудованих в Україні, які б не спричинили шкоди довкіллю і де інвестори виконали свої обіцянки перед громадами.

«Я особисто об’їздив чимало гідроелектростанцій. І можу вас запевнити, що я не зустрічав ще жодної де б довкілля не потерпало від роботи ГЕС. Це перше. І друге, щодо обіцянок покращення інфраструктури. Запевнення, що буде дорога відремонтована чи садки, чи будинки культури – наразі це декларація намірів. З тих прикладів, що я бачив особисто також зауважу, що власники ГЕС обмежились лише обіцянками. Прошу звернути увагу депутатів, що від будівництва цієї станції постраждає не лише риба, яка не матиме проходу для нересту, але й водний туризм, який так активно прагне розвивати Миколаївська громада».

Також громадський діяч закликав ініціатора проєкту звернути увагу на річку Зубру чи річку Щирець для втілення свого наміру. Екологи вважають ці річки «мертвими» через надмірну їхню експлуатацію людиною. Відтак шкода довкіллю буде мінімізована, бо риби, зокрема, у цих водоймах практично немає. Водночас, апелював Т.Білошицький до інвестора, це чудова нагода продемонструвати свої благородні наміри по зарибненню того водного плеса, яке буде використовуватись для потреб проєкту компанії Вотерструм.

Висловитись зголосився також і один з присутніх мешканців села Липиці. Пан Ярослав (на жаль, прізвище він своє не озвучив) зазначив, що інвестор вчинив не чесно по відношенню до громади села Липиці, оскільки анонсував громадські слухання на один день, а по факту їх провели на день швидше.

«Написали оголошення, що все відбудеться в середу. Я назбирав інформацію по даному питанню, знайшов фото річки ще з 40-вих років, щоб показати з якою річкою вони хочуть мати справу, а вони у вівторок тихенько приїхали і з кимось там поспілкувались. Це нечесно».

Із-залу піднявся інший мешканець села Липиці (він також себе не представив), який запевнив, що той десяток людей, який прийшов на громадські слухання не заперечував проти будівництва. В залі зчинився галас між мешканцями села.

Щоб прояснити ситуацію за трибуну вийшов один зі співвласників компанії Вотерструм Андрій Авдєєнко. Водночас присутні на сесії хотіли почути від нього чому немає висновку про «Оцінку впливу на  довкілля»  (ОВД) на сайті контролюючих органів. Наявність цього документу могла б розставити всі крапки над «і». У своєму емоційному виступі пан Авдєєнко охарактеризував ситуацію як маніпуляцію та запевнив, що всі вимоги передбачені законодавством при будівництві мініГЕС вони дотримаються.

«Якщо ми не будемо дотримуватись вимог діючого законодавства, ми не зможемо вести цю діяльність. У мене в паперовому вигляді є Висновок по ОВД. Чому його немає в реєстрі, на сайті – не знаю. Хочу запевнити, що негативний вплив на довкілля буде мінімальним, адже ми плануємо підйом річки на 2-2,5 метри і вона не вийде за межі берегів».

Після цих заяв у залі знову зчинився галас. У такий спосіб мешканці села Колодруб висловлювали своє обурення, оскільки, з їхніх слів, на громадському обговоренні інвестор запевняв, що підйом річки буде лише на 1,5 метра. Тепер звучить цифра інша.

Анатолій Павелко, заступник керівника ГО «Карпатсько-Дунайська програма», виступаючи перед присутніми депутатами, був дуже здивований поведінкою інвестора п.Авдєєнка, з яким перетинався на громадських слуханнях в Липицях та в селі Крупському. Адже кілька років тому, компанія Вотерструм намагалась зайти з цим же проєктом на територію Розвадівської ТГ, але отримала відмову. У своєму виступі еколог зазначив, що інвестор постійно змінює версію подій, зокрема щодо перебігу громадських слухань.

Також пан Павелко прокоментував діяльність уже збудованої мініГЕС у Новошичах, Дрогобицького району, яку компанія Вотерструм часто наводить як приклад роботи малої ГЕС, який прагне відтворити в інших громадах.

«Будівництво мініГЕС у Новошичах на р.Бистриці та проєкт у Липицях має відмінності. Це те саме, що порівнювати проєкт мініГЕС у Липицях із ДніпроГЕС на Дніпрі. Річка Бистриця має інший паводковий режим, вона не піднімається так як Дністер. Наступне, у Новошичах, прилеглі до заплави території підняті. Тут, у Липицях – протилежна ситуація, це низовина. Тому ніяк їх не можна порівнювати. Крім того, це відмінність у конструкції самих ГЕС у Новошичах і в Липицях. Це абсолютно різні проєкти, які не можна ставити поряд».

Баталії завершились голосуванням не на користь Вотерструму. Депутати у більшості своїй відмовили компанії.

Щоправда, це не означає, що на цьому поставлена кінцева крапка. Адже відмова не є перешкодою для підприємців ще раз винести на розгляд депутатів дане рішення.

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *