Головні медики Новороздільської та Миколаївської громад висловлюють занепокоєння щодо отримання інсуліну з 1 жовтня

З 1 жовтня інсулін видаватимуть за новою схемою. Міністерство охорони здоров’я анонсувало запуск програми отримання таких препаратів виключно через електронний рецепт і лише в аптеках, які підписали з НСЗУ відповідні договори.

В ідеалі це має виглядати так. Пацієнт, який потребує інсулін, приходить в аптеку, називає 16-значний код, його вводять в електронну систему і отоварюють.

Втім, як з’ясовується не все так просто. Олег Стеців, головний лікар Новороздільської громади, у коментарі редакції зауважив, що цей задум, наразі, шкутильгає в частині технічного забезпечення. Мова йде про те, що комп’ютерний функціонал інформаційно-медичної системи, яким будуть користуватись ендокринологи та аптекарі, працює некорректно.

«На рівні держави це виглядає дуже просто, але на рівні локальному є великі технічні проблеми. Тому виникають побоювання чи не залишаться пацієнти без отримання своєчасної послуги, яка критично важлива для їхнього здоров’я».

Юрій Кучер, головний медик Миколаївської громади,  висловлює ту ж думку і занепокоєння.

«Анонсували запуск такої процедури ще у липні. Профільні лікарі пройшли відповідне навчання, але сама система у технічному плані працює некорректно. Хочу зауважити, що медично-інформаційна система, якою ми користуємось, є однією з найкращих в регіоні та однієї з потужних в Україні, і тим не менше, цей функціонал до кінця ще не працює. Може бути проблема у доступі до послуги з отримання інсуліну».

Який алгоритм дій лікаря та пацієнта для отримання електронного рецепту на інсулін

Медики пояснюють, що спершу пацієнт приходить до ендокринолога. Далі лікар розробляє для кожного пацієнта індивідуальний план лікування, який заносять в інформаційно-медичну систему. В ньому, зокрема, буде зазначено тип, форму, дозування інсуліну. Саме на підставі нього і буде сформовано електронний рецепт, який отримає пацієнт у вигляді коду. З ним він іде аптеки та отримує препарат. Повторний електронний рецепт людина може отримати або вже у сімейного лікаря, або в ендокринолога.

В які аптеки можна звертатись з електронним рецептом?

На сайті НСЗУ розміщена інформація про аптеки, які вже підписали договори з НСЗУ. В межах державної програми реімбурсації «Доступні ліки» з жовтня препарати інсуліну (безкоштовно або з доплатою) можна буде отримати лише за електронним рецептом в будь-якій аптеці, яка працює за договором з НСЗУ. На практиці, коментує Юрій Кучер, це працюватиме аналогічно як з препаратами, що призначають сімейні лікарі від  серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми.

«У більшості випадків є базовий препарат який є повністю безкоштовний і всі інші рівняються на нього із різницею в оплаті. Якщо людина хоче препарат закордонний, який дозволено до відшкодування, то НСЗУ сплачує аптеці лише вартість, яка дорівнює вартості базового препарату, а решту пацієнт».

Важливо зауважити, пацієнт може обрати будь-яку аптеку з позначкою «Тут є доступні ліки» у будь-якому населеному пункті та отримати інсулін.  Місце виписки електронного рецепту та місце реєстрації пацієнта неважливо. Головне, аби аптека мала договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) за напрямом реімбурсації інсулінів.

Вашій увазі перелік аптек, які вже підписали договори з НСЗУ та діють в Миколаївській та Новороздільській громадах.

Ірина Телька

Миколаїв

Новий Розділ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *