Фантомні депутати Миколаївської міської ради породжують проєкт реанімації будівлі «старої котельні», що на вул.Чайковського, 15?

Упродовж кількох сесійних засідань, як власне і на одній з останніх бюджетних комісії, особливої дискусії набуло питання подальшої долі так званої старої котельні, що по вул.Чайковського, 15.

Приміщення роками пустує, занепадає. Попри це має доволі вигідне розташування – в центрі Миколаєва та логістику під’їзних шляхів.

Слід зауважити, що на бюджетну комісію, десь місяць тому, звернулась Рада старійшин (ініціативна група, з-поміж інших, колишніх очільників органів місцевого самоврядування) з баченням подальшого використання колишньої котельні. Так, приміром, вони рекомендували депутатам розглянути можливість облаштування на місці старої котельні своєрідного мистецького центру для культурно-масових заходів чи прийому делегацій. Тому пропонували закласти у бюджеті видатки, щоб реанімувати будівлю.

Депутати обмірковували у яку суму може обійтись відновлення будівлі, що немає історичної цінності і скоріше підпадає у категорію зносу. Попередні розрахунки показали цифру у кілька мільйонів гривень. Для багатьох депутатів стало незрозумілим навіщо робити такі витрати на черговий комунальний об’єкт, коли наявні ще не облаштовані. Так, наразі, вирішується питання з облаштуванням приміщення на філію музичної школи у Гірському та Рудниках. Зауважу, що на реалізацію цього ж проєкту також потрібно мільйон гривень. Міський палац культури, окремі його приміщення та навіть санвузол, потребують чималих капіталовкладень. А в цій установі, варто зауважити, щодня займається чимало дітей та працюють різноманітні гуртки. Ще більш складніша ситуація по окремих народних домах громади. Як зауважила на одному з бюджетних засідань очільниця відділу культури Рома Федорів, деякі народні доми не мають елементарного – санвузла. Лише діючі установи, що працюють у сфері культури в Миколаївській громаді, в очікуванні десятки мільйонів гривень на ремонти, оновлення чи будівництво.

Перший заступник міського голови Іван Буга вважає проєкт реанімації старої котельні – марною справою через зношеність будівлі. На його думку було б краще цю будівлю продати, як комерційну нерухомість.

«Я вважаю, що недоцільно відновлювати таку стару будівлю, що є дуже зношеною Крім того, вона немає жодної історичної цінності. Абсолютно все: комунікації, фундамент, стіни, покрівля – все у дуже поганому стані. Тут простіше знести і звести нову будівлю. Якщо поглянути на розташування котельні, то ми бачимо, що вона у центрі міста, має гарну логістику. Продати її як комерційний об’єкт – це найвигідніше».

З паном Бугою солідарні депутати від різних політичних фракцій. Так, Олег Старовецький, «Народний Рух», тіє ж думки.

«Вважаю, що цю будівлю краще продати», – прокоментував редакції депутат після завершення засідання бюджетної комісії.

Тарас Оприск, «Європейська Солідарність» притримується цієї ж позиції.

«Я підходив до міського голови і висловлював бачення, що краще продати дану будівлю. Навіть знаю покупця, який готовий її придбати».

Іван Данилко, «Українська Галицька Партія» каже, що долю старої котельні краще вирішити на аукціоні.

«Я вважаю, що цю будівлю потрібно продати на відкритому аукціоні. Я не прихильник того, щоб вішати на міську раду таке майно, яке потрібно потім утримувати».

Своєрідну альтернативу культурно-мистецькому центру на базі старої котельні запропонував Андрій Тупис, «За майбутнє». Він вбачає за доцільне завершити проєкт покійного В.Кіндрацького, який бачив облаштування такого простору на розі вул.Д.Галицького, М.Грушевського та Просвіти.

 «Робити культурний центр на розвалинах – не розумію цього. Особисто бачу облаштування культурно-мистецького простору біля ЗОШ №1, де покійний Кіндрацький, який є Героєм України, подав ініціативу такому проєкту. На одному із засідань гуманітарної комісії, при розгляді питання «котельні», ми закликали представників Ради старійшин. Я особисто просив і переконував, щоб даний культурно-мистецький центр перенести та облаштувати біля школи. Там доволі хороша логістика для облаштування стоянки, є можливість облагородити територію. Крім того, там є дорога і вихід на вул.Львівську, що зручно для візитерів. Площа дозволяє облаштувати і музей, і виставкову залу, і діти, що відвідують дану школу, бачили б вшанування наших цінностей щодня, але мене не почули».

По факту виходить так, що більшість депутатів, з-поміж них і керівники фракцій, одностайні – будівлю краще продати. Хто ж педалює реінкарнацію зношеної старої котельні у культурно-мистецький центр – по факту залишається не зрозумілим, як і той факт, чому депутати мають бачення одне, а готові голосувати за це рішення по іншому?  

Досвід Нового Роздолу

Мабуть багато миколаївчан знає, що у сусідньому Новому Роздолі, ще наприкінці минулого року, відкрили великий, як по міркам міста, торговий центр «Новий». Його звели на місці колишнього кінотеатру «Україна». Руїна зношеної будівлі кінотеатру не лише пусткою стояла в центрі міста, але була місцем збору осіб, що мали проблеми із законом. Щодо даної будівлі виносились різні проєкти, в тому числі і культурно-мистецькі, але зношеність кінотеатру не малювала райдужних перспектив. Тож було вирішено її продати з огляду на комерційну привабливість власне самої території де розташовувався кінотеатр. За це громада міста виручила понад 3 млн грн. У 2017 році це була чимала сума. За деякий час на місці руїни постав новий торговий центр, що дав роботу кільком десяткам місцевих мешканців. Податки від роботи торгово центру також осідають у місті, що поповнює місцеву казну. Територія облагороджена, з’явилось велике місце для парковки. Постав новий дитячий майданчик, який, незважаючи на сезон, заповнений дітлахами. Та не єдиною комерцією живе місто. Тому продаючи будівлю, як комерційну нерухомість, було ухвалено сесійно зберегти частково профіль – тобто кінотеатр.  І за деякий час, при торговому центрі відкрили невеликий, але сучасний кінотеатр для дозвілля молоді.

Перспектива старої котельні – що оберуть депутати?

Будівля старої котельні, що по вул.Чайковського, 15 має аналогічну комерційну привабливість. Центр міста, гарна логістика. Охочих придбати її як комерційний об’єкт, мабуть, знайдеться чимало. Для міста це матиме чималий поштовх в економіці. Та й зрештою територію навколо котельні також вартувало б облагородити, адже свого роду ця локація – обличчя міста на яке щодня дивиться велика кількість як місцевих мешканців, так і гостей.

7 грудня на позачерговій сесії депутати мають визначитись з подальшою долею старої котельні.

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *