Міська рада позбавляє депутатів права розподіляти кошти громади?

Депутати миколаївської громади висловили своє обурення діями керівництва міської ради у питанні розподілу бюджетних коштів.

Так, станом на початок грудня, як поінформувала керівниця фінансового управління Зоряна Москалюк, близько 8 млн гривень додаткових надходжень отримала на свої рахунки міська рада.

«Станом на 1 грудня ми отримали додаткові надходження. Зокрема, 1,300 млн грн надійшло від аукціону з продажу оренди землі, 700 тис грн повернув Львів за дорогу в Більче, де не зробили ремонт, а також з жовтня місяця нам платить щомісячно структурний підрозділ Служби Безпеки України майже мільйон гривень ПДФО».

Очільниця фінансового управління пропонує залишити значну частину коштів, як перехідні залишки, на 2022 рік. Оскільки, під кінець року провести всі необхідні тендерні закупівлі, у разі виконання тих чи інших проєктів, є неможливим.

Тим не менше, на позачергову сесію, яка відбулась 7 грудня, було винесено понад 60 питань, де, зокрема, було передбачено різні пропозиції на фінансування з міського бюджету подані управліннями і відділами міської ради. Така ситуація викликала обурення у частини депутатів, які не були поінформовані міською радою про наявні вільні кошти.

Дії керівництва міської ради, на засіданні бюджетної комісії, депутат Роман Бліха назвав дерибаном та заявив про ігнорування права депутата подавати пропозиції по розподілу наявних вільних коштів громади.

«Стаття 35 Регламенту роботи Миколаївської міської ради передбачає, що депутати отримують порядок денний за три робочі дні до початку засідання бюджетної комісії. Керівництво, під шумок позачергової сесії, пропихає всі питання. Я навіть не маю змоги подати пропозиції як депутат. Ви гадаєте, що у мене їх немає? В міській раді нас запевнили, що всі кошти розподіллено і до кінця року вільних ресурсів не передбачається. А виявляється є 7 млн, які міська рада дерибанить як хоче. Депутатів позбавляють їхнього права вносити свої пропозиції по розподілу фінансів».

Інший депутат Микола Корецький притримується тієї ж думки.

«Ми погоджували спільно роботу бюджетної комісії, але бачимо, що міська рада робить по іншому».

На засідання бюджетної комісії завітало чимало інших депутатів, які теж висловили своє обурення щодо такої ситуації та практики розподілу коштів «під шумок». Міські обранці озвучували претензії до керівництва ради, що навіть фракційно не мали змоги обговорити ті чи інші пропозиції, оскільки не були поінформовані про перевиконання бюджету. Навести лад у цьому хаосі закликав депутат Тарас Оприск.

Після бурхливого обговорення члени бюджетної комісії погодили, що засідання відбуватиметься у терміни, що передбачено Регламентом, а фінансове управління не прийматиме пропозиції на розподіл грошей після того як відбулась «бюджетна».

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *