Скільки платитимуть батьки за нове меню у школах та садках Миколаївської громади?

З 1 січня 2022 року  українські школи та садочки перейшли на новий режим харчування, яке передбачає оновлене меню харчування дошкільнят та учнів.

Понад 160 рецептів, з урахуванням вимог Міністерства охорони здоров’я України, розробив популярний шеф-кухар Євген Клопотенко. У більшості страв суттєво зменшено вміст солі та цукру, натомість збільшено кількість м’яса, риби, овочів та фруктів.

Відтепер годувати дітей в школах заборонено:

  • м’ясними і рибними продуктами промислового і кулінарного виробництва;
  • грибами;
  • непастеризованими молочними продуктами, соками, газованими напоями;
  • продуктами з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту та з вмістом цукру більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
  • продукцією домашнього виробництва;
  • кондитерськими виробами та солодкими продуктами, виробами з кремом, морозивом, харчовими концентрати.

Такі шкідливі снеки як чіпси, сухарики тепер в шкільних буфетах теж під забороною. Через таку висококалорійну їжу діти дуже швидко набирають вагу, що призводить до ожиріння, каже лікар педіатр Оксана Держило-Ганич і додає, що до такої проблеми призводить також і малорухомий спосіб життя.

«Зараз діти проводять більше часу в гаджетах і, практично, одиниці дітей ведуть якийсь активний спосіб життя. Тому  проблематика ожиріння серед дітей є актуальною»

Повертаючись до нового шкільного меню, то передбачено, що воно буде чотиритижневим та повинне відповідати сезонності (осіннє, зимове,  весняне та літнє).

Чим воно відрізнятиметься?

Насправді, воно відрізнятиметься лише деякими ягодами, фруктами та овочами, котрі використовують для салатів та гарнірів.

Наприклад, восени діти будуть більше їсти такі овочі та фрукти як: свіжі огірки, помідори, баклажани. Взимку можна замінити на мандарини, апельсини. Тобто це продукти, котрі в даний період  дозрівають і набувають своїх максимальних якостей, також їхня кількість на ринку дозволяє купувати продукти за нижчими цінами, що надає змогу раціонально використовувати бюджетні кошти при проведенні планових закупівель.

Вартість харчування, для учнів 1-4 класів, становитиме не більше 25 грн, а для вихованців НВК (з довготривалим перебуванням) –  не більше 90.62 грн, поінформувала Марія Ониськів, головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Миколаївської громади.

Також пані Ониськів зауважила, що на черговій сесії Миколаївської міської ради буде розглядатися проєкт рішення, щодо організації харчування і порядок встановлення грошової норми і батьківської плати за перебування дітей в закладах дошкільної освіти.

Очікується, що «В ЗДО «Теремок» та  «Журавлик» м. Миколаєва батьківська плата  становитиме 60% від загальної вартості, решту – 40% покриватиме місцевий бюджет. У сільській місцевості (ЗДО «Сонечко» с. Дроговижа, ЗДО «Ходачок» с. Рудники, ОНЗ «Більченський НВК», Гірський НВК, Раделицький НВК, Дроговизький НВК) батьківська плата становитиме  – 50 %, решту – 50 %  бере на себе місцевий бюджет».

У закладах дошкільної освіти є категорії дітей, котрі звільнені від батьківської плати. Це:

  • діти-сироти та діти позбавленні батьківського піклування;
  • діти, батьки яких є учасниками АТО/ООС або мобілізовані;
  • діти, котрі навчаються в інклюзивних класах;
  • діти внутрішньо переміщених осіб;
  • діти, батьки яких отримують соціальну допомогу як малозабезпечені.

Щодо учнів 5-11 класів, то безкоштовне харчування можуть отримувати аналогічні категорії, окрім дітей, батьки яких отримують соціальну допомогу як малозабезпечені.

Для надання якісних послуг харчування відділ освіти Миколаївської міської ради оновив обладнання харчоблоків.

«Для закладів загальноосвітньої освіти було закуплено: виробничі столи, електроплити з духовками, стелажі, сушки для посуду, витяжну шафу тощо на суму 590 тисяч гривень. Кошти були виділені із залишків освітньої субвенції»,- додала пані Ониськів.

Доки триває тендерна процедура, після завершення якої буде визнаний переможець, який надаватиме послуги в закладах загальної середньої освіти та НВК  відповідно до нового меню, харчування здійснюється за минулорічним меню, щоправда  із деякими новими стравами.

Враженнями про нові страви в шкільному буфеті розповіла старшокласниця однієї із шкіл Миколаєва Софія Слободян. За її словами в меню з’явилось смажене м’ясо та картопля по-селянськи.

«Більшість моїх друзів сказали, що їм до вподоби такі страви. Особливо всім сподобалась картопля по-селянськи»,-  поділилась учениця.

До слова,  з грудня 2021 року  в Україні запрацювала платформа «Знаїмо», на якій розміщується інформація про здорове харчування в школах. На сайті зібрано статті, які будуть корисними як для дітей, батьків так і для управлінців та освітян.

Назар Ольшанський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *