Яким буде освітній процес на Миколаївщині в умовах воєнного стану?

Нас ніхто не готував до війни і те, що наші діти набудуть статусу «діти війни» незалежно від регіону, міста та області. Але, на превеликий жаль, такі наші реалії – сигнали повітряної тривоги звучать повсюдно, наводячи страх на кожного.
Замість того, щоб насолоджуватись безтурботним дитинством наші діти прислухаються до звуку літака чи ракети, або змушені слідкувати за сповіщеннями повітряної тривоги.
Війна також впливає і на освітній процес. Більшість батьків стурбовані чи буде можливість сісти за парти дітям, чи зможе малеча повноцінно відвідувати садочки, гуртки.
З якими викликами зустрілись освітяни цього навчального року та батьки і як планують долати ці перепони – про це у матеріалі Юлії Фацієвич.

Отже, 2022/2023 навчальний рік в умовах війни – який він? Чого очікувати та до чого бути готовим батькам, вчителям, а насамперед – дітям? Розібратись у цьому питанні я спробувала спільно з очільником відділу освіти, молоді та спорту Миколаївської міської ради Андрієм Старовецьким.

Ю. Фацієвич: Напевно, найбільш затребувана інформація на сьогоднішній день в Миколаївській громаді – це стан підготовки освітніх установ до початку навчального року. Чи готова Миколаївська громада до старту навчання з 1-ого вересня?
А. Старовецький: Станом на 25 серпня 2022 року, за результатами обстежень робочої групи, усі освітні установи Миколаївщини готові до початку нового 2022/2023 навчального року в умовах воєнного стану, зокрема, й до осінньо-зимового періоду.

Андрій Старовецький, головний освітянин Миколаївської громади

Ю.Фацієвич: Чи всі приміщення мають облаштовані укриття? І на яку кількість учнів та вчителів вони розраховані?
А. Старовецький: На сьогоднішній день маємо таку картину: у 8-ми закладів загальної середньої освіти, 2-ох закладів дошкільної освіти та 2-ох закладів позашкільної освіти наявні підвальні приміщення, які придатні під найпростіші укриття. Наприклад, у Гірському навчально-виховному комплексі (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад) підвальне приміщення підтоплене ґрунтовими водами, що не дає можливості облаштувати навіть найпростіше укриття. У 8-ми ЗЗСО та 1-му ЗДО відсутні підвальні приміщення, тому найпростіше укриття буде облаштовано на цокольних та перших поверхах. У ЗДО «Сонечко» с. Дроговиж відсутнє підвальне приміщення, але через територіальну приналежність учасники освітнього процесу будуть укриватися на території Дроговизького НВК. Щодо освітнього процесу, приміром у Болонській ЗОШ І ст. (це філія опорно-навчального закладу «Більченський НВК») буде перенесено в опорний навчальний заклад, тому учні та працівники будуть укриватися на території ОНЗ «Більченський НВК».
До слова, для встановлення тривожних кнопок «Виклику» на будівлях освітніх установ з місцевого бюджету було виділено 120 тис. грн. Плюс для облаштування найпростіших тимчасових укриттів та забезпечення їх мінімальним обладнанням (предметами першої необхідності) із місцевого бюджету виділено 85 тис. 900 грн. та на облаштування найпростіших укриттів в освітніх установах громади (ЗЗСО, ЗДО, ЗПО) – 1 млн. 305 тис. 941 грн. Також ми звернулися до Миколаївської міської ради про виділення коштів для проведення поточних ремонтів та облаштування споруд цивільного захисту, тобто підвальних приміщень освітніх установ.

Ю. Фацієвич: Прокоментуйте, як здійснюватиметься процес навчання під час сигналу «повітряна тривога»? Чи всі учні виходитимуть на режим навчання офлайн чи буде запроваджена змішана система, якщо при освітній установі діє укриття? Взагалі, як ухвалювалось рішення про форму навчання: відділ освіти вирішував самостійно чи зважали на думку батьків?
А.Старовецький: За попередньою інформацією, зокрема онлайн опитуванням, очну форму навчання підтримали 58 % батьків здобувачів освіти. Наполовину менше, тобто 26% проголосували за змішану форму навчання. Дистанційну форму розглядають 17 % батьків та 0,2 % – домашню форму.
Остаточні рішення про вибір форми навчання будуть ухвалюватися на засіданнях педагогічних рад з урахуванням думки батьківської громадськості. Окрім того, педагоги шкіл опрацювали алгоритм дій, розроблений МОН та ДСНС України щодо поведінки під час сигналу «повітряна тривога».

Ю. Фацієвич: Скажіть, будь ласка, чи є відтік кадрів в освітній сфері серед викладацького складу через війну? Чи є зміни в оплаті праці освітян з огляду на війну? Чи немає станом на сьогодні заборгованості з виплатою праці?
А.Старовецький: Скажу, що усі заклади освіти забезпечені педагогічними працівниками. Щодо заробітної плати, то педагогічним працівникам виплачується заробітна плата відповідно до чинного законодавства. І, знову ж таки, станом на 25 серпня 2022 року заборгованості із виплати заробітної плати в освітніх установах немає.
Ю. Фацієвич: Чи збільшилась або зменшилась кількість учнів?
А.Старовецький: Можу сказати, що станом на 25 серпня 2022 року (прогноз мережі) буде навчатися 4307 учнів, з них 44 дитини – це внутрішньо-переміщені особи (ВПО). Середня наповнюваність становить 19,14 %. У 2021-2022 навчального року було 4 287 учнів.

Ю. Фацієвич: І наостанок, яка кількість першокласників цього року?
А.Старовецький: За прогнозом мережі буде навчатися 393 першокласники. У 2021/2022 навчального року було 388 першокласників. Таким чином, суттєвих змін у показниках мережі не спостерігається.

Думки батьків VS думки керівників закладів освіти Миколаївської територіальної громади щодо навчального року

Нагадаю, що за словами головного освітянина Миколаївщини А. Старовецького більша частина опитаних батьків (58%) надають перевагу офлайн формі навчання. Так, приміром, у коментарі редакції пан Михайло (батько учениці 5 класу Миколаївської загальноосвітньої школи І-III ступенів №1) підмітив: «Діти стають більш дисципліновані, коли відвідують школу. Є ряд обов’язків в дітей – прокинутись зранку, зібратись до школи. І навчання наживо забезпечує дітям спілкуванням між собою та й, у випадку, коли щось незрозуміло, на уроці, можуть одразу перепитати вчителя». Тоді як змішана форма, зі слів батька, дорога в нікуди: «Як можна навчити онлайн фізики, хімії чи математики?!»
Наступне питання, яке батьки обговорюють між собою – це укриття: їхній стан, облаштування, освітленість і не менш важливе – на яку кількість учнів та вчителів розраховане? Місцевий відділ освіти запевняє батьків про придатність укриттів. Деяких це влаштовує, тому що краще так, аніж нічого. Іншим навпаки незрозуміло чи в разі небезпеки витримають плити і як бути з сирістю, яка з підвалів ніде не дінеться.
Ігор Дзюрах, директор Миколаївського НВК, запевняє: «Стан укриття задовільний. Укриття почистили, освітлення зробили, поставили лавки, воду, медикаменти. Поділили укриття на сектори – їх 4. В кожному секторі, якщо сідати, вміщається два класи, якщо стоячи – три».
Галина Огоновська, директорка Миколаївської загальноосвітньої школи І-III ступенів №1 в коментарях редакції відзначила, що школа має найпростіше укриття – колишній тир, де поміщається 200-250 осіб. Натомість вони уклали угоду з церквою Успіня Пресвятої Богородиці, де теж можна розмістити таку ж кількість учнів та вчителів: «Бо в церкві є всі умови. Там є санвузли. Там є трапезна. Там є місце, де діти можуть бути у випадку небезпеки».
У громаді розглядається можливість двозмінної форми навчання. З цього приводу Марта Кінаш (мама учениці 3 класу Миколаївської ЗОШ) зауважила: «Переважно в другу зміну повітряних тривог більше і я б не хотіла, щоб моя дитина в той час була у школі – це стрес, депресія в дитини. Уроки до сьомої вечора, це трохи страшно. І не можу уявити як дітки будуть навчатись взимку по «підвалах».
Директори шкіл запевняють, що подбали про поінформованість батьків. Зокрема, батьки, учасників навчального процесу, мали змогу відвідати укриття, інформація щодо навчального року передавалася класними керівниками у шкільних групах, організовувалися шкільні збори.
Редакція поцікавилась чи відбуватимуться уроки в укриттях? У Миколаївському НВК повідомили, що в жодному разі викладу матеріалу в укриттях не буде, тому що у тимчасовому сховку немає парт. По закінченню повітряної тривоги урок продовжуватимуть лише в тому випадку, якщо вона коротка. Якщо тривога триватиме більш, ніж 45 хвилин вчитель старатиметься наступного разу щільніше подати матеріал. Натомість директорка Галина Огоновська наголосила, що в укриттях якраз будуть уроки музики, фізкультури, ігри і т.д.
Згідно з алгоритмом дій МОН та ДСНС в укриттях разом з вчителями повинні бути медичний працівник та залучені помічники. Директор Ігор Дзюрах підкреслив: «Медичний працівник і всі техпрацівники будуть залучені. Вони будуть допомагати кожному вчителю, допомагати дітям зайти, вийти з укриття». Галина Огоновська додала: «В нас є медична сестра, будуть залучені бібліотекарі, педагоги-організатори, заступників п’ять і технічний персонал буде допомагати і завести дітей, і вивести з укриття».
Наразі освітяни Миколаївської територіальної громади запланували такі заходи безпеки. Проте, як все відбуватиметься насправді, ми всі побачимо вже з 1 вересня. Знаємо, що береженого Бог береже, але не впадаємо в паніку, а збираємо всі можливості й сили на якісне, доступне і найголовніше – безпечне навчання. І хто б яку форму навчання не обрав переконуємося, що українські діти найрозумніші. Вони сильні. Вони витримають все.
Юлія Фацієвич
спеціально для Миколаївських ВІСТЕЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *