Стаціонар миколаївської лікарні переходить на альтернативне опалення

Стаціонарне відділення Миколаївської лікарні переходить на альтернативне опалення. Про це повідомив головний медик Миколаївщини Юрій Кучер. Приміщення буде опалюватись за рахунок роботи твердопаливних котлів. Решта будівель медичної мережі, в тому числі і поліклінічне відділення, будуть, цього опалювального сезону, на газі. На випадок непередбачуваних обставин вивчається можливість переходу на електричний обігрів приміщень. Коментує Юрій Кучер:

“Цей опалювальний сезон ми повністю переходимо на тверде паливо, подивимось на результат цієї роботи, подивимось як буде спрацьовувати ця система. Можу сказати, що незалежно від того як буде Росія себе поводити і чи буде з її боку газовий шантаж, стаціонар Миколаївської лікарні буде з теплом. Поліклініка та всі інші медичні установи на газі. І це мене найбільше хвилює”.

Ред.: З економічного погляду чи має сенс переходити на альтернативу чи можливо це будуть ті самі кошти за спожитий енергоносій, як і за газ?

Ю.Кучер: “Все залежить від того до яких показників прив’язуватись. Якщо це встановлений тариф на гігакалорію по області, то при його формуванні визначено, що альтернативне опалення має бути щонайменше на 10% вигіднішим для споживачів у порівняні з газом. Якщо ж брати ціни, які визначені Нафтогаз Трейдінг, зокрема тариф для бюджету, то це відрізняється від тарифу на гігакалорію по області. Наразі ми подали тарифи на затвердження виконкому. На найближчому засіданні їх мають розглянути (ред.: виконком Миколаївської міської ради засідає у перший вівторок кожного місяця). Тому яким буде затверджений тариф ми побачимо згодом”.

Ред.: На випадок форс-мажору чи є у вас запасний план, зокрема, для поліклініки, які на цей опалювальний сезон залишаються на газі?

Ю.Кучер: “Поруч є підстанція і можна буде, на короткий час, встановити у нашу модульну котельню котел на світло і певний час так виходити з ситуації. Ми вже почали проговорювати це питання із РЕМом. Поки що це теоретичні розрахунки. Загалом, якщо з самого початку будівництва проєктувати будівлю з розрахунку її обігріву електрикою, то це економно. Так, приміром ми маємо з амбулаторією в селі Гірське, яка запроектована з самого початку на обігрів електрикою. Ця будівля є герметичною. Тож влітку вона має достатньо комфортну температуру всередині, не нагрівається, а взимку має малі тепловтрати. І це економно”.

Як інформує Миколаївська міська рада обслуговувати стаціонар міської лікарні альтернативним опалення буде підприємство з Черкаської області, яке має досвід у встановлені систем обігріву в медичних установах.

Ірина Телька

Центральна світлина Миколаївської лікарні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *