Андрій ЩЕБЕЛЬ: «Нести кримінальну відповідальність за це я не хочу»

Продавці секонд-хенду, які щовівторка раніше збували свій крам на Майдані Незалежності у Миколаєві, прийшли на сесію Миколаївської районної ради з проханням дозволити їм відновити свою діяльність, яка мала місце до запровадження карантину.

«Ми не бачимо перешкод для здійснення торгівлі. Торгуємо по різних районах області, – зверталась пані Наталя до депутатського корпусу. – Ми подали заявку в органи місцевого самоврядування з проханням дозволити нам відновити торгівлю. Якщо ситуація буде загострюватись ми готові припинити цю діяльність. Ми платимо податки, але простоюємо».

Присутній на сесії міський голова Андрій Щебель у відповідь зауважив, що міська рада не чинитиме опору за умови дотримання всіх норм та правил, які озвучені головним санітарним лікарем і діють в межах помаранчевої зони карантину, а також, якщо цією ситуацією не будуть користатись недобросовісні продавці.

«Насправді, з-поміж усіх продавців, по факту платить лише кілька підприємців, а  решта користуються цією ситуацією та уникають офіційного укладання договору, здійснюючи несанкціоновану торгівлю.

По-друге, є процедура щодо здійснення торгівлі на ринках та ряд вимог до виконання – прохання їх дотримуватись.

По-третє, якщо буде змінено рішення районної комісії ТЕБ та НС у цьому питанні та буде надано дозвіл, то відповідно і міська рада не чинитиме спротиву. Нести кримінальну відповідальність за це я не хочу.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила зміни до КК, якими посилила кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил. З 17 березня ст. 325 КК для порушників передбачено штраф від 17 000 грн до 51 000 грн) або арешт на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 років. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Свою думку щодо дискусії, яка тривала в сесійній залі між продавцями секонд-хендом та владою висловив депутат райради Василь Шимко.

«Немає значення, які дозволи буде видавати міська рада. Дотримання тих чи інших вимог торгівлі під час карантину покладено на поліцію. Вона не підпорядковується ані міській раді, ані районній. Тож, якщо ви будете здійснювати торгівлю без дотримання належних умов, вони вас просто оштрафують та розженять», – наголосив депутат.

Як відомо, Миколаївщина перебуває у так званій помаранчевій зоні, що свідчить про досить високий показник захворюваності та поширення COVID-19. Тож які правила діють у даній зоні?

Відповідно до інформації МОЗ у помаранчевій зоні забороняється:

  • проведення масових заходів за участю більше ніж 100 осіб та більше однієї особи на 20 квадратних метрів площі;
  • діяльність закладів, що надають послуги із поселення, крім готелів;
  • роботу після 24-ї та до 7-ї години розважальних закладів (нічних клубів), а також ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів, крім замовлень на винос;
  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більше ніж 20 осіб, крім закладів дошкільної та загальної середньої освіти;
  • проведення планових заходів з госпіталізації (крім надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів; надання допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим; хворим з онкологічними захворюваннями; надання паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах; проведення інших невідкладних і термінових заходів з госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення існує значний ризик для життя або здоров’я людей);
  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів;
  • приймання дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Чи зможуть підприємці організувати свою торгівлю у такий спосіб, щоб було не більше 100 осіб на Майдані під час здійснення торгівлі та не більше однієї особи на 20 квадратних метрів площі?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *