Роман Тенета: правонаступником усіх майнових прав і обов’язків майна Миколаївської громади буде Стрийський район

Василь Созоник, депутат Миколаївської райради та Роман Тенета, юрист та громадський діяч під час ефіру на Радіо Розділля

Не так давно Верховна Рада ухвалила закон, яким позбавила нові райони, що будуть утворені після 25 жовтня, прямої базової дотації і фактично цим запустила механізм самофінансування нових територіально-адміністративних одиниць. Одним з джерел наповнення районного бюджету буде процес оперативного управління комунальним майном: оренда, продаж тощо.
Яке це має відношення до Миколаївського району? Як відомо, всі райони, в рамках процесу децентралізації, будуть укрупнюватись. Миколаївщина, як і Новий Розділ, зокрема, увійдуть до новоствореного Стрийського району. З огляду на те, що законодавчо непрописана норма, яка б передбачала правонаступництво майна новими утвореними ОТГ, автоматично майно перейде в управління Стрию, запевняє юрист та громадський діяч Роман Тенета.
«Майно районної ради—це є майно спільної власності громад Миколаївського району. Туди входить і рухоме і нерухоме майно, зокрема будівлі районної ради чи до прикладу будівля Укртелекому, усі будівлі лікарень, і усе майно яке є на балансі районної ради. Передача цього майна відбувається в часовому просторі, в часі дії зараз того закону, який припиняє свою дію з оформленням юридичної діяльності нових ОТГ і районів. Таким чином, я рекомендую керуватися чинними законами, які діють на цей час, і які передбачають можливість передачі цього майна від районної ради до Миколаївської міської ради. Такий алгоритм, на мою думку, є вірним. По закінченню терміну 25 жовтня настане новий правовий регламент. Миколаївська ОТГ вже не буде мати юридичної сили прийняти майно, а районна рада не зможе передати, бо втратить свою правоздатність. Це обумовлено постановою Верховної Ради 18 липня про утворення районів, де перша частина постанови передбачає утворити нові райони, а друга частина —ліквідувати. Відтак, після 25 жовтня, передача цього майна буде неможлива. Правонаступником усіх майнових прав і обов’язків буде Стрийський район», – пояснює Роман Тенета
Василь Созоник, депутат районної ради має такий ж погляд і запевняє, що «потяг вже пішов» і Миколаївщина втратила свій шанс залишити собі комунальне майно громади.
«Я думаю, що поїзд пішов. Майно—не гроші, на рахунок не перекинеш. Адже, перед тим як передати майно, скажімо від райради до Миколаївської міської ради потрібно здійснити інвентаризацію майна, його оцінку. На земельні ділянки має бути вироблене право власності. Я не можу пригадати коли в районній раді відбувався звіт по інвентаризації майна. Тому непевний, що у нас там все юридично підготовлено».
На одній з останніх сесій керівник райради Тарас Зубрицький у своїй репліці згадав, що буцімто всі необхідні дії щодо інвентаризації вчинено, проте депутат райради Василь Созоник має сумніви у цих словах, бо депутатський корпус не затверджував жодного звіту по обліку майна громади Миколаївського району на сесії. Водночас, Т.Зубрицький зазначив, що не розглядає доцільності передачі майна до 25 жовтня на баланс Миколаївської міської ради чи сільських рад.
Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *