Аб’юзивні стосунки – це пастка

Новий Розділ – маленьке містечко, центр новоутвореної громади, що розташоване у Львівській області. Станом на сьогодні у Новороздільській громаді, за статистикою Управління соціального захисту населення міської ради, зареєстровано 50 жінок, котрі постраждали від домашнього насильства. Здебільшого вони – із сімей, де чоловіки зловживають алкоголем.

Поряд з цими невтішними даними в щоденному вжитку дедалі частіше ми чуємо, а подекуди і вживаємо слово аб’юзер. Що воно означає і яке має відношення до викладу даного матеріалу?

Аб’юз (від англ. аbuse – насильство) – психологічне (іноді фізичне) насильство в сім’ї (відносинах).  Аб’юзер (насильник, агресор) – людина, яка чинить таке насильство.

З насиллям у родині, як негативним фактором, суспільство намагається боротись вже давно. Та воно набуває нових, більш прихованих та «осучаснених» форм, які, можливо, і не завжди ми відкрито можемо побачити.

Героїня цієї історії потрапила саме у таку пастку сучасного насилля і відчула, що таке аб’юз сповна.

Олена (ім’я змінено з етичних міркувань), двадцятиоднорічна новороздільчанка, була в стосунках з хлопцем півтора року. Вона погодилась розповісти власну історію перебування у токсичних відносинах і до яких наслідків це призводить.

«Спочатку все було так, наче у фільмах про кохання. Мій обранець Олег був настільки ввічливим, чуйним та добрим, що я не могла повірити у своє щастя. Буквально «пилинки з мене здував». Тож я закохалась до нестями, – пригадує співрозмовниця. – Після того як ми  з’їхались, щастя перетворилось у суцільне  жахіття. Вже за короткий проміжок часу я відчула тотальний контроль над собою. Спершу сприймала це як простий вияв турботи, але з кожним днем контроль посилювався. Було відчуття, що за мною постійно стежать. На зміну ввічливості та галантності прийшла агресія. Роздратування за дрібниці: не те сказала, не так зробила, не так відреагувала. Я не розуміла, в чому моя провина. Втім завжди першою йшла на примирення та постійно просила вибачення. Та контроль лише посилювався. Мій телефон повинен був бути без паролю. Коли йшла на зустріч із друзями, обов’язково мала попередити його і поінформувати, з ким іду. За все, що купувала для себе, я повинна була йому доповісти і довести, що мені це потрібно».

Дівчина розповідає, що після розриву цих стосунків зрозуміла, як чоловік маніпулював нею. Олег заборонив працювати пояснюючи це тим, що це його обов’язок забезпечувати сім’ю, а головне завдання Олени народжувати та виховувати дітей. Таке бачення, зізнається дівчина, зробило її фінансово залежною від свого обранця.

Чому ж люди, переважно дівчата і жінки, потрапляють в аб’юзивні стосунки?

У патріархальному суспільстві аб’юзерами зазвичай є чоловіки, а жінки потерпають від таких стосунків. Причина – в уявленнях суспільства про ті ролі, функції та поведінку, які мають бути притаманні жінкам і чоловікам. Згідно цих стереотипів жінка має бути тихою, смиренною, покірною і догоджати обранцеві, а чоловік – керувати ситуацією і всіма в родині, контролювати ресурси.

Психологиня Мар’яна Путас-Берест зауважує: «Зазвичай це тягнеться із дитинства. Якщо дівчина виховувалася в сім’ї, де відбувалося насильство – психологічне, економічне, фізичне, то перебуваючи в стосунках де є такі порушення, вона сприймає це як норму».

Такий розподіл ролей, як засвідчують не поодинокі випадки, може бути небезпечним і призводити до різних форм насильства.

Чи можна розпізнати кривдника  на початку стосунків?

 Психологиня ГО «Центр підтримки осіб з психічними розладами «Дестигма» Вікторія Герко зауважує: «У період залицяння ми хочемо показати себе з кращого боку, але такий час не триватиме вічно. В якийсь момент людина проявить свою справжню природу. Тому завжди радять не поспішати з висновками, а придивлятись до свого партнера. Треба дати час обом на розвиток стосунків.  Якщо доречно, то цікавтесь історією родини вашого обранця, його друзями. Кривдники, як правило, дуже гарно себе презентують, намагаються показати, що вони найкращі, можуть включати маніпуляції. Та вже за короткий час аб’юзер буде робити все, щоб відгородити свій об’єкт захоплення від будь-яких стосунків ззовні та їхнього впливу. Чому? Причина проста – насильство боїться розголосу».

І справді, іноді, найкраща зброя проти домашнього насилля – це розголос. Це не означає, що ви повинні кричати всім і кожному про своє гнітюче становище. Але поділитись переживаннями з друзями, близькими родичами чи з особистиму психологом може суттєво змінити ситуацію на краще для вас.

Загалом в Україні, протягом 2020 року, звернення  з приводу домашнього насильства зросло на 66%. Більшість заявників – це жінки.

Як відомо, мовчання – золото. Втім в аб’юзивних стосунках – це пастка…

Якщо ви є жертвою або свідком домашнього насильства – звертайтесь до відповідних служб:

Назар Ольшанський

Матеріал створено в межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», що реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром Волині та за підтримки Української медійної програми, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується Міжнародною організацією Internews.

Телефон соціального захисту у Новому Роздолі:

+38 (032) 612-00-92  +38 (032) 612-57-50

Новороздільське відділення поліції :

(03261) 2-63-24, (097) 097-09-21, (03261) 2-44-02

nrozdol@lv.npu.gov.ua

Безкоштовні консультації

Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації: 0 800 500 335 або 386 (короткий номер з мобільного).

Національна дитяча “гаряча лінія”: 0 800 500 225 або 772 (для дзвінків з мобільного).

Консультації електронною поштою: info@lastrada.org.ua

Соціальний центр матері та дитини у Львівській області:

Адреса: м. Дрогобич Львівській області, вул. Шептицького, 7, телефони: (03244) 1-01-43 (03244) 3-89-20, e-mail: сmdlviv@gmail.com

Центр «Жіночі перспективи»

Телефони(032) 295-50-60 (067) 67-407-70,

Електронна пошта: women@women.lviv.ua

Мережа приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини

Адреса приймальні: м. Львів, пр. Крива Липа, 6, (3 поверх, праворуч від сходів)

Поштова адреса: а/с 10666, м. Львів, 79000

Телефони: 380 99 479 3245, (032) 243-25-50.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *