Випуск 3. Як хоббі переростає у крафтове виробництв корисних цукерок

Редакція продовжує вас знайомити з героями спецпроєкту «Підприємницька сага: історії успіху, які працюють». Нагадаємо це серія аудіо/відео/та коротких матеріалів про можливості відкриття чи підтримки власного бізнесу в умовах війни. Проєкт реалізується за фінансової підтримки ЄС та сприяння УАМБ. 
Адже, за роки великої війни роботу втратили мільйони українців. Чимало підприємств були вимушені припинити діяльність, скоротити співробітників. Держава започаткувала програму підтримки підприємців, і не лише. Державна грантова програма “єРобота” працює як і для початківців, тих, хто лише міркує про відкриття власної справи, так і для ФОПів, і великих підприємств.
Пані Елеонора Остафіїва разом з чоловіком залишили своє маленьке кафе у Харкові та знайшли прихисток у 2022 році на Сколівщині. Своє хоббі: виготовлення цукерок лише з корисних інгредієнтів (таких як мед, сухофрукти та інші натуральні компоненти) скеровували на підтримку ЗСУ. Згодом отримані консультації у Сколівському центрі зайнятості та зростаючий попит на їхню крафтову продукцію у маленькому місті – спонукали їх замислитись над започаткуванням власної справи. Та зрештою, наша гостя – Елеонора Остафьєва розповість вам все з перших вуст.

Елеонора Остафіїва, з чоловіком Михайлом, жила в Харкові та займались улюбленою справою: в них була своя кав’ярня, де виготовлялись корисні солодощі. Їхні смаколики користувалися попитом не тільки в рідному місті, їх замовляли люди з різних куточків України і навіть з-за кордону.

Та в перші дні повномасштабної війни Елеонора з родиною змушені були поїхати з рідного міста, залишивши там звичне стабільне життя. Прихисток знайшли у друзів, на Сколівщині.

Елеонора та Михайло відразу ж почали шукати можливість допомагати військовим. І випадково натрапили на оголошення, що в Сколе розпочинають виготовляти енергетичні батончики для наших воїнів. Наступного ж ранку поїхали в Сколе і приєдналися до місцевих волонтерів та почали знову займатись вже звичною та улюбленою для них справою.

Все, що залишилось від виробництва в Харкові сім’я Остафіївих перевезли сюди і використали для виготовлення енергетичних батончиків. «Півтора року ми не думали про бізнес, весь час думали, коли повернемось до Харкова. Ми поставили життя на паузу» – розповідає Елеонора.

На Сколівщині вони познайомились з місцевим підприємцем, волонтером Олегом Лабою, який дізнавшись про виготовлення корисних солодощів у Харкові, запропонував спробувати це тут і надав виробничу базу. З того часу і почалось виготовлення корисних цукерок у Сколе.

Елеонора поділилась своєю історією: як вони з чоловіком почали виготовляти корисні солодощі в Харкові та як наважились відродити сімейну справу тут на Сколівщині у час війни.

Кор.: Пані Елеоноро, як ви думаєте, чи варто починати власну справу у такі складні часи чи краще зачекати?

Е.Остафіїїва: Я думаю, починати варто. Бо тепер розумію, що у складні часи потрібно більше працювати, займатись улюбленою справою, адже це вимагає зосередження і відволікає, менше часу залишається на переживання, страхи, негативні думки, що допомагає легше пережити непростий період у житті.

Кор.: Чи думали Ви над тим, що буде з вашим бізнесом тут після завершення війни?

Е.Остафіїїва: Так, думали. Можливо ми залишимось тут жити.

Кор.: Щоб ви порадили людям, які мають ідею мріють про власну справу, але вагаються, бояться розпочинати?

Е.Остафіїїва: Якщо не спробуєш, то не будеш знати. Краще спробувати і тоді радіти чи жаліти, ніж не спробувати і жаліти, що не спробував. Якщо є ідея, бажання, потенціал та можливість, то потрібно робити.

«За короткий час пані Елеонора наростила обсяги виготовлення цукерок і отримала багато позитивних відгуків. Виробництво набирає обертів, рухається вперед і я сподіваюся, що нарешті в нас буде крафтова цукерня на Сколівщині» – поділилась враженнями очільниця Сколівського відділу СФ Львівського обласного центру зайнятості Іванна Тимоцко.

Секрет виготовлення цих надзвичайно смачних і корисних солодощів подружжя не приховує: роблять, як для себе і приступають до роботи тільки в гарному настрої.

Повна версія відеоінтерв’ю

Розпитувала Ірина Лучинець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *