Випуск 5. Андрій Стахів та його зелені пагорби

Редакція продовжує вас знайомити з героями спецпроєкту «Підприємницька сага: історії успіху, які працюють». Нагадаємо це серія аудіо/відео/та коротких матеріалів про можливості відкриття чи підтримки власного бізнесу в умовах війни. Проєкт реалізується за фінансової підтримки ЄС та сприяння УАМБ. 
Адже, за роки великої війни роботу втратили мільйони українців. Чимало підприємств були вимушені припинити діяльність, скоротити співробітників. Держава започаткувала програму підтримки підприємців, і не лише. Державна грантова програма “єРобота” працює як і для початківців, тих, хто лише міркує про відкриття власної справи, так і для ФОПів, і великих підприємств.

Здавалось би, маленьке містечко Миколаїв, населення не більше 15 тисяч. Тут вже роками формувалась своя інфраструктура відпочинку та дозвілля. Тож, наскільки може бути прибутковим відкриття ресторації у такій маленькій локації? Чи варто відкривати такий великий проєкт у час повномасштабного вторгнення? Підприємець Андрій Стахів, своїм прикладом запевняє – так це можливо, скориставшись підтримкою держави у вигляді гранту.

Кор.: Насправді, пане Андрію, я дещо була здивована коли довідалась, що ви запустили ресторацію минулого року. У часи, коли багато підприємців або ж зволікають, або ж через скруту закриваються, ви здійснили хід у протилежний бік. Перше питання хто чи що вас до цього мотивував?

А.Стахів: Ви знаєте, коли ми з родиною ходили в місцеві кафетерії чи ресторани, то була завжди одна і та ж проблема: діти залишались поза увагою у таких рестораціях. Все зводилось до того, щоб поїсти і піти. Розваг для малечі майже ніяких не було. А відтак і ми, як батьки, не могли сповна відпочити, бо потрібно було увесь час дітей чимось розважати. Тож була потреба у створенні такого простору де діти розважаються сповна, батьки – насолоджуються дозвіллям.

Взагалі це була моя мрія мати ресторан давно. Перші свої кроки у цій сфері я починав з кафетерію на городі.

Кор.: Тобто?

А.Стахів: Ми з приятелем змайстрували невеличкий кафетерій у нього на городі. Нам тоді було десь по 20 років. Це були мої перші кроки у цій сфері. І тоді я вже побачив, що ця справа мені дуже подобається.

Кор.: І скільки часу пропрацював такий городній варіант кафетерію?

А.Стахів: Десь близько 2 років. Ще пригадую, що перед тим як звести будівлю ресторації, місцина, де він розташовується зараз, була просто ділянкою, якою володіли мої батьки. І влітку я туди приходив косити траву. Перехожі часто мене зупиняли і запитувались: а що тут має бути? Я відповідав: «Тут буде великий ресторан». Всі сміялись, ніхто не вірив, що це можна реалізувати.

Довідково:

Урядовий проєкт “єРобота” передбачає надання українцям грантів для започаткування власної справи, розвитку вже наявного підприємства та навчання. Основна мета проєкту — стимулювання активізації підприємницької діяльності та створення нових робочих місць. В рамках “єРобота” діє шість грантових програм:

  • мікрогранти для створення власного бізнесу (до 250 тисяч гривень);
  • гранти для розвитку переробного підприємства (до 8 мільйонів гривень);
  • державне фінансування закладки саду (до 400 тисяч гривень за гектар);
  • кошти для розвитку тепличного господарства (до 7 мільйонів гривень);
  • грант на реалізацію стартапу, у тому числі у сфері ІТ;
  • кошти на навчання ІТ-спеціальностей.

На порталі Дія можна оформити заявку на отримання гранту на власну справу. Подати заявку можуть ФОПи, юридичні особи та майбутні підприємці, але за виконання певних умов. Учасниками програми не можуть стати підприємці, які ведуть бізнес на тимчасово окупованих територіях чи ведуть господарську діяльність на території росії. Також у потенційного учасника не має бути заборгованостей перед бюджетом чи порушеної проти нього справи про банкрутство, рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію.

Заповнюючи онлайн-заявку на сайті Дії, учасник програми має прикріпити до неї свій бізнес-план. Написаний він має бути відповідно до наданої форми-шаблону — з ним можна також ознайомитися на сайті. Майбутнім підприємцям варто чітко дотримуватися наведеного прикладу, оскільки бізнес-план можна надіслати тільки один раз і виправити помилки не вдасться.

Розміри грантів — різні, залежно від того, яку програму ви обираєте. Так, на власну справу можна отримати від 50 до 250 тисяч гривень, у той час, як грант на переробне підприємство може становити до 8 мільйонів гривень.

Чи потрібно повертати отримані кошти?

У прямому сенсі повертати кошти державі не потрібно — за умови виконання вимог гранту. Це не кредит у класичному його розумінні. Однак певні зобов’язання у підприємця все ж таки будуть.

По-перше, грантоотримувач має не просто пустити кошти у власну справу, але й забезпечити створення робочих місць. Їхня кількість відрізняється залежно від грантової програми:

  • Якщо ви отримуєте мікрогрант для створення власного бізнесу, то маєте створити хоча б одне робоче місце, здійснювати свою діяльність не менше 3-х років і сплачувати податки в бюджет, зокрема, за працевлаштування робітників. По суті, підприємець повертає взяті грантові кошти коштом податків.
  • Отримавши грант на переробне підприємство, ви маєте ті ж самі зобов’язання, тільки кількість створених вами робочих — 25.
  • У випадку, якщо ви берете грант на закладку саду, ваше підприємство має працювати не менше 5 років, і ви, звичайно, також сплачуєте податки. А от щодо кількості постійних та сезонних працівників, то з деталями можна ознайомитися за посиланням.
  • І четвертий грант — на розвиток тепличного господарства — передбачає створення не менше 14 робочих місць на 1 га площі модульної теплиці. За умовами гранту ви матимете повернути суму гранту, якщо створите менше ніж 14 нових робочих місць на 1 гектар модульних теплиць; не забезпечите модульну теплицю джерелом водозабору та зрошенням; здійснюватимете вказану діяльність менш як 3 роки після закінчення будівництва; не сплачуватимете податки та збори.

Аби чітко розуміти свої зобов’язання, слід уважно ознайомитися з умовами отримання грантів у відповідній програмі. Усі вони вказані на порталі.

Ігрова кімната для малечі у ресторані Андрія Стахіва

Кор.: Реалізація такого проєкту – це далеко немалі кошти. Як вам це вдалось? Власні заощадження?

А.Стахів:  Частково. Решта – це грантові кошти від урядової програми «єРобота». Я довідався про неї від мого родича. Але, засумнівався. Знаєте мати справу з державою це якось виглядає неперспективним. Проте, мій родич вже скористався нею і мав успішний досвід, тож «сарафане радіо» тут спрацювало. Він мене переконав і я пішов на консультацію до Миколаївського центру зайнятості. Вся процедура від подачі заявки до моменту отримання коштів – це зайняло десь приблизно 2 місяці.

Кор.: Щоби ви порадили початківцю підприємцю, було б цікаво почути кілька корисних порад?

А.Стахів: Треба уважно вникнути у розрахунки, раджу це зробити самостійно. Тоді ви будете розуміти як працює економіка вашого підприємства. Не слід іти на швидко прибуткові речі. Вони, можливо, вам і принесуть певний успіх, але він не довготривалий. Як на мене успіх полягає у наполегливій праці.

Переглянути повністю інтерв’ю

Розпитувала Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *