Енергомодернізація «хрущівок» – шлях до комфорту та економії. Підсумок.

Цей матеріал є останнім в рамках двомісячного проєкту редакції і в ньому ми хочемо зробити підсумок інформаційної кампанії, яка скерована як на покращення умов проживання у наших оселях, так і на здешевлення оплати послуг за енергоносії.

Отже, підсумок №1. Чи можливо здешевити оплату комунальних послуг?

Як засвідчили приклади успішно встановлених ІТП (індивідуально-теплові пункти) в окремих ОСББ це удвічі здешевило вартість оплати теплоносія. Будинки без ІТП платять в середньому за місяць 1,5 тис грн. Ті ж, хто модернізували своє житло 800 грн/міс.

депутат Новороздільської міської ради Володимир Засанський

“ОСББ в місті – це економія та сервіс для мешканців. Тому закликаю громадян не зупинятися і створювати ОСББ та займатись питанням енергомодернізації, встановлення ІТП, оскільки це сервіс взимку та тепло в квартирах за доступну ціну», – закликав під час брифінгу, що відбувався в рамках проєкту, депутат Новороздільської міської ради Володимир Засанський. Він також зауважив, що в громаді діє фінансова підтримка для ОСББ, які прагнуть реалізувати проєкти з енергомодернізації будівель.

Депутат переконаний, що громада має розбудувати свою енергетичну незалежність. За його словами, питання енергоефективності під час війни – це також фронт, про який треба думати і потрібно розуміти, як вийти із залежності, в якій ми були усі ці роки. 

Підсумок №2. Чому так важливо вже сьогодні займатись питанням енергомодернізації?

За словами начальника відділу комерційного обліку та споживання Новороздільської ТЕЦ Сергія Яворського,  енергоефективність – дуже болюче питання не тільки в Новому Роздолі, а й в Україні, і цьому приділяється мало уваги. 

начальник відділу комерційного обліку та споживання Новороздільської ТЕЦ Сергій Яворський

«До цього часу в нас насправді були дуже низькі тарифи на такі комунальні послуги, як теплопостачання і гаряче водопостачання. Та довго тривати не буде – після закінчення війни ми будемо змушені вступити в еру підвищення тарифів, доведення їх до ринкової вартості», – наголосив фахівець під час брифінгу.

Сергій Яворський закликав готуватися до зростання тарифів заздалегідь. Найшвидший спосіб, на його думку, досягти енергоефективності – це встановлення індивідуального теплового пункту, який дозволяє максимально економити теплоносій, розподіляти його рівномірно по будинку.

«Так, ці капіталовкладення є дороговартісні і довготривалі, але ефект суттєвий. Особливо велика економія для бюджетних установ, оскільки там величезні площі і об’єми використання тепла, а отже і оплати за енергоносії», – акцентував увагу пан Сергій. 

Підсумок №3. Одвічне питання та проблема – гроші

Експерт у сфері енергоефективності  Михайло Мельник, під час підсумкового брифінгу, деталізував інструменти ефективного залучення фінансового ресурсу, щоб мешканці мали можливість реалізувати масштабні проєкти

експерт у сфері енергоефективності  Михайло Мельник

Для багатоквартирного будинку, де створено ОСББ, є інструмент – програма «Енергодім» від Фонду енергоефективності, де можна отримати грантові кошти, що склалають до 40% вартості проєкту. Співпраця з Фондом дозволяє замінити вікна в місцях загального користування, встановити ІТП з погодозалежним регулюванням, замінити і утеплити труби у підвалі. 

Для бюджетних установ вкрай важливим є впровадження системи енергоменеджменту. Досвід європейських країн і сусідніх міст, в яких ця система впроваджена, показує, що при правильних підходах використання енергії адміністративними методами можна досягти економії до 10 %. 

Фінансовим інструментом для бюджетних установ є енергосервісні контракти. Вони дозволяють бюджетним та комунальним установам виконати всі умови по енергомодернізації за рахунок інвестора. Також є велика кількість європейських грантових програм, які підтримують комунальні установи. Тому, безумовно, потрібно брати в них участь», – повідомив експерт. 

Фахівець також закликає проаналізувати місцеві енергоресурси та максимально їх використовувати. І звичайно, вчитись у інших громад, де є позитивний приклад реалізації таких проектів. Адже обмін досвідом допомагає уникнути помилок, з якими зіштовхнулися інші громади під час реалізації проєктів з енергомодернізації. Він солідарний з представником Новороздільської ТЕЦ шодо тарифної політики: тарифи зростуть стрімко.

І як підтвердження тому маємо вже здорожчання вартості електроенергії удвічі. Як стало відомо Кабмін на своєму засіданні від 31 травня. Міненерго прогнозує, що за середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кіловат-годин сума в платіжці за електроенергію зросте на 285 гривень.

Не зволікаймо з питанням енергомодернізації наших осель. Бо це не лише комфорт, але й здешевлення вартості оплати комунальних послуг.

Ірина Лучинець

Матеріал підготовлено завдяки фінансовій підтримці Української Асоціації Медіа Бізнесу за гроші “Німецького Фонду Маршалла з США” та “Українського Медіа Фонду

Підсумковий брифінг експертів

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *