Марія Озірковська: «Зараз саме той час, коли просто сидячи вдома, ми можемо врятувати своє місто, район, громаду, країну»

Україна, як і увесь світ, переживає нелегкі часи пандемії коронавірусу COVID-19. Про перші симптоми, профілактику та карантинні заходи та епідеміологічну ситуацію в районі, Миколаєві та Новому Роздолі ми поспілкувались у нашому ефірі на радіо Розділля з лікаркою-епідеміологом Марією Озірковською.

 Епідеміологічні ситуації бувають трьох типів: благополучні, нестійкі і неблагополучні. «Донедавна у нас була нестійка епідситуація, коли в Україні лише почали реєструвати поодинокі випадки зараження коронавірусом. Проте з появою чисельних випадків ситуацію в Україні тепер можна оцінити як неблагополучну», – зазначила лікарка-епідеміолог, завідувачка відділення організації епіддосліджень Миколаївського міжміськрайонного відділу ДУ «Львівський ОЛЦ МОЗ України» Марія Озірковська.

Лікарка розповіла, що перші зразки матеріалів на визначення коронавірусу ще донедавна везли до Києва, на результати доводилось чекати майже тиждень, а нещодавно експерес—тести отримали львівські лікарні, тому тепер динаміка підскочила і результатів не доводиться так довго чекати.

«Зараз дуже багато розмов про експерес-тести на виявлення антитіл, але вони мають один суттєвий недолік – ми з першим днів зараження не побачимо результату, а лише з 3-10 дня хвороби, коли організм вже виробив імунітет- антитіла, тому найбільш надійні методи – брати мазки з горла і з носа на дослідження РНК-вірусу», – зауважила лікарка-епідеміолог.

Як запідозрити у себе симптоми коронавірусу?

Симптоми грипу та коронавірусу доволі схожі, проте є ряд певних особливостей, на які варто звернути увагу. «На початкових стадіях симптоми і справді дуже схожі. Раптово починається гарячка з температурою вище 38 градусів, потім приєднується сухий кашель, а через 3-5 днів дихання утруднюється. Особливість коронавірусу, що він проникає глибоко в альвеоли легень і спричиняє важкість дихання». Лікарка-епідеміолог рекомендує з перших днів гарячки сконтактуватись зі своїм сімейним лікарем і спостерігати за симптомами, проте, якщо температура добігає до позначки 40 градусів, з’являється задишка, не варто чекати, а треба терміново викликати швидку.

«Що стосується засобів для посилення імунітету, їх є безліч, натомість засоби від коронавірусу наразі відсутні, тож не варто довіряти карантинним спекулянтам, бо вірус на сьогодні 100% ще не досліджений та навіть є дані, що він мутує».

Натомість алкоголь і сауна вірус не вбивають, а поївши часники, дистанція 1,5 вам буде гарантована. У цьому певна Марія Озірковська.

Як не з’їхати з глузду на карантині?

Карантин походить від італійського слова «Quaranta», що означає «сорок днів». У середьовічні  часи епідемії чуми міську браму закривали на 40 днів, щоб ніхто не входив і не заходив. «Карантин – це обмежувальні заходи, які вводяться з тою чи іншою і метою. Не варто впадати в крайнощі і влаштовувати собі фортечне ув’язнення. Якщо ви живете у приватному будинку, то можете цілком безпечно виходити на подвір’я. Інша ситуація, коли ви живете в багатоповерховому будинку і не знаєте, хто перед вами торкався поручень, дверної ручки чи кодового замка. Для прогулянок краще обирати парк, ліс, оминати дитячі майданчики. Бо основна мета карантину – максимально роз’єднати масові скупчення людей, щоб не було передачі інфекції».

А от чи допомагають маски?

Це доволі дискусійне питання. «Здоровій людині маска не потрібна, а хворій, щоб не розповсюджувати інфекцію – так. Просто так вірус у повітрі не літає, він осідає на поверхні. На вулиці достатньо дотримуватись дистанції, а от у громадських місцях чи в аптеці, крамницях краще одягнути маску. На жаль, наші люди часто одноразову маску використовують багаторазово, та й носять їх на підборідді здебільшого. Маску можна носити впродовж трьох годин. До слова, МОЗ не рекомендує марлевих і тканинних масок для протидії зараження коронавірусу», – зауважує Марія Озірковська.

На щастя, станом на 1 квітня жодна підозра на коронавірус у Миколаївському районі та місті Новий Розділ наразі не підтверджена. Проте, варто берегти свою імунну систему, бо в регіоні в час міжсезоння реєструють випадки грипу та ГРВІ.

Міжсезоння – пора росту ГРВІ

«Станом на 25 березня ми мали низхідну динаміку, але якщо брати загалом статистику від січня 2020 року, то щороку в лютому-березні маємо ріст захворювання ГРВІ. Більше того, останні три тижні тому ми почали реєструвати ріст аж 30 випадків грипу H1N1, відомого в народі як свинячого грипу». Схожа ситуація була і в Новому Роздолі. «На щастя, починаючи з минулого тижня грипу вже не реєстрували, і загалом рівень захворюваності на ГРВІ пішов на спад, але епідеміологічний поріг у нас все одно перевищує допустиму норму, при показнику 500 у Миколаєві та Новому Роздолі він становить 580. Цьогоріч  навіть карантин не стримав ріст захворювання на ГРВІ», -зауважила Марія Озірковська.

Жителям регіону епідеміолог радить не панікувати, берегти себе і своїх рідних, дотримуватись карантинних рекомендації та без зайвої на те потреби не виходити на вулицю та зауважує : ««Зараз саме той час, коли просто сидячи дома, ми можемо врятувати своє місто, район, громаду, країну».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *