Мешканці села Криниця втратили свою можливість скористатись майновими сертифікатами

Як відомо, вже роками тягнеться спір щодо частини приміщень, які розташовуються в селі Криниця за адресою вул. Дрогобицька, 58.  Про що саме йде мова?

У свій час, коли Радянська система була повалена,  ще на початку Незалежності у 1992 році був передбачений механізм приватизації майна державних підприємств через майнові сертифікати. Це регулювалось Законом України від 04.03.92 р. №2163-ХІІ «Про приватизацію майна державних підприємств» та Державною програмою приватизації майна державних підприємств на 1992 рік, затвердженої Постановою Верховної Ради України від 07.07.92 р. №2545-ХІІ.

Відповідно до цього Закону, було передбачено порядок випуску та обігу приватизаційних майнових сертифікатів для придбання громадянами України безоплатно, за номінальною вартістю, частки державного майна.

Власне, у такий спосіб, певна частина мешканців села Криниця, отримали свої сертифікати на приміщення адмінбудівлі, що розташовується за вказаною адресою на другому поверсі. Але, отримання майнового сертифікату не означає автоматично отримання права власності на дане майно. Його потрібно було оформити шляхом обміну майнових сертифікатів на паї, акції та інші документи, що встановлювали та засвідчували право власності на частку державного майна відповідно до номіналу приватизаційного паперу. Втім, люди роками зволікали з вирішенням даного питання, зауважує Ганна Левенець, староста Криницького округу.

«Ті люди, які стверджують, що мають на це майно частку, насправді мають лише майнові сертифікати, але це не означає, що вони мають частку права власності на це майно. Ми вже двічі збирали людей села з цим питанням. По-перше, дуже мало жителів Криниці приходило на врегулювання даного питання. Ті, хто приходив галасував, що це їхнє майно. Коли просили показати право власності, то з’ясувалось, що у них нічого немає. Ми їм пропонували зберіться і оформіть право власності на цю будівлю. Якщо ви не хочете, то ми будемо визнавати це майно безхазяйним. Будівля руйнується. Вона протікає у трьох місцях, за нею ніхто не дивиться».

Андрій Щебель, міський голова зауважує, що зі свого боку влада вже кілька разів мотивувала людей завершити процес оформлення права власності, але віз і нині там.

«Люди і надалі зволікають та не виявляють жодного поступу у вирішенні даного питання. Ми не можемо спостерігати як руйнується будівля. Не хочуть мешканці села Криниця оформлювати, тоді це зробить міська рада через судову процедуру і будемо там робити початкову школу. Це неприпустимо, що діти села Криниця навчаються у старих класах у той час як є велике приміщення, яке просто руйнується на наших очах. Нагадаю, що у свій час були інвестори, які пропонували викупити майнові сертифікати у жителів Криниці, але людей щось не влаштовувало».

До слова, претендувати на грошову компенсацію за володіння майновими сертифікатами їхні власники уже не можуть. Це потрібно було зробити до 1 травня 1999 року, після чого вони були виведені з обігу.

Виплату грошової та іншої компенсації за невикористані громадянами приватизаційні майнові сертифікати чинним законодавством України не передбачено. Це прописано у пункті 120 Державної програми приватизації на 1998 рік, затвердженої Законом України від 12.02.98 р. №124/98-ВР.

Саме тому, пояснює Любов Ікава, спеціаліст відділу житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради пояснює, запущена процедура визнання даного приміщення безхазяйним, щоб міська рада змогла оформити на нього право власності.

«Для цього складається відповідний акт обстеження. Дається рік часу для того, щоб зголосилися власники даного приміщення. Якщо такі знайдуться і засвідчать це документально, то відповідно процедура припиняється. Якщо ні, то міська рада у судовому порядку оформлює право власності на безхазяйне приміщення», – резюмує Л.Ікава.

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *