Миколаївська міська рада, як форвард

Коли ти є учасником двох се­сійних рад у різних містах ти маєш чудову нагоду порівняти як працюють міські ради, що тери­торіально межують між собою. Я веду мову про Новороздільску та Миколаївську міські ради. В робо­ті обох є багато спільного – це, до прикладу, запальні дискусії між депутатами, щодо розподілення коштів на ті чи інші проєкти. В принципі – це стандартна картина у будь-якій раді, якщо мова захо­дить про розподіл грошей місце­вого бюджету. Але є і відмінності, які різко впадають у вічі.

Цікавий показник організації роботи

На минулій сесії Миколаївської міської ради, яка відбулась 17 червня, до порядку денного було включено близько сорока питань. Чи це багато? Так, це дуже бага­то. Більшість з них стосувались земельних проєктів, які потре­бували схвалення чи відмови де­путатами. Тому спершу депутати миколаївської міської ради роз­глядали питання, які стосувались господарки міста чи соціальних програм. На це було затрачено не більше двох годин. Решта часу – присвятили розгляду земельних рішень. Так що обідньої пори Ми­колаївська міська рада завершила свою роботу.

Постає питання: і що тут осо­бливого? Річ у тім, що анало­гічну кількість питань у сусід­ній Новороздільській міській раді зазвичай депутати розглядають до вечора. Як правило сесія по­чинається о 10.00 і завершується майже 18.00. Чому так? Як засвід­чила робота Миколаївської місь­кої ради виявляється більшість депутатів відвідують депутатські комісії де опрацьовують заздале­гідь питання, які виносяться на розгляд сесії. Тому, під час роботи ради практично вже по кожному питанню є сформована думка. Но­вороздільска міська рада у цьому відношенні шкутильгає. Є кілька винятків у роботі комунальної комісії, яка працює на повну по­тужність. Решта – або не відбува­ються через відсутність кворуму (депутати просто не приходять на засідання), або місяцями не зби­рається, бо деякі новороздільські обранці, що у статусі депутата, пе­ребувають постійно за кордоном у своїх справах.

Власне у цьому відношенні Миколаївська міська рада випе­реджає свою сусідку і по прийня­тих рішеннях, і по більш якісній організаційній роботі, а відтак є результат: залучення мільйонів на господарку та оновлення інф­раструктури Миколаєва, капі­тальний ремонт доріг, проведення освітлення, добротне фінансуван­ня для громадських організацій. Тут варто зауважити, не кожна міська рада, з населенням 14 тисяч осіб може похвалитися, що скеру­вала на розвиток молоді, культури та спорту більше півтора мільйо­на гривень.

Миколаївчани, по факту ор­ганізації та відношенню до вико­нання своїх обов’язків перед гро­мадою, є, свого роду, форвардами у порівнянні зі своїми сусідами – новороздільцями.

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *