Миколаївська освіта на порозі реформ: педагогам бракує коштів, окремі школи в зоні ризику

Освітня субвенція для Миколаївської громади складає 102 млн грн. Проте, цьогоріч, держава не додала 10 млн грн. Про це на засіданні бюджетної комісії поінформувала очільниця фінансового управління міської ради Зоряна Москалюк.

«До освітянської сфери застосовується коефіцієнт розрахунку та формування освітньої мережі на рвіні 0,9. Застосувавши його, замість прорахованих 102 млн грн, нам дали лише 92 млн грн. Забракло 10 млн грн. Ми вже були змушені профінансувати освіту з місцевого бюджету майже на 3 млн грн, щоб педагоги отримали зарплатню за січень».

Присутні депутати на комісії заговорили про оптимізацію шкільної сфери громади. Очільник відділу освіти Андрій Старовецький запевнив, що ще минулоріч оптимізував все, що тільки було можливо. Він також запевнив, що Миколаївська громада увійшла до переліку успішних 15-ти громад за наповненістю учнями класів.

«Для оптимізації немає ніяких законних підстав. Всю варіативну частину (ред.: предмети не обов’язкові до вивчення, а по бажанню) минулого року, ще у серпні скоротили, майже на 13 ставок. Це дало нам економію в коштах близько 3 млн грн. Крім того, середня наповненість у класах 19 учнів. Є застереження до шкіл у В.Горожанні та у Колодрубах. У зоні ризику особливо навчальний заклад у В.Горожанні, адже наступного року дітей 10-11 класів у цій школі не буде (ред.: це відповідно до освітянської реформи, яка запроваджує поділ шкіл на гімназії та ліцеї)».  

Щоправда Зоряна Москалюк не погодилась з твердженням очільника освіти про достатню наповненість класів учнями.

«По наповненості – ситуація є дещо іншою. В освітній субвенції закладена формула наповненості класів 20,5. У громаді ми не дотягуємо до планового показника. Наповненість є фактично нижчою. Через це бюджетна субвенція вже не профінансує 22 класи. Якщо ми не врегулюємо питання наповненості класів, то будемо безкінечно давати кошти на освіту з місцевого бюджету» .

Голові бюджетної комісії Івану Данилку така перспектива не сподобалась, адже це означитиме, що громада залишиться без бюджету розвитку.

«Нам треба думати що робити, бо інакше всі кошти з бюджету розвитку будуть іти виключно на освіту. Ніяких інших видатків ми не зможемо здійснити».

В апараті міської ради закликають не вигадувати «ровера», а скористатись вже напрацьованим механізмом. Держава закликає не фінансувати ті класи, де наповненість учнями є нижче від нормативного показника.

«Хочемо ми цього чи ні, але ми все одно до цього прийдемо, бо держава не буде фінансувати педагогів, які викладають в класах з недостатньою наповненістю дітей. У нас є два варіанти: у нас є шкільний автобус тож або ми будемо довозити дітей, або ми все це будемо фінансувати зі своїх власних коштів», – резюмувала головний фінансист громади пані Москалюк.

В освіті ж запевняють, що сусідні громади вже оптимізували школи, які тягнули освіту на дно та називають в числі реформаторів Ходорівську та Жидачівську.

Чи піде на це Миколаївська громада? Питання риторичне. Але, «різати по живому» – це буде вкрай непопулярне рішення для діючої влади у Миколаївській громаді, яка прагне піти і на другий термін управління Миколаївщиною.

Ірина Телька

Центральна світлина архівна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *