На Миколаївщині понад 20 тисяч земельних ділянок не обліковані

Найбільшими платником податків, що формує бюджет Миколаївської громади залишається Миколаїв. За 7 місяців центр громади сплатив до бюджету 58 млн грн. На другому місці – с.Дроговиж із показником 6 млн 360 тис грн. Далі йде с.Гірське – 2,9 млн грн, с.Більче – 2 млн грн.

Про такі суми говорили на розширеній нараді в Миколаївській міській раді за участі старостів.

Водночас, проблемним залишається сплата акцизу. За словами міського голови Андрія Щебеля деякі старостинські округи спромоглися зібрати лише 6 тис грн з чотирьох підприємців, які торгують в селі акцизним товаром.

«Така незначна сума. Це наводить на висновки: або старости у спілці з такими підприємцями, або попросту не виконують своїх обов’язків», – резюмував очільник громади.

Ще більш цікавою виглядає ситуація із сплатою земельного податку, який має стати чи не основним джерелом наповнення місцевої казни, наголосила під час зустрічі керівниця фінансового управління Зоряна Москалюк.

«Це податок який майже 100% сплачується, якщо виставляють вчасно рахунки. На перший погляд може виглядати так, що ми говоримо про дрібні суми: по 200-300 грн з мешканця. Але коли помножити це на кількість мешканців нашої громади, що є власниками земельних наділів, ми отримуємо дуже суттєвий дохід. Наші доходи лежать на землі. Їх треба просто підняти. Багато паїв люди віддали сільгосппідприємствам в оренду, тому потрібно щорічно робити інвентаризацію цих земель, щоб належно їх обліковувати та збирати податок, тим більше що на наступний рік ми підняли ставку земельного податку».

Присутній на нараді очільник податкової служби Микола Ференц зробив зауваження старостам, що ті не подають даних по наявних власниках земельних ділянок, відтак бюджет не дорахувався надходжень.

«Хіба з квітня місяця старости не знали про ситуацію із землею?  Чому не звернулись до нас, не подали дані для нарахування власникам земельних ділянок?».

Старости у свою чергу скаржились на відсутність доступу до реєстру даних про власників земельних наділів у кадастровій системі.

Очільник місцевого ЦНАПу Іван Данилко запевняє, що для роботи з реєстром не потрібні спеціальні навики чи ключі доступу. Отримати дані про власника землі у кадастровій системі може будь-яка фізична особа і закликав старост звертатись до реєстраційної служби за допомогою.

У фінансовій службі міської ради запевнили, що старостинським округам спокою у цьому питанні не буде до тих пір поки сплата земельного податку не вийде на належний рівень. Це ж питання оголило іншу проблему – величезний масив необлікованих земель більше 20 тис. ділянок. По Миколаєву таких діялнок налічується – 1742, Більче – 1648, Рудники – 1750, Раделичі – 1605, Новосілко-Опарська – 240, Криниця – 927, Колодруби – 1368, Гірське – 4815, Гонятичі – 1794, Дроговиж – 3819, Горожанна – 2011 ділянок. Такі дані озвучує фінансовий відділ Миколаївської міської ради.

«Я так розумію, що дана ситуація спричинена перехідним періодом. – коментує очільниця фінансового управління міської ради Зоряна Москалюк –  Утворювалась нова адміністративна одиниця – Миколаївська територіальна громада. Раніше як все працювало? У сільських радах були землевпорядники, які знали де і за ким закріплена та чи інша земельна ділянка. Вони проводили інвентаризацію земель. Знали кадастровий номер земельної ділянки та хто її власник. Ці дані  передавались у податкову та нараховувався, відповідно до площі, земельний податок. Люди, які були зайняті у цій діяльності, звільнились, нові ще не увійшли в курс справ. Крім того, наш земельний відділ міської ради укомплектовано лише з чотирьох осіб, а громада велика. Ці всі компоненти і спричинили прогалину у цій роботі». 

За підсумками розширеної наради міський голова Андрій Щебель зобов’язав старост підтягнути всі «хвости», інакше ставитиме питання про зміну старости, які не впорались з роботою.

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *