Позиція миколаївської лікарні та представника міської ради не співпадає щодо ФАПів у громаді

Головний лікар Миколаївської громади Юрій Кучер пропонує реорганізувати 8 ФАПів на медичні пункти тимчасового базування у таких селах: Дроговижі, Усті, Гонятичах, Малій Горожанні, Колодрубах, Раделичах, Болоні та Криниці. Своє бачення пан Кучер аргументував на засіданні бюджетної комісії необхідністю мінімізувати витрати на облаштування приміщень умовами для інклюзії, які є необхідними для підписання договору з Національною службою охорони здоров’я (НСЗУ).

«Якщо до 1 квітня 2022 року не  виконати цих вимог у ФАПах Дроговижі, Усті, Гонятичах, Малій Горожанні, Колодрубах, Раделичах, Болоні та Криниці, то у свою чергу НСЗУ не підпише з лікарнею пакету послуг для первинної ланки. Щоб це зробити потрібно великі кошти потратити з бюджету. Пропоную перевести їх у статус медичного пункту тимчасового базування. Це дозволить оминути вимоги НСЗУ», – пояснював на Комісії головний медик громади.

Нагадаємо, що НСЗУ вимагає від усіх медичних закладів, які планують у 2022 році укласти договір на фінансування, забезпечити фізичну доступність своїх будівель для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. Це означає, що в медичному закладі чи ФАПі мають бути облаштовані  пандуси, туалети та встановлені дверні прорізи певного розміру з розрахунку на інклюзію. Всі ці процеси є дороговартісними і затратними по часу виконання. Тож лікарня, щоб мінімізувати втрати пропонує тимчасовий варіант виходу із ситуації.

«Населення даних сіл жодних ризиків, щодо обмеження в отриманні медичної допомоги не відчує», – запевнив на бюджетній комісії Юрій Кучер.

На обговорення даної пропозиції гостро відреагував заступник міського голови Іван Буга. Його бачення таке, що втілення цього задуму не призведе до покращення медичних послуг у сільській місцевості.

«Я так розумію нічого взагалі немає бути в селах. Замість того щоб пропонувати як зробити, пропонується як обійти. Ви дивитися як каже НСЗУ, ви дивіться, що людям треба». 

В свою чергу пан Кучер уточнив, що такі дії для того, аби обійти непотрібні витрати з бюджету. Оскільки НСЗУ не виділяє коштів на ці роботи і фінансовий тягар лягає як на миколаївську лікарню, так  і на міський бюджет.

Кінцеву крапку у цьому дискусійному питанні поставила сьогодні (27 жовтня) сесія міської ради, яка підтримала пропозицію головного лікаря.

Назар Ольшанський

Центральна світлина ілюстративна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *