Програма підтримки ОСББ на 2022 – планують зміни

16 грудня, відбулась бюджетна комісія Миколаївської міської ради, де, з-поміж інших програм, розглядали «Програму підтримки об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) на 2022 рік».

Дана програма передбачає три роки співфінансування з міського бюджету на утримання будинків, зауважує заступник міського голови Іван Буга. Сума допомоги залежить від загальної площі житла, а в грошовому еквіваленті це 16,67 грн за 1м². Ці кошти повинні бути скеровані на покращення функціонування будинку.

Серед присутніх членів комісії виникла дискусія на предмет доцільності прийняття такої програми. Зокрема, депутат Роман Бліха висловився, що не розуміє чому з міського бюджету повинні виділяти кошти окремим мешканцям.

«Я вважаю, що ОСББ зловживають тим, що міський бюджет виділяє кошти. Є власники приватних будинків чи, приміром, колишнього гуртожитку, де люди самотужки доглядають за своїм будинком, ремонтують його і не отримують фінансової допомоги від міської ради».

Спеціаліст відділу житлово-комунального господарства та комунальної власності Любов Ікава, каже, що багатоквартирні будинки, які раніше були на балансі міської ради, перебувають у занедбаному стані і без підтримки відремонтувати їх співвласникам буде вкрай складно.

«Ці будинки були раніше на балансі міської ради і вони перебувають у занедбаному стані. За чинним законодавством передбачено, що перший ремонт ми повинні робити коштом міської ради, але для всього житлового фонду це неможливо зробити. Тому і діє така програма підтримки та допомоги».

Як відомо, законодавством  передбачено три форми управління: ОСББ, самоуправління та послуги управителя. Але, упродовж минулих років, програма підтримки ОСББ не розповсюджувалась на співвласників багатоквартирних будинків з іншою формою управління. Тому, комунальний відділ пропонує депутатам затвердити зміни та розширити коло тих, хто може претендувати на співфінансування.

«Чому ми не допомагаємо іншим будинкам, котрі знялися з балансу ЖКУ і самі себе обслуговують? Приміром, як будинки, що на Бульварі Проєктному 2, 4. Я пропоную таким співвласникам теж допомагати», – прокоментувала Л.Ікава.

В присутньої на комісії начальниці  фінансового управління Зоряни Москалюк виникли запитання до системи нарахування фінансової допомоги. Як засвідчують розрахунки, відповідно до запропонованих змін, будинки з невеликою житловою площею отримають більшу допомогу, з великою – менше. Крім того, у присутніх депутатів виникли запитання чому окремі ОСББ, приміром утворені 2020 року, не зможуть отримати фінансову допомогу від міської ради.

Зрештою, після дискусії було запропоновано комунальному відділу попрацювати над усіма правками та пропозиціями і на розгляд депутатів, на бюджетній сесії, презентувати кінцевий варіант «Програми підтримки ОСББ на 2022 рік»

Назар Ольшанський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *