Професор Леонтій Войтович: «Якщо буде збудована гребля в Липицях, дамба не витримає»

Коментар редакції почесного громадянина м.Миколаєва, професора Леонтія Войтовича щодо намірів депутатів надати дозвіл будівництва мініГЕС у селі Липиці.

“З власного досвіду, а в минулому я працював на посаді і головного механіка, і головного інженера та першим заступником голови райдержадміністрації – зауважу, що економічна доцільність будування мініГЕС є нульовою та немає істотного впливу на баланс електроенергії в нашій системі. Будівництво таких об’єктів, як правило, несе загрозу для довкілля, особливо на таких рівнинних теренах, як наші. Виключенням є гідроелектростанції, які збудовані на природніх перепадах води, як це має місце у Закарпатті.

У будь-якому разі, великі та малі електростанції передбачають затоплення території, що неминуче призведе до загибелі флори та фауни на даній території.

Хочу зауважити, що будучи першим заступником голови Миколаївської районної держадміністрації, у своїй роботі я стикався із проблемами підтоплення, котрі виникають у селах Колодруби та Липиці. Ці проблеми виникли не сьогодні. Ще на картах Фрідріха фон Міга 18 ст. дана територія була позначена як така, що підпадала під затоплення. Тому, за австрійських часів була збудована система дамб та шлюзів у такий спосіб, щоб звести ризик затоплень наших територій до мінімуму. Коли прийшла радянська влада, то дерев’яні матеріали, які використовували австрійці, замінили на металеві. Для того, аби слідкувати за металевими заслінками та засувками потрібен був персонал. Відтак була створена антипаводкова  служба, котра займалась змащуванням, відкриванням та закриванням шлюзів. Починаючи від президента Ющенка, дану службу почали скорочувати і в результаті залишили одного майстра. В ті часи, коли я був заступником, ми пережили кілька повеней, наслідком яких була – евакуація населення.

Попри це люди продовжують жити на цих теренах і надалі. Оскільки, розливаючись, Дністер несе з собою поживний намул, який збагачує місцеву землю для потреб сільського господарства. Місцеві знають про те, що їхня територія може підпадати під дію затоплення, зокрема, через весняні паводки, але пристосувались до цього.

Водночас, наголошую, що дамби, які прокладені вздовж Дністра в околицях Липиць, а також в сусідньому селі Повергів – є в жахливому стані, їх ніхто не ремонтує. Якщо буде збудована гребля в Липицях, дамба не витримає.

Економічна вигода від 200 кВт мініГЕС є неспівставною з руйнівними наслідками для довкілля.

Якщо б це від мене залежало, то я б дозволу не дав на зведення даного об’єкту”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *